Svenska Uppfinnare

6 röster
13174 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Svenska Uppfinnare!


Dynamitens uppfinnare var Alfred Nobel (som även är ”grundare” till nobelpriset), han är född i Karlskoga. Han skapade dynamiten, eller rättare sagt fick iden, år 1862 – 63, ovh patentet togs år 1863. Och efter att han misslyckats med ett experiment i sitt labb där ca 5 pers dog, där ibland Alfreds bror, startade hans karriär på riktigt. Sen fick han delägaren JW Smitt att satsa 60 000 kr om Alfred kunde övertala rätten att skapa sprängolja. Då flyttade Alfred söder om staden till ett ställe kallat Vinterviken där han skapade företaget/bolaget Nitroglycerin AB. Och detta bolag finns inte kvar i dag. Alfred Nobel avled 10 December 1896.

Trefas systemets uppfinnare var Jonas Wenström och han skapade det 1889 och ”tog” patentet år1891 men patentansökan lämnades in för sent. Han skapade så att låg spänning kunde omvandlas till hög spänning för transport och sedan ner till normal förbrukningsspänning. Och hans grundtanke var att använda tre och inte en växelströmmar med en inbördes fasförskjutning – och därifrån har vi namnet Trefassystem. Men han var inte den enda uppfinnaren av det här utan det fanns många andra t ex Dolivo Dobrowolsky som även var den som lyckades med det i praktiken och inte bara i teorin. Han skapade inte heller något företag ( tråkmåns).

Blixtlåset hade många uppfinnare men bara en som hade patent, men det var inte svensken, utan svensken var bara en uppfinnare och han hette Gideon Sundbäck och 1913 kom han på att man kunde stansa ut häktorna och klämma fast dom i två tygband som man sedan sydde fast med maskin. Och dom som tillverkar blixtlås i Sverige kallas Gusums bruk. Och den största tillverkaren i dag är YYK.

Skiftnyckelns uppfinnare hette Johan Petter Johanson (1853 – 1945) och en kul sak att veta är att när han var aktiv som uppfinnare hade han 100 patent varav de flesta med stor uppfinningshöjd. Han bodde i Enköping. Han startade ett företag år 1886 som idag heter Bahco - Tools och grunden för produktionen är även i dag skiftnyckeln och rörtången.
I dag sysselsätter Bahco Tools i stadsdelen Fanna ca 400 personer och är fortfarande Enköpings största industri. Rörtången och skiftnyckeln var också de första industriellt framställda produkterna i Enköping som exporterades världen över. Mer än 100 år senare och drygt 50 år efter J.P. Johanssons död räknas verktygen in bland Sveriges tio mest betydelsefulla uppfinningar.

Måttsatsens uppfinnare var Carl Edvard Johansson född 1864 på Frötunna bruk i Västmanland, död 1943. som sagt uppfann han kombinationsmåttsatsen med passbitar och den tog han patent på 1901. och den kom att revolutionera industriproduktionen genom att skapa en gemensam mätstandard för ett helt produktionsförlopp. Henry Ford var en av de första att använda den i Bil tillverkning, och han såg genast till att köpa tillverknings- och försäljningsrättigheterna för Nord- och Sydamerika. År 1918 grundades ett dotterbolag för måttsatsernas tillverkning i Förenta staterna.

Navigeringssystem för båtar/flyg
Uppfinnaren hette Håkan Lans född 1947 men han var inte enbart uppfinnare för GPS utan också för färggrafiken och datormusen
Datormusen: Den mus som Lans konstruerade var en del av ett digitaliseringsbord, och skilde sig en del från de datormöss som är vanliga idag. Bland annat så funkade den bara på en speciell platta, och ger där den precisa positionen av var musen, är placerad. Vanliga datormöss ger relativa positionsförändringar istället.

GPS: GPS är ett system som utnyttjar sattelitnavigering och radio kommunikation för att hjälpa och höja säkerheten för båtar och flygplan. Hela iden ut på att alla flygplan sänder ut sin GPS-position, hastighet och riktning till alla andra flygplan som befinner sig i närheten. De kan då se varandra på en skärm, och på så sätt undvika att köra in i varandra. Samma sak gäller båtar.

Färggrafik: Enda som gick att hitta om det var att det var Håkan Lans som uppfann det och tog patent på det (när vet jag inte)

Kullagrets uppfinnare var Hans Wingqvist. Kullagret är ett sorts lager där den roterande axeln vilar på en krans av runda kulor. Det var alla de olika ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska Uppfinnare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   Svenska Uppfinnare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4897 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×