Socialpsykologi - Analys av filmen “The Wave”

4 röster
40175 visningar
uppladdat: 2009-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Filmen the Wave handlade om en lärare som utför ett test på sina elever. Han får dom att, på en ganska kort tid, bli medlemmar i hans sekt.

Jag har valt att inrikta mej mer på bara en person i filmen och den personen är Robert. I början av filmen, the Wave, så är Robert utstött och mobbad av de andra eleverna. De är dessa utstötta personer som kan vara lättast att få med i en sekt för dom saknar kanske både gruppkänslan och gemenskapen. När läraren i filmen börjar på att bilda denna grupp så får Robert en ny och högre status, alltså en ny och högre position i hierarkin. Han är då en jämlike med de andra i gruppen och han behöver inte längre känna sig underlägsen. Läraren gjorde som Hitler: han fick alla medlemmar att känna sig speciella och unika. På så sätt fick eleverna bättre självförtroende och fick en positiv inställning till gruppen. En bit in i filmen så delar läraren ut olika roller till eleverna så att det kan bli någon ordning i gruppen, som har börjat på att bli större. Robert får då rollen som en övervakare. I och med att han får den rollen så klättrar han ännu högre i hierarkin och kommer närmare toppen, alltså läraren. Nu när Robert fått en ny roll så förväntas han ha ett annat beteende och han blir då kanske någon som man kan se upp till. Det är som i Rosenthals experiment: det man förväntar sig ska ske och det som man förväntar sig ska se, kommer med stor sannolikhet att hända. Man skickar hela tiden ut omedvetna signaler och söker efter det man vill se. Till exempel om man ska till tandläkaren och förväntar sig att det kommer att göra ont, då kommer man att ha ont nästintill innan tandläkaren ens rört munnen. Men snart ber Robert om en ny roll i gruppen, han vill vara en bodyguard. Han har blivit beroende av gruppen och han vill vara med överallt och känna gemenskapen.

Det är kanske första gången som han har varit delaktig i något stort och haft en så hög status som han har nu. Det är dessa utstötta eller ensamma personer som lätt kan dras med i sekter och drar sekterna över gränsen, som Hitler. Hitler gick väldigt långt med sitt parti och han dödade massor av människor, med hjälp av folk som hade ett hot hängande över sig: att inte längre få vara med i gruppen och kanske även bli dödad för att man dra sig ur. I sekter så vill man oftast skydda sina medlemmar från att höra eller ta del av motsägande argument till vad sekten gör och vad den står för. Man kan i en sekt bli utslängd och utfryst för att man inte har tyckt eller betett sig som normen inom gruppen. I filmen fanns som sagt övervakare som såg till så att alla i gruppen följde deras regler till punkt och pricka. Men när gruppen blev större så började övervakarna att utöka sitt område, sitt revir. Nu så övervakade dom hela skolan och snart började alla som inte var med i gruppen känna sig trängda, dom fick inte säga va dom ville. Tillslut var nästan alla elever med i the Wave, för att många hade fallit för grupptrycket. Om många som gör en sak är det ofta så att det finns dom som inte vill stå ut från mängden, så dom gör det dom också. Det är nästan som i Aschs experiment då försökspersonerna ljög om vad som själv såg för att inte sticka ut. Men det är inte säkert att alla faller för grupptrycket och går med i en grupp som dom egentligen tycker är helt fel. En tjej som går emot gruppen och säger vad hon tycker, än fast gruppens övervakare finns i närheten, blir nästintill misshandlad för att hon inte tycker som dom andra. Under hela filmen så bytte också läraren skepnad. Han gick från att vara en helt normal och omtänksam lärare till att vara en strikt och auktoriserad ledare. Det märktes på hans kläder, på slutet bar han hela tiden kostym. Också hans hållning och kroppsspråk ändrades, rak i ryggen och förtydligade vad han tyckte om saker med hans kroppsspråk. När han talade så talade han högt och tydligt och eleverna såg då upp till honom och lydde honom. Milgram gjorde ett experiment där man testade hur långt personer skulle gå för att lyda en annan person, i det här fallet en “expert”. Dessa testpersoner gick mycket längre än vad man trodde att dom skulle göra. Så personer som anser att någon annan vet bättre lyder “experterna” och gör som dom säger, även om det tycks vara fel.

Filmen the Wave påminner mycket om Elliots experiment där hon delade in en lågstadieklass i två grupper och fick då som att tro att dom var bättre än dom i den andra gruppen. Barnen i den “bättre” gruppen behövde då bara några timmar på sig att komma in i rollen och reta de “sämre” barnen. Praktiskt taget så går Elliots experiment och the Wave ut på samma sak, att det är lätt att manipulera människor att tro eller tycka samma sak som en själv. Men då kan man börja att fundera på: hur kan det komma sig att man låter sig manipuleras in i totalitära grupper och ge upp hela sitt liv bara för att vara medlem? Det kan vara för att man inte har varit “en i gruppen” och gillar gruppkänslan. Det kan också vara att man inte har så mycket till familj “ute” i världen, utan vill vara med sin “familj” i gruppen. Det kan också ha något med att göra att man känner sig mer speciell och bättre än andra människor då man är medlem i en sådan här grupp. Det finns också dom som vill göra en radikal förändring i deras liv efter att något allvarligt hänt. Hjärntvätt är vanligt i dom mest extrema sekterna och det är därför de som hoppar av inte klarar av att hantera dagens samhälle och måste därför gå till en psykolog. Det är en stor andel av de som hoppar extrema grupper som begår självmord trots psykologisk hjälp.


Källförteckning:

Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=BVRXXbU-z7U The Wave, del 1 http://www.youtube.com/watch?v=GXi71XBdh1o&NR=1 The Wave, del 2 http://www.youtube.com...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Socialpsykologi - Analys av filmen “The Wave”

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-05-20

    vad fick du för betyg? bra skrivet!

Källhänvisning

Inactive member [2009-03-23]   Socialpsykologi - Analys av filmen “The Wave”
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58049 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×