Outsiders

3 röster
15743 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst ”The Outsiders” den är skriven av författarinnan Susan.E Hinton.
The outsiders är en bok som handlar om vänskap, och våld.

Det utspelar sig i Oklahoma på 60-talet där konflikt råder mellan två rivaliserande gäng. Ponyboy och hans två bröder, Johnny, Dallas och ett gäng andra grabbar tillhör ”Rövarna”, arbetarklassen eller vad man nu vill kalla det för. Kort och gott; de med minst pengar och som har sämst förutsättningar. De befinner sig i ständigt underläge mot det andra gänget som kommer från mer förmögna familjer; ”snobbarna”.
Det börjar med att Ponyboy kommer ut från bion och väntar på skjuts, snobbarna kommer och börjar förfölja han, de får ner han på marken och hotar han, snart kommer Kompisarna och hjälper honom, nu är det krig. En kväll blir Ponyboy och hans vän Johnny anfallna av ett gäng överklasskillar. Det slutar med att Johnny mer eller mindre tvingas att döda en av killarna i försvar eller om man vill kalla det hat. Chockade och villrådiga söker de upp en kompis, d.v.s. Dallas, de ber honom om hjälp. Dallas som är van vid det mesta och mer kriminell än de flesta, hjälper Ponyboy och Johnny och lämnar en vägbeskrivning till en kyrka utanför stan där de kan gömma sig och ligga lågt ett tag. Men det är oundvikligt att förr eller senare åka tillbaka och möta både rättvisan och snobbarna.
En speciell scen tror jag är den där dom ska slåss, man får höra Ponyboys tankar och höra vad han tänker om de andra. Jag tycker att det var en speciell scen!

Det finns en term inom filmspråkets värld som brukar kallas för "Dead Letters"den här termen finns även i boken. Jag menar att berättaren är en av huvudpersonerna som dog på något tragiskt sätt i slutet av filmen och det visar sig att han/hon har lämnat ett brev efter sig. Man får sedan höra i de flesta fall att den ”döda personen” talar upp brevet eller meddelandet.
Det är ett gängdrama som är svårt att döma tycker jag, för det händer mycket i den här boken och det är ju klart att det finns mer spännande och mindre spännande ställen.

Jag försöker se det som att det kan vara dagens samhälle någonstans ute i världen. En mycket bra bok tycker jag. Den är bra för att det finns: spänning, hat, kärlek, och vänskap, och det är det som jag fastnar att läsa, därför är den bra. Boken är mycket väl skriven med ett lätt språk tycker jag. Den är bra från början till slut. Men det är överdrivna personbeskrivningar tycker jag, för att man får veta t.ex. ”Jag tog på mig de skrövliga blåa jeansen” det är ungefär såna meningar jag tycker är s.k. överbeskrivande. Man får veta lite grann om miljön, och det tycker jag är bra för jag gillar enkla saker. Jag personligen tycker att boken slutar för att Johnny dör i slutet av boken, jag trodde att det skulle bli ett lyckligt slut som i de flesta böcker. The outsiders en av de få böcker av dem som jag har läst som är så bra, att när man läser boken så är det som om man är med nära (ser på). Att man är där med dom. Som om man är en av dom. Jag har läst boken en gång och många säger att den är bra och jag håller med.
När man läser den så kommer det upp mycket känslor tycker jag, det är allt från hat till kärlek. Man lever sig verkligen in i den på det sättet. För vad som än händer så har dom alltid varandra, även om dom inte håller sams jämt så finns dom alltid där.
Vänskapen betyder verkligen mycket i den här boken utan den vet jag inte hur berättelsen skulle klara sig. Den här boken finns också på film, det är bra för att uppfatta miljön på ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Outsiders

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Outsiders
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5204 [2024-03-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×