Bigger than Jesus

1 röster
5163 visningar
uppladdat: 2009-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

"They crucified Jesus and they're going to crucify you." Var en av John Lennons främsta citat som chockerade världen.

Jag har valt att skriva om den stora legenden John Lennon som skapade stora konflikter och uppror genom världen på grund av sina exceptionella åsikter.

Jag har själv alltid beundrat hans stora passion att ombilda världen med sina extrema tankar och låtar. Han var för överdriven för sin tid men extrema åtgärder krävs vid extrema tider.

 Men det var inte förrän jag såg filmen "John Lennon - Imagine" som handlar om hans liv när jag blev riktigt intresserad av att skriva ett projektarbete om honom.

Hans fru Yoko Ono blev ett stort argument och där skapades också många konflikter.

För mig är hans transformation från en Beatles medlem till en legendarisk person riktigt fascinerande.

Jag anser att våra nutida legender är våra dåtida profeter. Större än Jesus blev han förmodligen inte men definitivt stor nog för att skaka världen.  

Jag har valt att skriva om följande saker:

- Fakta om John Lennon.

- Hur hans åsikter har påverkat världen

- Jag vill jämföra honom med olika personer (ex: politiker)

- Fakta om Yoko Ono

- Vilket inflytande hon hade mot John

- John Lennons omvandling från en Beatles medlem till en legend

- Ta reda på om hans arv och vilka spår han har lämnat bakom sig

- Hans troende

Uppväxten

John Winston Lennon var född den 9 oktober 1940 i Liverpool i Storbritannien.  Han var en brittisk sångare som var en av grundarna till den stora musikgruppen The Beatles. När Lennon var omkring fem år skilde sig hans mamma, Julia Stanley och hans pappa, Alfred Lennon. Pappan var ofta ute till havs under andra världskriget därför träffade han inte sin son särskilt mycket. Efter skilsmässan med Julia hade Alfred ingen kontakt med John alls tills i vuxenåldern. Under hela sin uppväxt fick John bo hos sin moster. När John blev tonåring återskapade han sin kontakt med sin mor och hon blev anledningen till hans musikintresse. Hon lärde honom att spela banjo och dessutom piano men som tonåring förlorade han henne i en bilolycka tillsammans med hans fosterfar. Lennon kände sig nere i flera år på grund av detta. Han blev väldigt bitter och lättretlig och det var en mycket traumatisk upplevelse för honom.  Under sin musikkarriär har han gjort många låtar om sin mor som handlar om att han hade förlorat henne två gånger, en gång som fem åring och den andra gången som tonåring. Redan som liten hade han en poetisk sida av sig. Han brukade alltid rita, läsa, skriva dikter eller sjunga sig till sömn varenda natt, och han var en riktig ledartyp. John trodde aldrig att han skulle bli musiker förrän rock n roll träffade honom och när rock träffade honom, förändrade det hela hans liv. Därefter skapade han bandet The Quarrymen som utvecklades senare till The Beatles.                                                                                                     

Familj

Under The Beatles storgång gifte sig John Lennon med sin första fru Cynthia Powell och fick sonen Julian. Han jobbade jämt och hann knappt träffa sitt barn. Vid ett tillfälle skrev han ett brev till sin fru och berättade hur ledsen han var över att han missat sin sons barndom och att han har varit en idiot som puttat ut honom varenda gång han ville ha uppmärksamhet från sin far. Det var vid den tiden han förstod att han var en far och att han hade en son som var en speciell liten person och inte en bit av hans fantasi. Cynthia var tvungen och ha en låg profil eftersom om fansen hade fått reda på att John var gift och hade ett barn skulle det förstöra hans image. När gruppens manager dog ville alla ta en paus från arbetslivet därför föreslog en assistent att de skulle resa till Indien och prova på meditation. Alla var på väg till tåget tills en vakt stoppade Johns fru och hon hann inte med. I en intervju berättade hon att vanligtvis hade hon tagit nästa tåg dit eller åtminstone tänkt att hon skulle komma fram någon gång. Men denna gång var det annorlunda. Hon föreställde sig vad John skulle ha sagt till henne "Oh Syd nu slöar du igen varför gick du bara inte lika snabbt som oss andra?" och just vid det ögonblicket blev hon så ledsen att hon förstod att detta symboliserade deras liv. Därför begärde hon en skilsmässa.   

