Dödsstraff - en het fråga

2 röster
8295 visningar
uppladdat: 2006-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Richard Bremer citerar Herman Lindkvists artikel i Aftonbladet söndagen den 8 februari 1998. ”Jag tror på dödsstraff, jag tror att det är nödvändigt…” Herman Lindkvist säger i sin artikel att det var ett misstag att avskaffa dödsstraffet 1921 i fredstid och 1972 i krigstid.
När han fortsätter sin artikel, som publicerades i februari 1998 i Aktuellt i Politiken, pekar han på att Herman Lindkvist influerats av gamla tiders barbari och kungamakt, som han är så kunnig på. I denna artikel som upprör Richard Bremer poängterar Herman Lindkvist, att bara vissa brott ska beläggas med dödstraff. Han berättar också om Anders Anders brott och att han var den som sist avrättades i fredstid i Sverige. Richard Bremer menar på att det är farligt att trycka på vissa brott, denna sorts ”gummibandsord” kan ju tolkas olika.
Kultur och traditioner spelar en viktig roll säger Herman Lindkvist. Han framlyfter också i sin artikel att förr kunde avrättningar ske på olika vis. Ibland plågade man de dömda innan de slutligen avrättades. Man lät också familj till offren själv utdöma straffet. Richard svarar på detta i sin artikel med att allt är beroende på vilken människosyn man har, och att man inte kan argumentera med medeltida talesätt som ”öga för öga, tand för tand”
Herman Lindkvist fortsätter i sin artikel med att när upplysningsideerna kom till Sverige togs en hel del brott som t.ex. dubbelt hor som hade dödsstraff som följd bort. Idag menar Herman Lindkvist att vi nått ännu högre då vi avskaffat Gud och djävulen som grund till dödsstraff. Herman Lindkvist pekar också på att förnuftet skall råda bland dagens brottslingar, och om det inte hjälper så kallar samhället in psykologer och socialtjänst. Han menar att detta inte har någon verkan. Richard Bremer argumenterar emot i sin artikel med att man måste kunna bevisa att någon gjort ett brott och att i många fall kommer det fram efter att förövaren avrättats att denna varit oskyldig. Då är det försent fortsätter Richard Bremer. Samhället måste se till att varje person i samhället skyddas. Han menar att förövaren också på något sätt ska kunna sona för sitt brott, och att detta ska medverka till att andra människor ska avskräckas att göra brott. Richard Bremer tillägger i sin artikel att han kan förstå att offret och dennes familj tänker hämnd, men att samhället inte kan ta hänsyn till detta.
Herman Lindkvist slutar sin artikel med att säga att ondskan finns kvar, trots att det inte passar in i vårt samhälle och vår syn på människan. Usa har det lättare, som kan bomba. Själv står vi försvarslösa.
I dessa två artiklar kommer det fram att Herman Lindkvist vill återinföra dödsstraffet i Sverige, speciellt under k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dödsstraff - en het fråga

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-26]   Dödsstraff - en het fråga
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5592 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×