Sexmissbruk

2 röster
29291 visningar
uppladdat: 2006-01-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sexmissbrukare lider av okontrollerat sexuellt beteende, sexuell besatthet, ett behov av att utöva sex allt oftare, ett begär som hela tiden ”trappas upp”. Dessa är några av de symptom som http://web4health.info beskriver att en sexmissbrukare lider av.

Psykolog Torbjörn Fjellström som driver behandlingshemmet Korpen, Sveriges enda godkända klinik för relationsmissbrukare säger till Aftonbladet att sex och kärleksmissbruk är mycket vanligt i dagens samhälle. Han påstår också att de flesta missbrukare kommer från problemfamiljer och försöker lindra inre smärta med sex.
En sexmissbrukare sexualiserar andra känslor i vardagen, istället för att vara ledsen har missbrukaren sex eller onanerar.

Kvinnliga missbrukare har oftast blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn. Kärleksmissbruk har också att göra med bekräftelse, missbrukaren vill känna sig älskad och accepterad eftersom de inte har fått uppleva det som barn. Därför finns det människor som är missbrukare utan att veta om det.
En sexmissbrukare har oftast liknande problematik som narkomaner eller alkoholister.*

Det är vanligt att en person som missbrukar sex även missbrukar alkohol eller droger.
Ulrika Olson 34, tidigare sexmissbrukare har skrivit boken ”Den tusende gången” som handlar om hennes erfarenheter och problem som sexmissbrukare.
I boken berättar hon att hon varje natt söp sig redlös och hade sex med olika män. Hon förklarar att hon inte kunde göra det nykter.
När Ulrika var liten blev on utsatt för övergrepp av sin egen far. Det började när hon var runt 4 år, och slutade inte fösrän10 år senare när Ulrika var 14. Då fick hon nog. Hon vägrade att träffa sin pappa. Hon förträngde både honom och alla hemska minnen tills hon var 20, då hon anmälde honom. Ulrika som hade försökt ta sitt liv fick träffa en psykolog som hjälpte henne att bearbeta sorgen och anmäla sin pappa. Pappan fick fyra år och skadestånd.
Ulrika kände att hon kunde lämna allt bakom sig och bestämde sig för att flytta till ny ort och börja om sitt liv. Då började sexmissbruket. Idag, efter många samtal med ny psykolog och stöttande personer i omgivningen har Ulrika lyckats försona sig med både sig själv och sin mamma, som hon har haft dålig kontakt med sedan högstadiet. Ulrika kämpar för att arbeta för flickor och kvinnor som har utsatts för sexuella övergrepp.

Är det någon skillnad på manliga och kvinnliga sexmissbrukare?

Det finns fler män än kvinnor som missbrukar sex eftersom männen lättare lockas av porrindustrin. Internetporren gör att fler och fler män blir missbrukare. Sexmissbrukande män kopplar oftast ihop sex med våld medan kvinnorna söker en fadersgestalt. Det är också vanligt bland kvinnor att de vill bli förnedrade. En annan ”typ” av missbrukande kvinnor söker upp ett flertal nya män varje kväll för att de vill känna att någon bryr sig om dem. Många sexmissbrukare utvecklar ett narkotika eller alkoholmissbruk eftersom de inte klarar av situationen när de är nyktra.*


* Fakta från www.korpberget.se

Hur blir individen påverkad i övrigt av sexmissbruk?

I de flesta fall tar tankarna på sex över allt annat för missbrukaren, det enda som betyder något är att ha sex säger Torbjörn Fjellström. Många har förlorat, hus, bil, jobb och familj. Porrsurfandet blir vanligare och vanligare, Aftonbladet skriver att hälften av Sveriges manliga befolkning porrsurfar. Det är på det viset många män startar sitt missbruk. Så fort de får chansen till en dator passar de på att porrsurfa. Senaste året har det stått i många tidningar, bl a Metro, Aftonbladet, Expressen om män som har blivit av med sina jobb för de har porrsurfat på arbetstid. Många sexmissbrukare mår dåligt redan innan de börjar sitt missbruk, därför bör de ta itu med sina tidigare problem innan det går för långt in i missbruket.

Göran 29 var med i Dokumentären Fråga Olle på kanal 5 (2003-03-24) och berättade om sitt sexmissbruk.
Göran säger att sexmissbruk bottnar i att man tvångsmässigt använder sig av sex.
Göran har haft två längre förhållanden på tre och fem år där han ständigt var otrogen.
På elva år har Göran haft ca 500 olika sexpartners.
”Mitt missbruk har förstört både mitt självförtroende och mina förhållanden” berättar Göran för Aftonbladet. Han berättar också att när han inte mådde bra, var ledsen, besviken, arg eller likandde ersatte han känslor med tillfälligt sex, vilket fick honom att må ännu sämre.
(Göran heter egentligen något annat i verkligheten)

Hur blir man av med missbruket?

Listan nedan är från http://web4health.info. Den innehåller alla punkter som är viktiga för att bota ett sexmissbruk. Alla andra källor har skrivit precis samma saker.

• Bearbetning av trauman / smärta från upplevelser i det förflutna
• Kontakt med andra
• Möjlighet till att utrycka alla sina känslor
• Omprogrammering av dysfunktionella budskap som man fått uppleva i det förflutna
• Hantering av smärta
• Kärlek och stöd
• Träna på nya sätt (strategier) att hantera ångest på

Media påverkar sexmissbrukare negativt eftersom det visas väldigt mycket sexuella anspelningar i reklam och andra media-sammanhang. Många dokusåpor visar mycket som har med sex att göra. Även reklamkampanj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sexmissbruk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-01-30

    mycket bra:)

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-06]   Sexmissbruk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5541 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×