"Vi är populärare än Jesus"

Alla medlemmarna i The Beatles satsade allt för att gruppen skulle lyckas. De jobbade 24h om dagen och de började äta och dricka hejdlöst och ropade omedvetet om hjälp. De blev så stora att de till och med adlades av den brittiska drottningen. Men under en turné i USA växte ursinnet över ett uttalande John Lennon hade sagt. "Kristendomen kommer att försvinna. Vi är populärare än Jesus". Ungdomarna som tidigare hade älskat The Beatles hatade dem efter detta uttalande. De brände skivor och bilder på en uppsamlingsplats och många radiostationer uppmanade ungdomarna att protestera mot gruppen. Terrororganisationer och religiösa order som KKK skulle försöka stoppa deras uppträdanden med olika taktik.                                                                                                                                            Många människor hade stora åsikter om detta tillexempel hade en ung kvinna som var medlem i en kyrkföreningen sagt till pressen att hon tyckte The Beatles var väldigt talangfulla men att de måste tänka på vad de säger därför att de hade en sådan ställning där en massa tonåringar ser dem som något riktigt stort. Då kommer en del tro på dem. Medans andra förnekade att de någonsin älskat gruppen. Lennon tog sedan tillbaka sin kommentar och svarade med att säga att han aldrig påstod att The Beatles var bättre eller kunde till och med jämföras med gud eller Jesus, att det han sa missuppfattades. Han pratade endast om någonting som han läst om kristendomen. Efter den hela incidenten med kommentaren utpekades Lennon som en satanist och därmed bestämde de sig att inte ha fler turnéer.   

John och Yoko

Yoko hade en konst utställning i London på ett galleri. Dagen innan de öppnade gick John dit för att kolla. Rummet var helt vitt och det första man såg var en vit trappstege och en målning i taket, det hängde ett förstoringsglas där också. Han gick upp för trappstegen och tog tag i förstoringsglaset och läste med pyttesmå bokstäver att det stod "Ja". Han berättade senare att om det hade stått Nej eller någonting elakt som stick så hade han lämnat galleriet direkt men det stod ja och han kände att det var den första utställningen han varit på där det stod någonting värmande. Det var första gången de träffades. När de började träffa varandra fick de båda en känsla av osäkerhet därför att båda visste om de blev ihop så skulle det bli något stort utav deras relation. Efter ungefär ett år senare gifte dem sig. De visste att deras giftermål skulle skapa stora rubriker därför bestämde dem sig att använda utrymmet och göra reklam för fred och dessutom ett teaterevenemang.  De hade en sju dagars presskonferens i säng som de kallade en "Bed-in. Första dagen trodde naturligtvis alla att det handlade om sex men de fann två människor som pratade om fred. De talade om Ghandi och att hans väg var den enda vägen till fred som ickevåld och positivt tänkande. En av dagarna i denna presskonferens kom en journalist och frågade honom vad han menade med texten i en av hans låtar "Christ you know it aint easy, you know how hard it could be, the way things are going they're going to crucyfie me".  John svarade ärligt att han menade om vi inte slutar skada varandra så kommer de att korsfästa oss alla, han talade för hela mänskligheten. Denna journalist blev arg och svarade surt att John inte representerade hans ras och att han inte fått den rätt att tala för hela mänskligheten. Sedan avslutade han med att säga "Jag är säker på att de tre andra karlarna är engelskmän". Yoko och John hade andra fredsdemonstrationer som handlade om total kommunikation. De hade en påse ovanför sig själva och pratade om fred och jämlikhet mellan alla raser. Påsens syfte var att om någon ville säga något så kunde de kommunicera utan att störas med hudfärgen eller hur långt ens hår har växt. Det var oviktig bara det de sa var viktigt.                          

