James Cook

1 röster
7144 visningar
uppladdat: 2005-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
JAMES COOK
JAMES COOK FÖDDES ÅR 1728 I ENGLAND. HANS PAPPA VAR EN VANLIG LANTARBETARE OCH HAN BODDE IHOP MED 6 BRÖDER. NÄR JAMES FÖR FÖRSTA GÅNGEN KOM UT PÅ HAVET VAR HAN BARA EN VANLIG MATROS MEN SLUTADE ATT HAN BLEV BEFÄLHAVARE ÖVER ETT EGET SKEPP 1767.

RESAN TILL TAHITI
1768 SKULLE COOK ÅKA TILL EN VETENSKAPLIG EXPEDITION TILLSAMMANS MED ETT ANTAL FORSKARE. EXPEDITIONEN SKULLE HÅLLAS PÅ EN Ö VID NAMN TAHITI I STILLA HAVET. DETTA ANSÅGS ATT VARA EN MYCKET OVANLIG HÄNDELSE. EXPEDITIONEN GICK UT PÅ ATT SE NÄR PLANETEN VENUS PASSERADE SOLEN. EFTER DENNA HÄNDELSE SKULLE HAN ÅKA TILL AUSTRALIEN. DET HADE HAN FÅTT ÅRDER AV ENGLANDS KUNG FÖR ATT HAN VILLE HA MER MAKT.
DET VAR MYCKET BESVÄRLIGT FÖR COOK ATT ÅKA PÅ RÄTT HÅLL FÖR HAN VISSTE BARA ATT AUSTRALIEN LÅG NÅGONSTANS I STILLA HAVET.

VÄGEN TILL AUSTRALIEN
COOKS PLAN VAR ATT FÖRST STYRA TILL NYA ZEELAND SOM LIGGER RÄTT NÄRA AUSTRALIEN. NÄR HAN VAR DÄR KARTLADE HAN KUSTERNA VÄLDIGT NOGGRANT. HAN LYCKADES ATT HITTA DIT OCH LANDSTEG FÖRST I BOTANY BAY OCH FORTSATTE SEDAN NORRUT LÄNGS KUSTEN TILL DET STORA BARRIÄRREVET. DÄR FICK HAN STANNA ETT TAG EFTERSOM HAN FICK SKEPPSBROTT. MEN HAN REPARERADE DET IGEN OCH ÅKTE TILLBAKA TILL ENGLAND 1771.

COOKS ANDRA RESA
PÅ COOKS ANDRA RESA VAR HAN DEN SOM HADE VÅGAT SIG LÄNGST UT I STILLA HAVET AV EUROPEE’RNA.
NÄR DE ÅKTE VID DEN SÖDRA POLCIRKELN BLEV DET LITE FARLIGT. DÄR FANNS ISBERG, PACKIS, HÅRDA VINDAR, DIMMA OCH MYCKET HÅRD KYLA.
MEN RESULTATET AV HANS RESA BLEV ATT HAN UPPTÄCKTE ÖARNA TONGA, PÅSKÖN SOM HAN KARTLADE OCH HAN UPPTÄCKTE OCKSÅ ÖARNA NYA CALEDONIEN, ÖGRUPPERNA SYDSANDWICH ÖARNA OCH SYDGEORGIEN I ATLANTEN PÅ VÄGEN HEM

COOK HADE BRA INFLYTANDE PÅ STILLA HAVETS ÖBOR. MEN MAORIERNA PÅ ÖN NYA ZEELAND VAR FIENTLIGT INSTÄLLDA OCH NÄR COOK KOM TILL NYA ZEELAND NÄSTA GÅNG PÅ HANS ANDRA RESA DÖDADES 10 MATROSER FRÅN COOKS TRUPP.

SISTA RESAN
PÅ COOKS SISTA RESA SKULLE HAN BARA SEGLA RAKT UT I STILLA HAVET FÖR ATT SE VAR HAN KOM. HAN TOG MED SIG 2FARTYG OCH GAV SIG IVÄG 1776. NÄR HAN HADE REST EN BIT SÅ STÖTTE HAN PÅ 2 STYCKEN ÖGRUPPER SOM HAN DÖPTE COOKÖARNA OCH HAWAII. 1778KOM HAN TILL OREGON I NORDAMERIKA OCH BESTÄMDE SIG FÖR ATT SEGLA LÄNGS KUSTEN OCH KOM SÅ SMÅNINGOM FRAM TILL HAWAII FÖR ATT ÖVERVINTRA DÄR. COOK BLEV MOTTAGEN SOM EN GUD MEN EN DAG EN ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: James Cook

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-08

    Väldigt bra skrivet!Varför ä

  • Inactive member 2007-11-27

    Inte bra skrivet, du missar fa

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-12]   James Cook
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5137 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×