Populärmusik från Vittula - slät men identifierbar

4 röster
9749 visningar
uppladdat: 2006-02-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Omdöme
Populärmusik från Vittula är en parodisk skildring av vuxenvärlden ur ett barns perspektiv. Vi får följa den livsglade Mattis uppväxt tillsammans med hans tystlåtne vän Niila i den norrländska lilla hålan Pajala, även kallad Vittula.
Boken vandrar mellan oskyldig humorfest till vissa riktigt tråkiga, sega och irrelevanta partier. Humorn är ganska varierad, stundtals använder sig Mikael Niemi av en slags parodi av vuxenvärldens alla klyschor som är svårt att pedagogiskt få barn att förstå. Dock finns det också väldigt billig humor i boken, som när någon snubblar på ett bananskal, vilket kanske inte alltid går hem. Faktum är att boken aldrig blir riktigt helt humorlös t.o.m. när Niilas farmor dör lyckas författaren skapa en humoristisk tolkning av begravningens religiösa ritual. Många i Pajala tillhör Laestadiusförsamlingen vilket författaren vill förmedla någon slags objektiv syn på, det blir mycket tråkigt att läsa om och det fungerar verkligen inte i kombination med den billiga humorn som används ibland.
Den lokala bilden av Pajala betonas väl, författaren vill beskriva hur folk lever ute på vischan, tyvärr blir det väldig geografiskt förvirrande sinsemellan med alla finska ortsnamn.
Boken utspelar sig på det sextiotalet och man får en klar bild av hur pass isolerat det är uppe med begränsade kommunikationsmöjligheter som var då. När en viss musikstil eller klädstil blivit aktuell i Pajala då har det redan hunnit bli omodern i resten av världen, mycket av det bygger humorn på.
Mattis framtidsambitioner bygger på att stadga sig någon annanstans än i Pajala, men bortsett från det ser han sitt liv som ett totalt misslyckande. En ganska tragisk men viktig detalj i hela scenariot.

Språket är används mycket bra i Vittula, synd bara att författaren inte skrev den här boken på svenska! Det är ungefär så det känns när fraser på finska dyker upp i texten lite då och då. Även om man kanske ovetandes lever sig in i de finlandssvenska miljöerna tack vare de finska ortnamnen och fraserna på finska så tycker jag ändå att Niemi kunde ha struntat i dem och istället lagt ner större vikt i personbeskrivningarna. De tunna personbeskrivningarna gör att huvudpersonerna inte verkar speciellt färgstarka, rentav tråkiga. Det enda som beskrivs är ansiktena och ändå är det inte tillräckligt. Miljöerna däremot beskrivs mycket detaljerat och det gör att dem känns nära, samtidigt blir man ibland hänförd av hur bara en mening kan ge en sådan klar bild över hur någonting ser ut. Miljöbeskrivningarna är i ganska stor vikt för handlingen, antagligen för att läsaren skall få den där uppfattningen om hur Tornedalen bör gestaltas. Vittula är sprängfylld med fyndiga uttryck, för att citera;
Sötaktig tantsvett, blandat med odörer från underjordisk värld.
Många av dessa uttryck tror jag är ren spontanitet som föll författaren in i skrivandets stund. I sin helhet är faktiskt språket ganska avancerat för att skildra det den gör, men det är ingen nackdel.
För att bedöma boken i sin helhet anser jag att Populärmusik från Vittula är en ganska bra och charmig bok som är kantad med roliga kommentarer och situationer som sätter humorn i centrum. Dock finns det några saker i boken som inte borde vara med överhuvudtaget och vissa saker som saknas helt. Trots en del negativ kritik är den klart läsvärd.


Identifikation
Man känner igen sig i Mikael Niemis sätt att återberätta barndomen, mycket av det han vill påminna än om har man själv upplevt vid ett eller annat tillfälle. Som att bli avvisad av en tjej när man frågar chans eller att naivt bedriva en diskussion med sina föräldrar som man redan vet är lönlöst. När man läser om hur Matti strövar runt i det lilla trygga samhället blir man som trollbunden av hans tankar kring saker som barn egentligen inte behöver eller bör förstå. Matti och Niilas upplever många roliga situationer, humorn berör allt ifrån rethumor till humor som gestaltar den idioti som vissa av byfånarna i Pajala har. Man märker klart och tydligt hur huvudpersonerna i boken förändras med tiden, speciellt när Niila och Matti kommer in i puberteten, den kroppsliga relevansen som beskrivs förklarar tydligt hur killar funge...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Populärmusik från Vittula - slät men identifierbar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-27

    Jag borde ha skrivit att uppgi

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-27]   Populärmusik från Vittula - slät men identifierbar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5751 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×