Johns avlägsenhet

Johns gamla beundrare hatade Yoko därför att de trodde att hon var anledningen till att The Beatles splittrades. Många förstod inte honom längre och tyckte att han hade blivit galen. Men ändå så var han väldigt hoppfull och optimistisk inför framtiden därför att han visste att det fanns andra människor som han instämde med. Woodstock och Isle of youth där ungdomarna samlades tyckte han var helt och hållet positivt och så fort han blev negativ hade han Yoko vid sin sida. Han var så glad när det gällde livet och glad över att överhuvudtaget finnas. Men människa som han var blev han sårad av de olika skällsord han fick höra om Yoko och deras relation. Han brukade ge ut uttalanden som "Pressen kallad Yoko ful och jag har aldrig kallat någon det även om den personen vore ful och hon är inte ful." eller " Om du tror du känner mig genom min musik och tycker att jag går i hennes ledband så kan du dra åt helvete därför att jag är inte här för din skull jag är här för hennes och min skull". John och Yoko tog två bilder på sig själva nakna och publicerade en av dem i en tidning. Människor blev äcklade av denna bild och undrade vad som hade hänt med den talangfulle människan. Enligt honom var bilden som ett uppvaknande, "Det här är jag, naken med kvinnan jag älskar". De började tala om droger öppet efter att de blivit arresterade av polisen för drog innehav. Det enda de kunde göra var att berätta om deras egna erfarenheter om droger och säga till ungdomar att försöka hålla sig undan från dem.

Hemmapappa

Vissa har svensexor som varar en eller två dagar. John Lennon hade en dimperiod som varade över fjorton månader därför att säga farväl till sin oskuld från att bli en pojke till en man för att skaffa barn med Yoko. Under sin dimperiod insåg han att han inte kunde överleva utan Yoko så därför gav han hela sitt hjärta till faderdomen. Han var så bunden till hemmiljön att han inte tänkte på musiken alls. Han fick sonen Sean och bestämde sig att flytta till New York som han lärde sig att älska så småningom. Efter några år började han med musiken igen men inte för att komma upp till topplistan utan bara skriva låtar när han kunde, automatiskt hamnade de på topplistan. Han återupptog kontakten med sin första son Julian också och skapade ett fint band mellan dem.

DÖD

John Winston Ono Lennon dog den 8 December 1980 i New York. Han var skjuten utanför sin bostad vid 40-årsåldern. Mördaren var en psykisk sjuk Lennonbeundrare som hette Mark David Chapman. Han dömdes till livstids fängelse. De hade ingen begravningsceremoni för honom och de kremerade hans kropp. Under den tid Lennon dog var han fortfarande mycket känd. Han hade släppt ut en skiva och många gamla Beatles fans hade inte gett upp hoppet för en Beatles återförening förrän nu. Tusentals människor samlades utanför Dakota Building i New York där minnesstunden hölls. Många artister har skrivit hyllningslåtar till hans minne. Hans arv både när det gäller hans söner och hans musik lever vidare i mångas hjärta och budskapet han försökte visa lever fortfarande. "Vi är inte maktlösa. Jag tror fortfarande på kärlek, fred och på positivt tänkande. När det finns liv finns det hopp. Mitt jobb hänger ihop. Det är inte över förrän jag är död, och jag hoppas på att det inte händer länge till".

Diskussionsdel

Som sagt har jag själv alltid tyckt om John Lennon därför att han visste att hans synpunkter skulle dra till sig mycket stor uppmärksamhet och att många ville undanröja honom men ändå stod han kvar vid sin tro och accepterade att han kunde mista livet vilken stund som helst. Detta tycker jag är mycket beundransvärt. När han uttryckte sina känslor om religion och kristendomen i början av hans karriär var det många som tyckte illa om detta därför att i den punkten av hans liv var han styrd av folket. Han sjöng låtar som människorna ville höra och sa saker som de tyckte var "bra" för ungdomarna att få höra. När de fick höra någon känd som John säga någonting sånt här började dem anklaga honom och kalla honom för satanist. Jag blev besviken när jag läste om att han tog tillbaka sin kommentar om kristendomen och själva religionen därför att han uttryckte sina känslor men när han fick se att världen tog det på ett dåligt sätt försökte han förneka sin kommentar. Musiken hördes inte, det var bara The Beatles som visade upp sig, musiken hade inget med det och göra längre. När de var i deras höjdpunkt tyckte de att de var världens bästa grupp, det var bara en tidsfråga tills alla andra också skulle tro det. Många tyckte att Yoko Ono hade ett dåligt inflytande mot honom men om man frågar mig var hon ett mirakel för att få ur honom ur denna "låda" han levde i. Istället för att lyssna på folket och begå samma misstag som varenda artist hade gjort innan honom krävde han att folket skulle lyssna på honom. Han skämdes inte över sina tankar och vid en viss tid var nästan alla emot honom men han gav ändå inte upp. Han ville verkligen bevisa för världen att de är för trångsynta och att de måste tänka utanför den värld de har skapat för sig själva.

