Ku Klux Klan

3 röster
10865 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ku Klux Klan

K.K.K bildades av sex unga krigsveteraner i Polaski Tenesse. Det började med practical jokes, versamheten och diverse upptåg mot de svarta, deras avsikt var att skrämma de.
Men rörelsen växte och blev en mindre samhälle, vissa fraktioner uppstod här och var.
K.K.K bestämde sig för att skaffa en ledareoch då utsågs Nathan Bedford Forrest till klan ledare.
Han ville att syftet med klanen var att bibehålla den välfärd och överhet de haft innan inbördes kriget.

1868 började en våg av terror mot den mörkhyade befolkningen, men k.k.k påstod själva att de endast bekämpade mörkhyade kriminella.
Men faktum är att det spelade ingen roll om man var vit eller mörkhyad, nordstatare eller sydstatare, fattig eller rik.
I huvudsak var det de mörkhyade som utgav ett hot av något slag som vart uttsata till exempel de med utbildning eller kunnande som gjorde i viss mån jämnställda med varandra och därmed stod i vägen för deras mål : vit överlägsenhet i samhället.

K.K.K behövde aldrig oroa sig för att bli straffad för deras aktiviteter nere i sydstaterna. Klanen och NBF blev utreddad av FBI år 1868, denna utredning gjorde att klanen upplöstes i januari år 1869.
Men i praktiken var det bra att distansera NBF och de övriga klan ledarna från k.k.k:s aktiviteter, men våldet i söder fortsatte oförändrat.
En ny statlig utredning som gjordes 1871 konstaterade att klanen levde som aldrig förr, i norra USA man stifta lagar för att upplösa klanen och trupper skickades ned till sydstaterna för att se till att så blev fallet.
Klanen var i stort sett upplöst år 1873, i takt med att rasistiska röster åter gjorde sig hörda i USA denna gång även i stora delar av nordliga delarna så fick en man vid namn William Joseph Simmons visioner om att återbilda K.K.K.
Återbildandet var endast tänkt att bli en s.k. "lockerclub" jämförbart med en herrklubb, syftet var att man kunde träffas och lagligt dricka sprit undet förbudstiden i delstaten Georgia.
Snart så insåg han att man kunde större än så då författade han utifrån gamla manus från 1867 "koran".
Koran är en bok som beskriver ritualer och hierarkin inom K.K.K.
Inom klanen kände man den växande nationalismen som rådde runt om i landet. Man började stark propagera en proamerikansk attityd för att locka fler medlemmar.
Detta var uttalat emot katoliker, judar, asiater , svarta , sex, knark, spritsmugglare och nattklubbar.
Klanen växte sig stor så att det blev svår att styra. Klanen var inte helt ren odlat rasistiskt utan såg judarna och katolikerna som större fiender än svarta, men det betydde inte att de blev lämnade ifred.
De blev alla utsatta för falsk propaganda och diverse hemska atacker.
De såg också sig själva som någon slags moralpoliser och gav sig på skilda, omgifta, oansvariga föräldrar och till de som inte gick i kyrkan. I slutet av 20-talet minskade klanen i storlek med så mycket som 80% (från ca. 5 milj till ca. 900000).
Ekonomiskt sett såg det inte bra ut för klanen. Under 40-talet började folket att arbeta mer och mer mot klanen vilket domar mot klanmedlemmar.
Det ledde till at K.K.K. slumrade in under 40-talet.

1960 skedde ett politiskt maktskifte i USA. President blev Katoliken, nordstataren och medborgarrättsadvokaten John F. Kennedy. Klanen och stora delar av södern kände sig hotad. Detta ledde till fler medlemmar och stora massmöten med korsbränningar.
Den tredje eran kom till sin ända i början av 70-talet, med ett medlemsantal på rekordlåga 1500 st. Vad som skedde var att folk i södern mer och mer började acceptera integrationen som en del av vardagslivet. De federala myndigheterna skyndade på processen med hjälp av FBI som under en tid hade infiltrerat KKK (ca 6 % av KKK utgjordes av infiltratörer och informatörer). Skälet till en sån massiv infiltration var att de lokala myndigheterna nere i södern var väldigt ovilliga till att åtala och fälla klansmedlemmar. Nu började dock deras ”immunitet” att upphöra.Dräkten bestod av :
Vit kåpa
Vit kapuschong, som bara har ett par hål till ögonen
Ibland med röda inslag på den högre ledare.

Så här förklarar de själva korsbränningen. (citat)

”Från de heliga sidorna ur bibeln berättades historien om kavalleriets heliga kors. Korset är en symbol för uppoffring och kristen religion. Det gjordes heligt för närmare tvåtusen år sedan med lidande och blodet av 50 millioner martyrer som dog för den heliga tron. I varje klan står korset som en konstant påminnare om att Jesus Kristus är vårt ideal och hans läror är både heliga och oöverträffliga.
Detta gamla kors dränktes in i Jesu blod och transformerades till en symbol för tro, hopp och kärlek. Idag används det till att sammanföra de kristna styrkor mot de ökande härdarna av anti-kristna, anti-amerikanska och fientligt inställda gentemot den vita rasen.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ku Klux Klan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-26

    Väldigt inressant!

  • Inactive member 2008-03-12

    Jätte bra skrivet. Lärde mig m

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Ku Klux Klan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5223 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×