Nils Holgersson underbara resa genom Sverige

7 röster
15563 visningar
uppladdat: 2005-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst boken om Nils Holgersson underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf. Jag tyckte den var bra, mycket bra. Det var en så mycket bra detaljbeskrivningar och hela boken är skriven som en saga. Hela boken är egentligen en skolbok i geografi. Ett beställningsjobb från skolverket som Selma antog. Först så släppte ca 10 000 böcker sedan ännu mer och tillsist ville varenda skola ha boken som läsebok. Detta var i början av 1900-talet. Hela boken är uppbyggd på ett mycket beskrivandesätt, rent geografiskt sätt. Men hon har även nästlat in massa historier i boken. Men från skolbok till litterär klassiker i världsformat. Nu läser både vuxna och barn boken i många länder.


Boken utspelar sig under 1800-talet och handlar Nils Holgersson. Nils är en liten pojke som bor på en gård med sina föräldrar i Skåne. Det finns en massa djur på gården, och dom är väl inte bästa kompisar med Nils. För Nils var en liten översittare, han hade kastat sten på kreaturena, jagat runt änderna och ryckt katten i svansen. En dag när Nils föräldrar skulle till kyrkan och Nils inte ville vara med. Istället så fick han läsa en massa saker från en stor bibel. Medan han läste kollade han i en spegel och då såg han en pyssling, eller en av småfolket eller vad dom kan kallas. Nils var kvickt där med håv och fångade tomten. Nils begär att han skulle slippa läsa bibeln för att släppa tomten. Men när han släppt tomten ångrar han sig och vill ha mer och försöker fånga tomten igen. Då blir han förminskad av tomten. Och Nils stapplar runt på gården. Där han hamnar på Mårten gås rygg och flyger iväg med en massa gäss. Han flyger över Skåne, Gotland, ja överallt tills han hamnar i Lappland. Då flyger han ner igen till föräldrarnas gård. Det är en massa små berättelser överallt i boken. Ibland stöter Nils på en gubbe som berättar hur just det landskapet har kommit till eller t.o.m. en staty stötte han på som berättar om en viss stad historia. Nils gör en massa tjänster som t.ex. att rädda djur, detta sprider sig och snart blir Nils känd som en välgörande djuren kan kalla på när man behöver hjälp.
Boken är helt enkelt fantasisk och mycket rolig att läsa. Att läsa en bok som är så gammal men fortfarande läst av nästan varje ungdom. Men ibland kan det faktisk bli lite långtråkigt, det är samma saker som händer. Ett djur hamnar i trubbel och Nils är genas där och rädda...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nils Holgersson underbara resa genom Sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-19]   Nils Holgersson underbara resa genom Sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5404 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×