George Orwell

2 röster
10626 visningar
uppladdat: 2009-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:

Jag har valt att skriva om Eric Arthur Blair (George Orwell) för att jag tycker att hans litteratur är väldigt intressant, han tar upp många ämnen i sina böcker som är viktiga även idag. Jag har läst 1984, en av hans mest kända böcker och jag fastnade för sättet som han skriver på.

Levnadshistoria:

Tidigt liv: Eric Blair föddes den 25 Juni 1903 i Burma. Hans far, Richard Blair, jobbade på en avdelning hos civiltjänsten som övervakade opiumtillverkningen.
   När Eric var 1 år gammal så tog hans mamma, Ida Blair (född som Limouzin), honom och hans två systrar, Marjorie och Avril, till Enland där de bosatte sig i Henley-on-Thames. Eric återsåg inte sin far förrän 1912, borträknat några kortare besök. Eric drömde redan vid ung ålder om att bli författare och han både läste och skrev poesi redan då.

Vid 6 års ålder så började han i en liten angliansk kyrkskola i Henley-on-Thames. Han skrev aldrig om sin tid på skolan, men han måste ha varit en duktig elev då han rekommenderades till S:t Cyprians school, som var en av de mest framstående privatskolorna i England under den här tiden. Erics föräldrar hade inte råd att betala utblidningen på S:t Cyprians, men rektorn hjälpte den att vinna ett stipendium som gjorde att de bara behövde betala halva avgiften. Under sin tid på skolan kom Eric att vinna 2 stipendier, ett till Wellington och ett till Eton. George Orwell kom senare att skriva 'Such, Such were the Joys' som ett utdrag om sin tid på skolan.

Efter att Eric slutat på S:t Cyprians så studerade han en termin på Wellington innan han bytte till Eton där han studerade mellan 1917 till 1921, på Eton stiftade Eric många livslånga bekantskaper som kom att spela en stor roll för hans framtida karriär.

Tiden i Burma och det tidiga författarskapet: I Oktober avseglade Eric Blair med SS Herefordshire mot indien eftersom han skulle gå med i Indian Imperial Police i Burma eftersom hans föräldrar inte hade råd betala hans utbildning längre. I November samma år kom han till till polisträningsskolan i Mandalay. Efter utbildningen tjänstgjortde han på Mayamo, som var Burmas huvudstation och efter en kort tjänstgöring där blev han placerad på Moyaungmya i Irrwaddydeltat i början av 1924. Hans tjänstegöring hos Indian Imperial'Nere för Räkning i Paris Police gav honom ett stort ansvar för en person i hans ålder och när han fick tjänst som underofficer i Twante blev han ansvarig för 200 000 personers säkerhet. Under de tre följande åren tjänstgjorde han på olika orter tills han fick denguefeber 1927. Han åkte hem till England i juli samma år och inte långt senare så sade han upp sig från Indian Imperial Police med avsikten att bli författare. Hans minnen från Burma använde han senare när han skrev 'Dagar i Burma' och i essäerna 'A Hanging' och 'Shooting an Elephant'.

I Enland bosatte han sig i familjehemmet i Southwould tills han 1927 flyttade till Portobello Road i London. Han började att utforska de fattigare delarna av London och hans erfarenheter därifrån använde han när han skrev essän 'The Spike' sammt i den senare delen av hans bok och London'.

Våren 1928 flyttade Blair till Paris där de relativt låga levnadskostnaderna och den bohemiska livsstilen lockade många blivande författare. Hans moster levde i Paris och hon stödde honom socialt och ekonomiskt. Under hans tid i Paris jobbade Blair på många noveller men det var bara 'Dagar i Burma' som överlevde. Han var mer framgångsrik som journalist och hans artiklar presenterades i 'Monde', 'G.Ks's Weekly' och 'Le Progres Civiq'.

1929 blev alla hans pengar stulna från pensionatet där han bodde och han tog ett antal ströjobb, bl.a. som diskare på ett fint hotell. Hans erfarenheter från detta användes även de i 'Nere för Räkning i Paris och London'.

Blair återvände till Enland 1929 och bosatte sig i familjehemmet som kom att bli hans bas för de närmsta 5 åren. Han började jobba som privatlärare, först åt en hadikappad pojke och sedan åt en familj med tre söner. Han flyttade till Windsor street där han stannade till jul. Han tog jobb som lärare på på Hawthorne High School för pojkar i Hays, vilket var en liten privatskola med ca. tjugo elever och en annan lärare.

1932 brevväxlade Blair med två vänner; Gollanz och Moore och bad dem att välja en psedonym åt honom, valet stod mellan P.S. Burton, Kenneth Miles, George Orwell och H. Lewis Allways, och de valde George Orwell.

1933-1943: Blair slutade på Hawthornes High School och började jobba på Frays College som var mycket större, skolan hade ca. 200 elever och en full uppsätning lärare. Han erhöll en motorcyckel som han använde för att ta turer på landet med. Under en av dessa turer så blev han kraftigt blöt och han fick en förkylning som utvecklades till lunginflamation, han togs tillUxbridge Cottage sjukhuset där de trodde att hans liv var i fara. Naär han blev friskförklarad och fick lämna sjukhuset så återvände han till Southwould där han bestämde sig för att aldrig återvända till läraryrket.