Jag anser att John Lennon var för modern för sin egen tid. Religion spelade viktig roll under den tiden han levde i och de antog att utan religion kunde man inte leva. Sanningen är bara att vi inte egentligen behöver religionen, inte just nu. Jag har ställt frågan "Hur kommer det sig att vid den stunden nästan alla var emot John Lennon så hade han fortfarande positiva tankar om människan?" Han klarade sig därför att han visste att han inte var ensam. Det var den inspirationen han fick när han skrev låten Imagine som handlar om en värld utan konflikter mellan religioner, ras och krig. Imagine var en av hans sidor. Den gestaltade hans dröm och hans idealism. Det var något han verkligen ville säga till världen. Så alla tror att John har blivit galen men allt som hade hänt är att han blivit kär och som många blivit gift. Anledningen till att Johns beundrare gillade Cynthia mer än Yoko kan bero på flera anledningar men efter det jag har läst anser jag att det beror på rasism och därför att när John var gift med Cynthia levde de ett normalt liv. Han var fortfarande en Beatles medlem och han sa inga utmanande åsikter. Men när han började umgås med Yoko splittrades gruppen och alla började skylla det på henne. Folk som gör det är outbildade inom ämnet eftersom musikgruppen splittrades på grund av att de genomskådade varandra efter ett tag. De började tro på produkten och att den skulle vara perfekt men helt plötsligt trodde de inte på varken produkten eller musiken längre.  De kunde inte göra underverk längre därför bestämde de sig för att splittras. En anledning till kan vara att när de började The Beatles var de bara fyra stycken. Nu hade var och en, fruar och barn.  Därför kunde det inte enbart vara Yokos fel. Johns uppfattning om livet är egentligen en väldigt simpel idé. Vi är alla tillsammans i denna värld och det gör oss beroende av varandra. Det var det han menade med låttexten om att de kommer att korsfästa oss. Det är som om vi alla är gifta med varandra därför måste vi komma på ett sätt att kunna leva med varandra också. Men ingen verkade förstå denna simpla idé eftersom han var en man som talade om detta. Han var egentligen bara ensam mot denna strid på 10 000 man. John var en god man och det märkte man i hans uttalanden och hans låtar. Hans musik visade en känslig man som visade sig själv och hans tankar om någon som brydde sig och den berörde mångas hjärta just för att den var så känslig och ärlig. Folk undrade ofta varför Lennon dokumenterade hans liv men det de inte visste var att varje låt The Beatles gjorde dokumenterade hur de var vid den tiden. Många förstod inte de fredsdemonstrationer han gjorde men anledningen till att de var så extrema var därför att man måste sälja sitt budskap på bästa sätt. Vare sig protesten gäller bostaden, jobbet eller tillståndet i världen. Man måste fånga folkets uppmärksamhet och det gjorde dem. De fångade uppmärksamheten med att ställa upp naken inför en tidning eller ha en presskonferens i sängen sedan tvingades människorna höra deras tankar om fred.

Han kunde ha gjort en massa tomma gester om fred som alla andra intellektuella fåntrattar och att ingen läser dem. Men skillnaden mellan John och de andra var att han var riktigt passionerad inom detta område och han ville göra något åt saken. Precis som en Politiker kan men skillnaden mellan John och en politiker är väldigt stor. En politiker bryr sig om hans image och att få folket på sin sida genom att säga saker och ting. Jag menar inte att politiker ljuger men de har byggt upp en hel strategi innan de säger någonting. John Lennon talade direkt ur hjärtat och han brydde sig inte om sin egen image. Han gjorde allt som krävdes för att få folket att förstå, ändå om det innebör att ställa upp som världens clowner. Om John Lennon inte fanns och inte hade a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bigger than Jesus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-26]   Bigger than Jesus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58233 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×