Graffiti

8867 visningar
uppladdat: 2010-01-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Graffiti

Vad är graffti?

Graffiti, eller spraykonst som det också kallas (engelska spraycan art) är en konststil som utvecklades av ungdomar i USA i början av 1970- talet. Det är en text eller bild som målas, ofta olovligen, på offentliga platser eller annans egendom för att uttrycka känslor och åsikter.
Just för det själ att graffiti gärna utövas olovligt går sällan konstnären ut med sitt riktiga namn. Istället använder han sig då av ett smeknamn, en så kallad "tag".

Konsten igenkänns både på enfärgade och mångfärgade element. Den är storformatig och ses oftast på murar, tunnelbanetåg och dukar. Färgen appliceras huvudsakligen med sprayfärg eller med filtpenna.

Något som utmärker graffiti är en speciell bokstavsdesign kallad Wildstyle. Wildstyle är en svårtydd textning med starka rytmiska och dynamiska drag. Det finns inga gränser eller speciella regler i textningen, bokstäver kan slingra sig runt eller täcka över varandra på flera sätt.

Det är sällan en text är helt rak eller helt jämn, ofta läggs bokstäverna mot varandra exempelvis varannan högerlutad och varannan vänsterlutad. Storleken mellan bokstäverna i en text brukar också skiljas tydligt.

Det finns inga gränser för hur bokstavskroppen i Wildstyle ska se ut men det är viktigt att resultatet ger en "vild" look och uppfyller namnet.

Vem eller vilka som grundade Wildstyle är ännu inte säkert. Det kan ha varit en enskild person, en okänd upphovsman eller vara ett gemensamt verk.

Historia:

Som redan nämnt utvecklades graffitin på 1970- talet, men begreppet att utrycka sig på väggar och murar förefaller sig redan flera tusen år tillbaka. Arkeloger har påträffat skrifter som man idag tror är grunderna för graffiti bland annat vid utgrävningarna i Pompeji, i katakomber i Rom och i gamla medeltida kyrkor.

Den förste kände graffitimålaren hittar man omkring år 1967 i Philadelphia. Han gick som väntat inte ut med sitt riktiga namn utan kallade sig i graffitikretsar för "Cornbread". Fenomenet blev dock inte känt förens åren 1970- 71 och då med en person som kallade sig "Taki 183" i spetsen. Som redan nämnt var detta i New York.

Graffitimålaren Taki 183 sprayar här sin tag.

Graffitin under den här tiden växte sig som störst i tunnelbanan. Målet var att bli "King" och det utmärkte den som var först med en speciell och unik stil eller den som var mest aktiv med att få upp sin signatur.

Graffitin utvecklades tack vare stor konkurrens. Det exprimenterades mycket med format, stil, form och färg med mål för att bli "först med det egna".

Innehållet för graffiti idag är nästintill detsamma som tidigare, man vill uttrycka sina åsikter och känslor. En del gör det för att bli sedda och en del gör det för att "markera sina områden".
För ett exempel spreds tagen "Kilroy was here" som vandringsklotter under andra världskriget, och just det "was here" är något man själv kan se spridningen för. Det påträffas ofta i t.ex tunnelbanan och i tunnlar, det visar att någon har varit där och "markerat sitt revir".

Det finns grenar i graffitin som jag tycker är värda att nämna. Det är tags, throw ups och pieces.

En tag en väl utformad spraysignatur. Oftast enfärgad och av mindre slag.

En throw up är en större och mer detaljerad version av en tag. Består av stark ytterkonturlinje och innehåller högst två färger.

"Piece" är en förkortning av engelskans "masterpiece". Det är en smyckande, väl utformad och detaljerad bokstavsbild. Den är i stort format och sätter Wildstyle i centrum. Innehåller ofta tecknade figurer, bakgrund och signatur. En piece är utförd i flera lager och i många färger.

Analys:

Jag uppskattar graffitin väldigt mycket! Jag tycker om sättet det skiljer sig från den "vanliga" konsten. Det sträcker sig långt och till många versioner, små men detaljrika texter till stora mäktiga bilder. Det var någonting nytt som dök upp på 70- talet och det var en modern konstform.

Dock tycker jag att graffitin idag är väldigt underskattad. Många ser graffitin som enbart klotter eller vandalisism, och det kan jag förstå. Det är olagligt och jag tycker att det är fel att de flesta graffitimålarna uttrycker sig på annans egendom, men det var inte det jag skulle komma till. Många glömmer bort att titta och lägga märke till kunskapen som ligger bakom verket. Det är inte bara klotter, det är någon som har målat och faktiskt lagt ner sin energi och själ för att skapa en bild, precis som alla konstnärer gör. Men eftersom de använder sig av fel slags målarduk glöms det här gärna bort.

Det har idag blivit mer och mer populärt för graffitimålare att hålla sig till att måla på egen, eller laglig egendom. Det finns idag, till motsats för 70- talet, lagliga klotterväggar att uttrycka sig på och fler och fler kämpar för att få ställa ut sin konst i gallerier istället för på tunnelbanan.

Jag hoppas att fler graffitimålare följer dessa exempel för då kan man uppskatta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Graffiti

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-01-21]   Graffiti
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58521 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×