1935 så flyttade Orwell till en lägenhet vid Parlament Hill. Och våren samma år så träffade han sin blivande fru, Eileen O'Shaughnessy.

Orwell flyttade till en lägenhet i Kentish Town som han delade med Michael Sayer och Rayner Hepenstall. Han jobbade på 'Leve Aspidistran' och han försökte skriva en serie för 'News Chronicle', men den blev inte särskilt populär. I oktober 1935 så hade hans två rumskamrater flyttat ut och han kämpade med att betala hyran själv. Vid denna tid så föreslog Victor Gollanz att Orwell skulle spendera en tid med att undersöka förhållanderna i norra England, som vid denna tiden var ekonomiskt nedtyckt. 31 januari 1936 åkte Orwell komunalt och per fot till Manchester. Han fick tillträde till många hus för att kunna se hur invånarna bodde. Undersökningarna skrevs sedan ned i boken 'The Road to Wigan Pier'.

Orwell gifte sig med Eileen O'Shaugnessy 9 juni 1936, och i slutet av samma år så åkte paret Orwell till Spanien för att George skulle vara med och kriga på republikanernas sida i det Spanska inbördeskriget. Vid en av fronterna så blev han träffad av en kula i halsen och han skickades direkt till ett sjukhus i Lerida.

Paret Orwell återvände till England i Juni 1937 och George återvände till Wallington där han bosatte sig med två hundar.

Hans hälsa försämrades våren 1938 och han skickades till en sjukavdelning i Aylesford. Han troddes ha tuberkolos och fick stanna på sjukavdelkningen till september.

H.L. Mayers ordnade en resa för paret Orwell till franska Marocco och de åkte september 1938, resan var till för att förbättra Georges hälsa och för att undvika den brittiska vintern, som annagligen skulle försämra denna.

Georges pappa dog i juli 1939

George anmälde sig för krigstjänst i andra världskriget men han fick inte gå med i armen p.g.a. hans hälsa. Han gick därför med i hemvärnet i stället, där han fick i uppdrag att "gräva för vinnst" genom att plantera potatis i närheten av Wellington.

'Djurfarmen', '1984' och hans sista levnadstid: I mars 1943 dog Georges mamma och kring denna tid så började George skriva på 'Djurfarmen'.

1944 så blev George utesluten ur hemvärnet.

1944 var 'Djurfarmen' klar för publicering, men det var ingen som ville publicera den förrän augusti 1945.

I maj 1944 fick paret Orwell chansen att adoptera ett barn, en pojke som de döpte till Richard Horatio Blair.

Eileen dog 29 mars 1945 av en överdos bedövningsmedel under en operation då de skulle operera bort hennes livmoder. De fyra åren efter det blandade George journalistiskt arbete med skrivandet av '1984'.

I april 1947 lämnade Orwell London för gott och flyttade till ön Jura, under en av båtutflykterna som han gjorde höll han på att drunkna, vilket försämrade hans redan dåliga hälsa kraftigt och han beövde spendera julen 947 på sjukhus.

I december 1947 var '1984' färdig för publicering, men det dröjde till 1949 innan den blev publicerad.

Orwell gifte sig igen 13 oktober 1949 i ett sjukhusrum med Sonia Brownell. Han dog tre måndaer senare (21/1 1950) vid en ålder på 46 år.

Författarskapet

Hans jobb: Under sin karriär så var Orwell mest känd för sitt journalism som återfnns i hans essäer, recensioner, kolumner och i hans raporterande böcker, t.ex. 'Nere för Räkning i Paris och London' och 'The Road to Wigan Pier'.

För moderna läsare så introduceras Orwell oftast som en novelist, och inte som en journalist, detta har anntagligen att göra med att av alla hans arbeten så är det novellerna 'Djurfarmen' och '1984' som de flesta käner till.

Orwell sade själv att av de författare som han höll av så var det Somerset Maughamsom hade störst inflytande. Orwell ska även ha varit väldigt facinread av H. G. Well's 'Modern Utopia' och han sk ha sagt att han en dag kanske skulle skriva en liknande bok, vilket han även gjorde.

Andra författare som Orwell höll av var Shakespeare, Swift, Fielding, Dickens, Charler Reade, Flaubert, James Joyce, T. S. Elliot och D. H. Lawrence.

Bibliografi

Böcker:

1933- Nere för Räkning i Paris och London (Down and Out in Paris and London)

1934-Dagar i Burma (Burmese Days)

1935- A Cleargymans Daughter

1936- Leve Aspidistran (Keer the Aspidistra flying)

1937- The Road to Wigan Pier

1938- Hyllning till Katalonien (Homage to Catalonia)

1939- Snappa efter luft (Coming Up for Air)

1945- Djurfarmen (Animal Farm)

1949- 1984 (Nineteen Eighty-four)

Essäer:

1931- The spike

A Hanging

1936- Shooting an Elephant

1940- Inside the Wale

1941- The Lion and the Unicorn: Socialism and the English Genius

1946- Politics an the English Language

A Nice Cup of Tea

Why I Write

Such, Such Were the Joys

The Moon under Water

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://en.wikipedia.org/wiki/George_Orwell http://sv.wikipedia.org/wiki/George_Orwell Orwell, George, ’1984’, Penguin Books, England

Kommentera arbetet: George Orwell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-30]   George Orwell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58254 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×