Diktanalys, tag mig, och min blomma

2 röster
28674 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Min blomma
Jag kan ej glömma,
den första gång jag såg dig.
Du blev blomman
och solen i mitt liv.
Jag minns våra stunder tillsammans
jag minns dig min underbara blomma
dig för alltid
jag ska dig älska
min för evigt du är
min underbara blomma.
/Marie HögbergJag valde den här dikten för att jag tycker det är ett väldigt vackert sätt att beskriva sin älskade, jag kände mig väldigt glad när jag lästen den. Dikten handlar om hur man känner för den man älskar, hur viktig den personen är. Dikten består av tio versrader. Det finn inte något rim i dikten. Stavelserna i dikten hänger ej ihop eller följer något mönster. Det är väldigt många upprepningar i dikten. Jag, du, dig, och blomma. Blomman och solen är symboler men även liknelser. Själva nyckelordet i dikten är blomman. Blomman upprepas tre gånger, vilket får mig att verkligen tänka på kärleken som en blomma, vilket jag tycker blir väldigt romantiskt. Dikten är riktad till den man älskar. Miljön skildras i livet, det kan hända vart som helst, dikten handlar om känslor. Hur Marie som skrivit dikten känner för sin älskade, hur hon tänker på honom, hur hon ser på honom. och vad vill göra med honom.


Som jag sa i föregående diktanalys, så berättar ofta författarens bakgrund mycket. Men jag hittar inga fakta om Marie Högberg. Bara att hon är socialdemokrat, men jag tror inte det är samma person, så i det här fallet får jag ut gå helt och hållet från dikten. Jag uppfattar att dikten handlar om lycklig kärlek, att personen i dikten förklarar sin kärlek tills in älskade. Dikten handlar om evig kärlek, och lycklig kärlek. Att hon jämställer honom med en blomma tycker jag är väldigt romantiskt och vackert. För en blomma är vacker, oskuldsfull och när den blommar ut blir den vackrast. Versraden ”Jag minns våra stunder tillsammans” tror jag hon tänker på just de lyckliga stunder dom haft tillsammans, som hon vill minnas. Jag tror även att ”Jag minns dig min underbara blomma” betyder att de varit ifrån varandra, för dikten är skriven i dåtid. Hon liknar även sin kära som sin sol, det tolkar jag som att hon tycker att han värmer henne, lyser upp dagen och att han är livs viktigt. För man kan inte överleva utan solen. ”Min för evigt du är” tror jag betyder att hon tänker och vill tillbringa hela sitt liv med den här personen. Hon älskar honom över allt annat.

Tag mig
Tag mig. - Håll mig. - Smek mig sakta.
Famna mig varligt en liten stund.
Gråt ett grand - för så trista fakta.
Se mig med ömhet sova en blund.
Gå ej från mig. - Du vill ju stanna,
stanna tills själv jag måste gå.
Lägg din älskade hand på min panna.
Än en liten stund är vi två.

Harriet LöwenhjelmJag tror att denna dikt handlar om när man närmar sig slutet och vill ha sällskap. Dikten handlar om mig och dig. Miljön i dikten är svårt att säga vart den skildras. Den kan skildras på många olika ställen, sjukhuset eller i hemmet. Handlingen tilldrar sig i nuet och framtiden. Dikten är rimmad, sakta-fakta, stund-blund, stanna-panna, gå-två. Första, tredje, sjätte och åttonde versraderna har åtta stavelser. Andra, fjärde, femte har nio stavelser. Den sjunde raden har tio stavelser. Dikten är rimmad, så att varannan rad rimmar. Ordet mig upprepas flera gånger i dikten, vilket ger ett djup, och man känner verkligen med personen i dikten. Även stund upprepas, vilket ger en sorts känsla av att tiden är knapp.


