Målarens döttrar av Anna-Karin Palm

5229 visningar
uppladdat: 2009-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Målarens döttrar
Anna-Karin Palm

Anna-Karin Palm född 1961, författare. Genom debutromanen Faunen (1991), som utspelas i 1800-talets Storbritannien, och novellsamlingen Utanför bilden (1992), kom Palm att betraktas som en av Sveriges mest löftesrika yngre författare. Hon har studerat litteraturvetenskap i Uppsala. Hennes stora intresse för bilder gör att hon ofta låter dem få en framträdande roll i sina böcker. Anna-Karin Palm är numera bosatt i Stockholm. I romanen Målarens döttrar (1997) som har översatts till flera språk, vävs nutid och dåtid samman i gestaltningen av två kvinnors uppgörelse med sig själva och de tabun som varje generation har att bekämpa. Naturen och det mänskliga psyket dubbelexponeras i novellsamlingen In i öknen (2001). Romanen Herrgården (2005) är en mångtydig berättelse med stor existentiell räckvidd. (Källa: NE)

Boken handlar om två kvinnor konstintresserade som söker efter sina identiteter. Maria som lever i nutid och Laura som levde 100 år tidigare. Boken berättar parallellt om deras liv.
Maria - arkitekt lever tillsammans med Carl i Stockholm. En dag får hon ett porträtt av en okänd kvinna från England Sara Brown. Porträtten var från hennes pappa som hon inte har sett sen 20 år tillbaka. Han gick från de och la de bara med sin mamma. Tillsammans med hennes bror och systern bestämmer att leta efter sin pappa. Resan var långt och fyllt med känsliga saker. I slutet i Lyme Regis hittar de en annan syster Mirandan som snart fyller 17 år. Deras pappa och hans nya fru Linda dog i en olycka i klipporna. De rasade ner och dog.

Laura var född 1892 i Downs Crest. Mamman (Martha) dog tidigt när Laura var 11 år. Hon hade en mycket bra relation med sin pappa och det hjälpte att hantera lättare mammas död. När pappan dog det var svart förlust för henne. Hon lämnade gården och gick Laura till sin farbror i London. Där mötte hon Tilda en konstnär som senare blev hennes bästa vän. Laura började läsa konst till professor Ian Anderton. Hon blev hans älskarinna för fem år och fick en pojke med honom som hon kallade efter sin far Malcolm. När Malcolm blev 21 år, Anderton dog, Laura sa till Malcolm att Anderton var hans far, och Malcolm blev arg. Han gick från hemmet och aldrig återvände. Han ringde bara en gång till Laura strax före hennes död. Hon dog 81 år gammal.

Lauras och Marias öde knyter med ödet av en samma man John Malcolm Goodwin som var son till Laura och pappa till Maria. Malcolm också var e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Målarens döttrar av Anna-Karin Palm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2009-12-07]   Målarens döttrar av Anna-Karin Palm
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58441 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×