Se7en och medeltiden

8720 visningar
uppladdat: 2006-02-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
handling:

Filmen handlar om två New York poliser. En gröngöling som heter David Mills som bor med sin fru i en liten lägenhet bredvid en tunnelbana.
Mills blir satt att jobba med William Somerset, en härdad polis som bara är några dagar ifrån pension.

Första dagen på jobbet för Mills blir hektiskt. De båda poliserna blir kallade till en mörk och skitig lägenhet. I köket hittar de en man, han är bunden vid fötterna och ligger lutad över tallriken.
Mannen är nästan obscent fet och bakom hans kylskåp så står ordet Frosseri skrivet.
Det dröjer inte länge förens de båda poliserna upptäcker ett mönster i morden, mördaren tycks vara inspirerad av Dante och hans tankar om de sju dödsynderna. Det blir en kamp emot klockan för Mills och Sommerset, de måste hitta mördaren och förhindra att ytligare ett liv spills.

John Doe, mördare, anser att offren har förtjänat straffet.
Han säger själv att han vänder synderna mot syndarna.
De båda poliserna förbryllas över den utstuderade grymheten i morden, och över att mördaren medvetet lämnar ledtrådar till dem men inga fingeravtryck. Antingen är det en mycket sjuk person de har att göra med, eller djävulen själv.


Min åsikt

Jag tycker att det är en mörk thriller i samma anda som När lammen tystnar
Stämningen i filmen är hotfull hela tiden, och det känns därför befriande när Mills fru bjuder hem Freeman på middag. Det är filmens enda ljuspunkt och får detektiverna att försonas lite.

Det jag gillar med Seven är att det inte är så värst mycket pistol dragande eller blod som stänker över allt. Det är en riktigt psykologisk thriller där allt är noga genomtänkt, men som jag sa innan så är den oerhört mörk och slutet är fruktansvärt hemskt. Det är så noga uträknat och genom elakt.
Mördaren verkligen njuter av detta och han vill dö som martyr, han säger att han blivit kallad av högre makter för att utföra detta.

Men själva konceptet, att vända synderna mot syndarna var rätt så smart tycker jag. John valde ut de mest utstickande personerna, en hora som offer för otukten, och en överviktig man som offer för frosseriet.

Synderna och medeltiden

”Under medeltiden funderade man mycket över om det fanns någon gräns för förlåtelse. Det upprättades en slags lista på synder som man ansåg vara så allvarliga att människan var i fara om hon levde på det här sättet. Människan riskerade inte bara sitt jordiska liv och sin hälsa, andras välgång och säkerhet, utan även sitt eviga liv.
Man började redan tidigt inom kyrkan särskilja två huvudgrupper av synder: de dödliga (mortalia) och de förlåtliga (venialia). Dödssynderna ansågs vara de svåra synder som begås frivilligt och i full vetskap om deras innebörd. De hade sitt ursprung inom klosterrörelsen i den tidiga kristna kyrkan runt 400-talet. I den tillslutna värld där munkar, nunnor och eremiter levde var det de här sju synderna som oftast fick dem att plågas av frestelser.” Thor-Leif Strindberg. http://web.telia.com/~u38010778/dodsynd.htm.

Det är rätt så uppenbart att dödssynderna kommer ifrån kyrkan, jag tycker att allt som kyrkan talar om är synd, allt människan gör är synd.
Under medeltiden så fick de människorna att tro att de kommit till av synd, och att om de syndade ännu mera så var de inte längre välkomna i himmelen. Prästerna talade mycket om himlen och det är ju klart att folket lyssnade, prästerna var guds män och allt de sa stämde väll?

Det är sju dödssynder, och jag har läst att det finns sju dygder också, är det något samband där?

Enligt det medeltida synsättet så syndade man om man var lättfotad, var lat, hederslös osv. det stämmer inte idag. Vi tror inte att man kommer till helvetet bara för att man är lat nu för tiden. Eller om man agerar hederslöst. Jag tror faktiskt att det snabbaste sättet att bli rik är att vara just hederslös, dvs. man tar ingen hänsyn till andras behov, utan man kör bara för sig själv. I dagens samhälle gynnas de som hinner roffa åt sig mest, och det spelar ingen roll om man gör det hederligt eller inte. Dessutom så har ju sex blivit ett sätt att sälja saker. Musik - film industrin (porren) använde sex som ett medel för att sälja mera. Sådant som ansågs som skamligt på medeltiden är mera accepterat idag. Jag vet faktiskt inte hur långt man skulle behöva gå idag för att göra något som anses som ”syndig”, folk har satt gränserna högt.

Man pratade ofta om helvetet på medeltiden och det var inte mycket som krävdes för att man skulle hamna där. När jag tittade på Dantes modell över helvetet så behövdes det inte mycket för att man skulle hamna där. Lathet och icke troende hamnade på översta trappsteget. Om du inte älskar Gud dör du och får fruktansvärda plågor i livet efter detta var ungefär det som kyrkan lärde ut.

En mera nutida tolkning av synderna kan man hitta på www.susning.nu med sökord ”dödssynderna”
• Lättja - lathet - slöhet
• Avund - avundsjuka - missunnsamhet
• Lust - kättja - begär
• Girighet - habegär - snålhet
• Högmod - fåfänga - arrogans
• Vrede - ilska
• Frosseri - omåttlighet – hetsätande
Jag håller med om de nutida tolkningarna. Men jag skulle personligen inte kalla någon utav dem en dödssynd. Det finns värre saker man kan göra, bl.a. mord.

”Medeltidens teologer gjorde de sju dödssynderna till grundval för sin syn på mänskligt beteende och mänskliga svagheter, och tanken var inte så fel. Utan hjälp av den moderna psykologin slog man fast att det fanns sju grundläggande tendenser hos individen att förbryta sig mot det egna jaget, mot sin medmänniska och mot Gud” Thor-Leif Strindberg http://web.telia.com/~u38010778/dodsynd.htm

Jag håller med när han skriver att synderna är mänskliga svagheter. Det är de, men att sträcka sig så långt och kalla dem dödssynder är jag inte med på. Jag tror att alla någon gång gjort sig skyldig till minst tre av synderna, jag personligen vet att jag gjort mig skyldig till flera stycken av dem många gånger.
Dantes verk Divina Commedia vore intressant att läsa, jag tycker att det var en intressant idé han hade. Och att han skrivit den för så länge sedan är spektakulärt. Men det som verkligen fångade mitt intresse var hans helvetes bild, vilka som hamnar på de olika stadierna. Bland de som hamnat högt upp i helvetet enligt Dante hittar vi den sköna Kleopatra som snärjde många män, bl.a. Julius Caesar. Hennes brott var vällustighet, vilket jag inte ser som en synd som sätter en i helvetet. Två som delar hennes plats i helvetet är Tristan och Isolde, deras brott var kärlek, är det syndigt? Men jag håller med Dante när han skriver att de största förbrytarna på den tiden skulle ha hamnat längst ner, Men om man skulle göra en egen helvetes trappa, vilka skulle då hamnat längst ner? Adolf Hitler skulle självklart...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Se7en och medeltiden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-20]   Se7en och medeltiden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5708 [2023-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×