Eftersom jag har gjort diktanalyser, och fått den erfarenheten att författarens bakgrund ofta berättar mycket även om dikten. Tillexempel varför hon skrev den. Så jag bestämde mig för att ta reda på mer bakgrunds fakta om Harriet. För att bakgrunden ofta betyder mycket och man förstår mer varför hon skrev den. Känslan när jag läste dikten första gången var att Harriet som skrivit den var döende, och ensam, hon ville ha sällskap. Känslan jag kände visade sig stämma bra. Harriet skrev denna dikt samma år hon dog av TBC, hon led mycket det sista åren. Jag tror inte hon fruktade själva döden jätte mycket, det hon fruktade var ensamheten. Att vara ensam fram till slutet. Jag tror att budskapen i dikten är till dom som älskade henne. Hon ville tillbringa sin sista tid med sin älskade. Hon ville att han/hon skulle hålla henne, och att han/hon skulle känna med henne, känna det hon kände inför döden, trösta henne. ”Gråt ett grand - för så trista fakta” tror jag betyder att hon vill ha med känsla. Med versraden ”Än en liten stund är vi två” tror jag hon menar att tiden är knapp. Harriet bad till den som älskade att stanna med henne ända fram tillslutet, fast hennes älskade var rädd. Så dikten handlar samtidigt om ensamhet, och olyckligkärlek. Dikten får oss, i alla fall mig, att tänka till. Vi vet inte hur länge vi lever på denna jord. Vi ska försöka tillbringa vår tid med dem vi älskar. Med dom som älskar oss. Jag tror det är ett annat budskap dikten försöker ge oss. Dikten ger mig även budskapet att man ska finnas där för dem man älskar, fast man är rädd ska man vara där. I dikten finns kärlek, tragisk ensamhet, och längtan, en person som söker efter förståelse och med lidande. För Harriet Löwenhjelm dog bara 30 år gammal i TBC. Jag valde den här dikten för den fick mig att tänka till, och jag blev gripen av den, och känner verkligen med Harriet i dikten.
Jag ska nu göra en jämförelse mellan de två dikterna som jag gjort analys på förut. Den första dikten heter ”Ta mig” och är skriven av Harriet Löwenhjelm. Andra dikten heter ”Min Blomma” och är skriven av Marie Högberg. Båda av dikterna handlar om kärlek men om olika sorters kärlek vid olika tillfällen både i samanhanget och i livet.

Båda dikterna handlar om kärlek, men om två olika sorters kärlek. ”Min blomma” handlar om lycklig och evig kärlek. I den dikten förklarar Marie, som skrivit den, hur viktig personen hon älskar är, hur hon känner för honom, och hur hon vill tillbringa sitt liv med sin älskade. Det är en väldigt vacker dikt som förklarar kärleken till den man älskar. ”Tag mig” handlar däremot om någon som är döende, som vill tillbringa sin sista tid på jorden med sin älskade, det är mer olycklig kärlek. Den handlar även om att den som är döende är rädd, men inte för döden utan för själva ensamheten. Hon vill ha sällskap tills livet i henne har slocknat.

Så båda dikterna handlar om hur man älskar någon, och båda handlar om livet. Men båda dikterna har olika syner på livet. ”Min blomma” handlar om hur man vill leva resten av sitt liv med personen man älskar, och förmedlar budskapet på ett lyckligt och vackert sätt.. ”Tag mig” handlar om hur hon vill tillbringa resten av livet som hon har kvar med sin älskade, vilket inte är så lång stund. Den dikten förmedlar budskapet om att livet också är vackert men på ett väldigt sorgligt sätt. I den första dikten (ta mig) känner man hur hon som skrivit den lider, hur rädd hon är, hur hennes sista stund är kommen. Man känner verkligen med henne. I andra dikten (min blomma) har Marie hela livet på sig, det är mer som en kärleksförklaring. En för...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Diktanalys, tag mig, och min blomma

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Diktanalys, tag mig, och min blomma
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5275 [2024-05-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×