Dialekter

8 röster
31355 visningar
uppladdat: 2010-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har valt att fördjupa mig inom dialekter för jag tyckte att det var intressant med dialekter. Jag har tagit reda på fakta ur böcker och från Internet.

Frågeställning:

Hur kom det sig att man har olika dialekter i ett land?

Vad anses vara rikssvenska?

Resultat:

Dialekt är variant av ett språk inom visst geografiskt område. Det är historiska och politiska faktorer avgör om den språkliga varianten räknas som dialekt eller språk. Norska är kanske mer begripligt för en svensk än vad pitemål är för en skåning. Men Norge och Sverige räknas som två olika länder och därför är norska och svenska två olika språk. Idag finns det över 100 dialekter här i Sverige och det har funnit många fler långt tillbaka i tiden. Dialekter skiljer sig från varandra, de kan vara lätta eller svåra att förstå. Språklig variant som skiljer sig från riksspråk på alla språkliga nivåer är genuin dialekt. Andra människor skulle ha svårt att förstå dialekten, till exempel älvdaliska. Utjämnad dialekt skiljer sig från riksspråket men andra skulle kunna förstå. Regionalt riksspråk har regionala drag som uttal och prosodi. Sveriges standarspråk är rikssvenska. Dialekter kan vara så kallad arkaismer vilket innebär att de kan ha behållit drag som en gång funnit i fornspråket men som har försvunnit i andra dialekter. Om nya språkliga särdrag utvecklas som inte finns i andra dialekter kallas det novationer.

Dialekter betraktas idag som värdefulla källor för forskning till språkhistoria. De är också en viktig bärare av vårt gemensamma kulturarv. Dialekter har bevarat språkdrag som sedan länge varit försvunnen i riksspråket. De största dialektskillnaderna kan dateras till medeltiden och varje dialekt har sina egna kännetecken. Många skulle nog tro att de traditionella dialekterna håller på att dö ut eftersom dagens samhälle har en rörlig befolkning och vi lånar många ord från andra språk. Men sanningen är att dialekter är fortfarande populära. Många dialektalare använder sin dialekt i situationer för att framhäva sin identitet. Det finns kanske personer som försöker dölja sin dialekt för att smälta in i andra städer men de flesta är stolta över sig själv.

Alla har olika åsikter om dialekter och jag har gjort en undersökning. Göteborgska anses vara charmig och fint. Många tycker att Skånska är fult men det finns också en hel del som tycker att det är den finaste dialekten. Norrländska blev inte så omtyckt och var svårast att förstå. Människor från Skåne kan få problem med att kommunicera med folk från Norrland om båda har starka dialekter.

Mina svar på frågeställningen.

Efter att ha läst mycket om dialekter är det fortfarande svårt att ge exakta svar på varför det finns så många dialekter. Befolkningsomflyttningar, geografisk eller politisk separering påverkar dialekt väldig mycket. De talare som blir mest isolerade behåller sin dialekt mycket lättare. Om en person ändrar något i sitt språk och andra gör likadant kan språkvarianter (dialekt) uppstå. Två personer med olika dialekter kan kommunicerar med varandra och båda kan ta del av den andres dialekt.

Rikssvenska kan anses vara "ren svenska" av många och används idag både som muntlig och skriftlig standarspråk. Det uppstod ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dialekter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-06-04

    Rippat från Wkipedia? tack för en gratis sammanfattning av faktan!

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-11]   Dialekter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58555 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×