Politik & Ekonomi Sydkorea

1 röster
8528 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Politiken
Republiken Sydkorea har presidentval en gång per fem år. Både Presidentvalen och parlamentsvalen är direktval.
Alla invånare som har fyllt 20 år får vara delaktiga och lägga sin röst i dessa val. Det senaste presidentvalet, som hölls den 19 december -02, vanns av den nuvarande presidenten ROH Moo-hyun. Moo-hyun, som vann valet med 48,9 % av landets röster, svor presidenteden den 25e februari –03 och kommer att sitta tills nästa presidentval, vilket hålls i december –07.
Den sittande presidenten väljer själv en premiärminister. För nuvarande är LEE Hae-Chan, vald 25 maj-04, den sittande premiärministern. Efter premiärministerns rekommendationer väljer presidenten ut sina vicepremiärministrar. Aktuella premiärministrar är HAN Duck-soo (vald 14 mars -05), KIM Jin-pyo (vald 28 januari -05) och OH Myung (vald 18 oktober -04).
Nästa val till nationalförsamlingen blir i 2008.

Av Sydkoreas alla partier är dessa de största:
Democratic Labor Party eller DLP [KIM Hye-kyung, kvinnlig ordförande]
Grand National Party eller GNP [PARK Geun-hye, kvinnlig ordförande]
Millennium Democratic Party eller MDP [HAHN Hwa-kap, ordförande]
United Liberal Democrats eller ULD [KIM Hak-won, ordförande]
Uri Party [LIM Chae-jung, provisorisk ordförande]

Sydkorea samarbetar med ett antal stora internationella och regionala organisationer. Dessa organisationer samarbetar Sydkorea med: AfDB, APEC, ARF, AsDB, ASEAN (dialogpartner), Australia Group, BIS, CP, EBRD, FAO, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt, ICFTU, ICRM, IDA, IEA, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, Interpol, IOC, IOM, ISO, ITU, LAIA, MIGA, MINURSO, NAM (gäst), NEA, NSG, OAS (observatör), OECD, ONUB, OPCW, OSCE (partner), PCA, UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UNMIL, UNMOGIP, UNOMIG, UPU, WCL, WCO, WHO, WIPO, WMO, WToO, WTO, ZC

Fokus på mänskliga rättigheter ökade när Kim Dae-jung kom till makten 1998 och kampen för invånarnas rättigheter har fått en hög prioritet i Sydkorea.
Det senaste årets satsningar för bättre mänskliga rättigheter har handlat om att få fram ett lagförslag om att avskaffa ”National Security Law”, den s.k. ”Anti-kommunist lagen”, och minska den ökande sexhandeln i landet. En ytterligare aktuell fråga är kampen mot terrorism.Ekonomi
Sedan 60-talet har Sydkorea lyckats med en otrolig progression och integration inom den moderna ”high-tech-världen”. I år, 2005, har Sydkorea en BNP som kan jämföras med Europas mindre länder och som är ungefär fjorton gånger större än Nordkoreas. Ekonomin i Sydkorea är så bra att de år 2004 blev medlemmar i ”the trillion dollar club of world economies”.
Denna ekonomiska tillväxt är häpnadsväckande med tanke på att för endast fyra decennier sedan var Sydkoreas BNP jämförbar med de fattigare länderna i Afrika och Asien. Att ett land som var så otroligt fattigt lyckats med en så stor tillväxt inom det ekonomiska har berott på ett gott samarbete mellan företagen och staten. Under 80-talet uppmuntrade staten import av råmaterial och teknologi och yttrade till folket att det var bättre att spara och investera än att konsumera.
Tillväxten på runt 4-8 % är stabil för varje år och det enda riktiga nederlag Sydkorea har haft i sin progression är perioden 97-99, under den asiatiska finansiska krisen, vilket ledde till stora skulder, stora lån från utlandet och en odisciplinerad finansiell sektor.
Under 2005 ska stora satsningar göras på infrastrukturen i landet och tillväxten tros bli hög. Dämpad inflation, låg arbetslöshet, stor export och en formligen lika delad inkomst är faktorer som karaktäriserar denna stabila ekonomi.

Sydkoreas BNP från –04 ($ 925,100,000,000) är världens 16e högsta och om vi jämför det med Nordkoreas $ 30,880,000,000, vilket placerar dem på plats 91 i världen, så ser man direkt skillnaderna mellan dessa.

Ett ramavtal som syftar till att fördjupa och bredda handeln och det tekniska, vetenskapliga, ekonomiska och industriella samarbetet mellan Sydkorea och EU undertecknades i hösten -96. Detta ger Sydkorea en bättre relation till alla länder inom EU och då även Sverige som skickat dit ett flertal viktiga personer på besök under det senaste decenniet.

Enligt SCB’s statistik om ”Import från Sveriges 30 största handelspartner” så ligger Sydkorea idag på plats 18 och har då stigit ifrån en 22a-plats i -04.
Det som exporteras till Sverige ifrån Sydkorea är främst telefonutrustning, papper, maskiner, järn och stål, transportutrustning, industriell utrustning och verktyg. Även många fartyg exporteras från Sydkorea och fraktas till Sverige men detta syns inte i statistiken då dessa oftast blir utflaggade.

Flera svenska företag har etablerat sig i Sydkorea. Ett drygt 50-tal svenska företag har numera representationskontor, hel- och delägda dotterbolag med varierande grad av licensavtal och lokal tillverkning. Exempel på dessa företag är: ABB, ASTRA, Atlas Copco, Consilium Marine, Ericsson, Hiab, Höganäs, Electrolux, Scania, Sandvik, SKF, Tetra Laval, Volvo och Walleniusrederierna. Runt ett hundratal andra företag representeras av lokala agenter.http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/ks.html#Govt senast 1/5 –05
http://www.lonelyp...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Politik & Ekonomi Sydkorea

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-10-10

    hejm vilka källor har du användt till detta arbete

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Politik & Ekonomi Sydkorea
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5006 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×