Da Vinci Koden

1 röster
10108 visningar
uppladdat: 2005-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den kritikerrosade boken da Vinci-koden, skriven av Dan Brown är en spänningsroman med plats för hjärngymnastik, mord, kluriga gåtor, uppfinningar, historiska kopplingar och även en del humor.

Robert Langdon, en konsthistoriker och symbolikexpert från Harvard reser till Paris för att hålla ett föredrag. Han väcks natten före föredraget av ett viktigt telefonsamtal. Museiintendenten på Louvren, Jacques Saunière, har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett chiffer står skrivet bredvid honom. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att tyda chiffret. När Langdon får se chiffret misstänker han att han är en stor historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom flera århundraden har hållits hemlig. Vad Langdon inte vet är att polisen misstänker honom för mordet. Den ditkallade polisen Sophie Neveu lyckas dock rädda Langdon ur knipan och flyr, vilket innebär att de båda klassas som brottslingar. Tillsammans ger de sig iväg för att följa de ledtrådar som Sophies farfar lämnat innan sin död.

Historien kretsar runt Robert Langdon, och poliskryptografen Sophie Neveu. De söker efter sanningen om mordet på Sophies farfar, Jacques Saunière, som var medlem i sällskapet Prieure de Sion, ett hemligt sällskap som haft medlemmar som Newton, Botticelli, da Vinci och Victor Hugo. Bokens personporträtt är relativt ytliga, man får inte reda på så mycket om hur personerna faktiskt tänker, boken är mer koncentrerad på gåtor och action. Langdon är som en akademisk Indiana Jones, medan Sophie kan liknas med Stålmannens Lois Lane.

Boken utspelar sig i nutid, för att vara exakt någon gång i början av 2000-talet. Flera parallella handlingar utspelas samtidigt, och detta gör att boken blir lång, men efter att ha läst boken från pärm till pärm inser man att handlingen bara rört sig over tre-fyra dagar. Handlingen rör sig över ett desto större geografiskt område, med Frankrike som utgångspunkt. Bland annat beger de sig, i slutet av boken, till England för att följa upp de ledtrådar de tidigare fått i Frankrike.

Bokens språk är då och då ganska taffligt, men detta vägs upp av att handlingen är så pass medryckande att man inte riktigt hinner tänka över språkliga frågor och så vidare. Trots att hela kapitel ibland känns förutsägbara är boken lättläst, och definitivt en sidvändare. Vad man måste komma ihåg är att boken innehåller både historiska sanningar samt helt fiktiva inlägg. Dan Brown skriver till exempel i boken att man vid kyrkomötet år 325 sorterade bort fler än åttio evangelier, och endast lät fyra stycken komma med i Nya Testamentet. Detta är såklart en grov lögn, men å andra sidan har författaren aldrig yrkat på att boken skulle vara en samling fakta, utan ett skönlitterärt verk. Boken tar många oväntade vändningar, varav några är lite för krystade, enligt mig.

Efter att ha läst ungefär halva boken blir man lite trött på de ständigt återkommande långsökta teorierna om katolska kyrkan och olika konspirationer, men över lag var boken bra. Jag fann behållning av att läsa den, och den är som sagt en sidvändare vilket resulterade i att jag snabbt läste klart d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Da Vinci Koden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-18

    Helt okej! HÅller med dig

  • Inactive member 2006-06-12

    Bra recension, men läs gärna m

  • Inactive member 2006-11-06

    Mycket bra recension =)... läs

  • Inactive member 2008-02-27

    Tycker du låter lite hmm "offe

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-06]   Da Vinci Koden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5043 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×