Att separera ämnen från varandra

4 röster
8738 visningar
uppladdat: 2010-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det finns många olika sätt att separera ämnen från varandra. Ett sätt, som används inom den analytiska kemin, är att separera molekyler i en lösning från varandra. Grunden för kromatografi är att man har en mobil fas och en stationär fas. En "cocktail" av ämnen löses sedan i den mobila fasen och transporteras genom den stationära fasen, och genom kontakt med den stationära fasen kommer de olika ämnena i "cocktailen" att separeras från varandra.

Gaskromatografi (GC) är en metod inom den analytiska kemin som används för att separera två eller flera föreningar från varandra.  För att detta ska kunna ske måste föreningarna vara i gasform och hålla ihop även i höga temperaturer. Med GC är den rörliga fasen en gas. Gasen transporterar ämnena framåt genom kolonnen. Gasen som transporterar ämnena kallas för bärgas. Som bärgas används ofta N2, H2 eller He.

Gasen transporteras genom en kolonn. En kolonn kan vara i princip hur lång som helst och brukar vara ca 0,20mm tjock.  På insidan av kolonnen, den stationära fasen, finns en trögflytande vätska som binder till sig ämnena olika bra.

Ämnet som skall analyseras injiceras i injektionskammaren. Den förångas när temperaturen uppnår de olika ämnenas kokpunkt. Därifrån förs de förångade ämnena av bärgasen genom kolonnen. I kolonnen rör sig föreningarna med olika hastighet pga att de har olika kokpunkt och olika förmåga att binda till kolonnens insida. När de olika ämnena har transporterats genom den långa kolonnen kommer de fram i olika fraktioner till en detektor som "ser" komponenterna och som i sin tur skickar signaler till skrivaren. Skrivaren skissar ett diagram och varje signal syns som en topp i skissen.   

När man använder sig av HPLC(vätskekromatografisk)-separering är de föreningar som skall separeras hela tiden I kontakt med både den stationära och den mobila fasen. Den mobila fasen är nu i vätskeform i stället för gasform, som den är vid GC, samtidigt som den stationära fasen nu består av ett ämne i fast form. Det finns ett krav för att man ska kunna använda HPLC för att separera ämnen från varandra, och det är att de går att lösa upp m.h.a. lösningsmedel med mera.

Vid HPLC används ofta högt tryck för att tvinga den mobila fasen genom kolonnen.

En tredje typ av kromatografi är tunnskiktskromatografi(TLC). TLC innebär att den stationära fasen är "ihopklistrad" med en väldigt tunn bit av glas, plast, metall eller papper. Den mobila fasen består av lösningsämnen Ämnena som ska ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att separera ämnen från varandra

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-02-24]   Att separera ämnen från varandra
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58561 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×