The Nightmare Before Christmas

3777 visningar
uppladdat: 2010-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

The Nightmare Before Christmas

Jag har valt att skriva om The Nightmare Before Christmas för att det är en av de bästa tecknade filmer jag vet. Historien är väldigt söt, charmig och samtidigt väldigt unik. The Nightmare Before Christmas är en riktig Disneyklassiker och jag älskade den när jag var liten.

På vilket sätt är filmen viktig?

Jag anser att The Nightmsre Before Christmas är viktigt för att det är en riktigt Disneyklassiker och det är en av de första animerade Disneyfilmerna som gjorts. Stilen filmen är animerad på är även speciell och unik, allt ser ut att vara gjort i något lerliknande material men ändå ser inte gubbarna stela ut när de rör sig utan rörelserna ser helt naturliga ut.

Jag tycker även att det är viktigt att de har lyckats behålla karaktärernas utseenden som de ser ut i boken och samtidigtgjort dem i 3D samt gett dem liv, vilket måste ha varit väldigt svårt.

Miljön

Miljön i The Nigthmare Before Christmas är en kuslig halloween stad där alla halloween monster bor.

Halloween Town ligger i skogen på höga kullar med höga tornliknande hus. Höga snirkliga murar med gnisslnade grindrar ringlar sig runt om i staden för att avgränsa tomter och områden i staden. Runt om i staden står det skulpturer av skrämmande monster och monsterlikande fontäner med grönt vatten. Allting är snebyggt och ser gammalt ut, vilket gör att staden ser ut som en gammal spökstad, man kan inte bo där utan att få mardrömmar om nätterna. Det är verkligen mardrömmarnas värld, allt man ser är läskigt och skrämmande. Ingenting i staden är färgglatt - allt är i svarta och gråa toner. Anledningen till att allt är i de sorgliga, färglösa tonerna är för att förstärka den läskiga känslan och känslan av att Halloween Town inte är en stad där folk är lyckliga.

Man får även se hur Christmas Town ser ut när pumpakungen Jack råkar hamna där. Christmas Town är en stad mitt bland snötäckta berg med snögubbar, färgglada lampor, presenter och glada miner - raka motsatsen till halloweenstaden. Anledningen till att Christmas Town har mycket färglada lampor och mycket snö är för att förstärka den glada julkänslan och den barnsliga spänningen inför julafton, man vill förstärka den lyckliga känslan som julstadens invånare har. När man ser hur färgglad och sprudlande Christmas Town är ser man ännu mer hur färglös och dyster halloweenstaden verkligen är.

Tiden

Historien utspelar sig under tiden mellan de två stora helgdagarna halloweenn och julafton, vilket sträcker sig över några veckor. I Halloween Town lever man för halloween och att skrämmas, därför räknar de hela tiden ner till nästa halloween och året spenderas av att man hela tiden planerar allt som ska göras innan och vad som ska hända på halloween, tillexempel hur de ska bete sig för att skrämmas och hur de ska se ut för att se så läskiga ut som möjligt.

Christmas Town fungerar likandant som Halloween Town, man lever för julen och julglädjen. Man räknar hela tiden ner till nästa julafton och planerar allt man ska hinna göra inför den.

Jag tycker att det är bra att historien inte utspelar sig under för lång tidsintervall eftersom det kan göra att historen blir rörig. Tecknade filmer ska ha en kort tidsintervall så att historien inte blir för invecklad eller för utdragen.

Tempot

Tempot i historien är rätt hög, det känns som om allt utspelar sig på två dagar trots att allt egntligen utspelar sig under två månader. Anledningen till att tempot är så högt är för att man bara visar det viktigaste i historien, annars skulle filmen bli väldigt lång och man skulle tröttna på den under tiden man kollar på den. Om man skulle få se historien dag för dag från halloween till julafton skulle det inte kännas som att det händer lika mycket som det gör nu eftersom man skulle vara tvungen att fylla ut tiden så mycket med massa små händelser som är ointressanta för historiens handling och innebörd.

Jag tycker att tempot är perfekt för den här historien, det händer hela tiden någonting, vilket gör att man vill forstätta kolla på filmen. Man är hela tiden nyfiken på hur allt kommer att sluta, kommer de lyckas göra en magisk jul eller kommer de att misslyckas? Hade tempot varit långsammare hade det inte kännts som att det händer lika mycket i historien som det faktiskt gör eftersom det skulle ta längre tid innan varje händelse i historien inträffar.

Musiken

Musiken i filmen består av sånger, sånger som invånarna i halloweenstaden sjunger efter hur de känner sig. Ett exempel på detta är när Jack kommer till Christmas Town och är nyfiken över vad allt är, då sjunger han låten What is this? Vilket visar tittaren att han är nyfiken på den nya staden och helgen och verkligen vill få känna känslan och lyckan som invånarna i Christmas Town känner.

Att invånanrna i filmen sjunger om hur de känner sig gör att filmen känns mer levande. Om det bara hade vairt vanligt musik istället för deras egna sånger hade inte filmen och musiken haft samma charm som den har idagsläget. Att invånarna sjunger om hur de känner sig och om vad de tänker gör att men verkligen känner att det är en Disney klassiker. Tecknade Disneyfilmer idag har inte den charmen, vilket gör att jag inte anser att de kommer att bli riktiga klassiker som just The Nightmare Before Christmas.

Recension

Om man kollar på filmens helhet så är det en väldigt söt och charmerande historia som berättas. Pumpakungen Jack är skräckens och mardrömarnas konung men han har en sida som ingen vet om, en sida som vill göra gott och sprida lycka i världen. Jag tycker att det representerar att alla har två sidor, en som man visar upp och en som man håller lite mer för sig själv. Till exempel kan en person ha en tuff attityd när det är runt sina vänner, men när den är hemma hos familjen så är den en väldigt ödmjuk och försiktigt person.

The Nightmare Before Christmas är en vältänkt och välgjord film som kommer att finnas på filmhyllan hos många barn även i framtiden. Den är mer välgjord än vad tecknade filmer vanligtvis brukar vara.

Tim Burton får alla läskiga monster som man är rädd för när man är liten att bli mänskliga och roliga, han får dem verkligen att bli mindre läskiga än vad de egentligen är vilket är väldigt bra då de kan få barn att bli mindre rädda för barn i garderoben eller under sängen.

När jag kollar på hur filmen är tecknad blir jag verkligen imponerad. Den är visserligen animerad, men den är väldigt bra animerad för att vara gjord 1993. Gubbarna är verkligen i 3D och de ser ut att vara gjorda i någon lerlinkande material. Gubbarna är väldigt detaljerad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Nightmare Before Christmas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-21]   The Nightmare Before Christmas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58517 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×