Ätstörningar - Undervikt - Modell

1 röster
5858 visningar
uppladdat: 2010-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

5% av Sveriges befolkning lider av någon slags ätstörning. 10 % av dem är killar/män.  Främst tjejer mellan 15 och 24 år. Idag skiljer det sig 27 % mellan vanliga kvinnors vikt och modeller med för 15 år sedan var det vara 12 %. Vad hände egentligen på vägen? Hur kunde våra ideal bli så sjuka?

Det kanske inte låter som allvarliga siffror men 5 % av Sveriges befolkning är ungefär 450'000 människor. Dem lider av någonting som samhället kan hjälpa dem med. Det finns många olika men alla går ut på att gå ner i vikt. Modebranschen är till stor del ansvarig för vissa ungdomars tänkande.  Men det är vi som har skapat idealen, det får vi aldrig glömma. och sedan publicerar dem i tidningen, tv och reklambilder.

Ätstörningar utvecklas oftast i början av puberteten då brösten växer, låren och rumpan blir större, allt detta är naturligt men med dagens skönhetsideal kan allt detta verka fel. Det finns dem som är mer mottagliga för att få ätstörningar och med så mycket press från alla håll och kanter är chanserna små att inte bli påverkad.

Ett steg framåt och ett sätt att sänka dessa siffror kan vara att införa en policy i varje land där modeföretag följer Italiens exempel genom att kräva friskhetsintyg från modellerna som ska visa att de inte är sjukligt underviktiga. Om de nu inte kan hålla dessa krav får de inget jobb. Italien bestämde sig för en sådan policy efter att ännu en underviktig modell hade dött efter en lätt sjukdom som hennes immunförsvar inte klarade av. 

Självklar finns det dem som är emot den här policyn, de anser den vara diskriminerande och skulle motsätta sig idén att dem smala underviktiga tjejerna inte får visas upp. De skulle uppriktigt sagt bli förbannade om deras fina, "sexiga" modeller skulle ersättas med några "fetare". Dem som tänker så har blivit så påverkade av dem här osunda idealen så att de inte längre förstår konsekvenserna av att vara så mager. Det är ett tydligt exempel på hur idealen har påverkat oss, det är inte bara modevärlden som borde ändra sitt tänkesätt även vi bör ändra oss. Och vem ska egentligen kunna bestämma vad som är för smalt/ tunt?

Hur ska det sluta? Ska det sluta med att smala människor inte får vara med på andra bilder, och dem feta får inte heller vara med på några bilder eller visas upp i media för dem är ju osunda inte ska dem då visas upp, så att människor tror att det är rätt att vara så. Självklart är det en del diskriminerande men har jag sagt att det är fult och att vi borde förbjuda dem helt? nej jag anser att det är en sak som kan göra västvärlden bättre, ett steg i rätt riktning. Sånt här finns inte i så stor skala i den tredje världen, där kämpar dem för att få mat för bara en dag medans vi har tillräckligt med mat för att föda oss själva men väljer att inte äta. Smal är helt okej men när man har blivit sjukligt underviktig så finns det en gräns.

Modellerna skulle självklart också kunna protestera mot att de tvingas förstöra sin kropp men modellerna går upp i vikt för att det är både hälsosamt och ger dem en chans till att rädda det lilla som fortfarande fungerar i deras kropp de blir en förebild för andra unga kvinnor. När det skrevs om Giorgio Armani i Aftonbladet så tänkte jag om en jätte inom modeindustrin som t ex Giorgio Armani inför den här policyn i sitt företag så kommer de andra se honom som en förebild och kanske tar efter. 

Tänk vad positivt ungdomar kommer tänka om de såg en sund modell, lång eller kort, smal men inte underviktig eller med lite hull på benen. Tänk vad deras självkänsla skjuter i höjden när de tänker:

det där kan vara jag i framtiden istället för det vanliga;
jag kommer aldrig bli så smal...
OM man tar bort de underviktiga modellerna och ersätter med sunda, ger det unga kvinnor en bättre bild av hur en kvinna ser ut inte hur hon borde se ut. Ingen ska behöva må dåligt av att se dessa magra undernärda modeller. Ta bort de underviktiga modellerna och sätt dit de sundare, naturligare människorna, dem ska visa att det är okej att var som man är.

Det finns ju också många beniga modeller som gör designernas kläder till levande konstverk på catwalken. Det är designerns eget sätt att uttrycka sig. Kläderna faller bättre och tyget påverkas inte på samma sätt som på större modeller. I dagens läge har omgivningen börjat koncentrera sig mer på själva modellen och skapat sina egn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://linneah.devote.se/blogs/1023240/anorexi-och-feta-modeller.htm http://www.aftonbladet.se/wendela/article467667.ab http://www.helium.com/items/1335359-why-fashion-should-be-all-inclusive http://skolarbete.nu/skolarbeten/atstorningar-2/ http://www.helium.com/items/759442-underweight-models-fashion-shows?page=2

Kommentera arbetet: Ätstörningar - Undervikt - Modell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2010-05-25]   Ätstörningar - Undervikt - Modell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58693 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×