Kolera

5846 visningar
uppladdat: 2006-01-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fakta

Kolera är en diarrésjukdom som under 1700- och 1800-talen var vanlig i Europa. Men som idag nästan enbart finns i fattigare länder. Sjukdomen orsakas av bakterien Vibrio cholerae och leder till våldsamma diarréer, kräkningar och hög feber. Baktierien sprids via förorenat vatten och mat.

Vibrio cholerae

Bakteriens reservoar är tarmen hos människan. Bakterien finns också i kustnära vatten och i sjöar. År 2004 fick en kvinna i Sverige som fyllt på sin vedeldade-tunna med havsvatten kolera, vilket visar att bakterien även finns i Östersjön. Bakterien trivs i värmen, och därför blev hennes tunna snart fylld med tillräckligt många bakterier för att smitta en människa, dvs. ett par miljoner.

Bakterien fungerar på så vis att den förstör cellernas cellmembran. Då läcker all vätska i cellerna ut och förs in i det forttorkade blodomloppet till organen som slutat fungera, och inte kan ta upp det. Utan skickar det vidare mot tarmen där det töms i form av vattendiarée. På kuppen försvinner också alla salter och kroppen bryts ned på ett oerhört snabbt sätt.

Symptom

Symptomen är akuta mag- och tarmproblem och våldsamma vattniga diarrér som kan uppgå till över 20 liter på ett dygn. Efter det kommer en snabb uttorkning som är livshotande. Sjukdomsförloppet är oerhört snabbt och uttorkningen kan leda till döden inom ett par timmar.
Utan behandling är överlevnadschansen 50/50.

Behandling

Behandlingen består av att kompensera för den vätska och de salter som den sjuke tappar. Det gör man antingen genom att ge den sjuke vätske- och saltlösning att dricka eller vid allvarliga fall som dropp in i blodomloppet. Nuför tiden använder man även antibiotika som komplement.
Vid korrekt behandling av kolera kan man minska risken att dö till under 1 %, behandlingen kostar 200 kronor och trots det har miljontals människor dött i sjukdomen.
Nu finns det även ett svenskt vaccin som har visat sig fungera bra och ge ett gott men inte fullständigt skydd.


Kolera i Sverige

Till Sverige kom koleran på 1800-talen från Indien, och skräcken för sjukdomen var stor. Bara i Sverige dog vid den första pandemin (en sjukdom som sprider sig över flera världsdelar) över 12 000 personer. Mellan 1834 och 1874 rapporterades 11 kolera epidemier i Sverige och totalt dog under dessa ca 37 000 personer. Anledningen till att man lyckades stoppa koleran i Sverige var att läkare till sist lyckades se ett samband mellan dålig hygien och sjukdomen. Då började man att göra bra avloppsystem i de stora städerna, och på andra sätt hålla hygienen. Och de är fortfarande de absolut bästa sätten att stoppa smittan.


en.wikipedia.org/wiki/Cholera
susning.nu/Kolera

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kolera

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-27]   Kolera
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5598 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×