Bokrecension, Pojken som inte fanns, Dave Pelzer

4 röster
7644 visningar
uppladdat: 2012-11-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Bokrecension

Pojken som inte fanns

Dave Pelzer

Inledning

Boken jag valt att läsa och recensera heter "Pojken som inte fanns" och är skriven av författaren Dave Pelzer. Denna bok ingår i trilogin och självbiografin Dave skrev om hur det var att växa upp i ett destruktivt hem. Jag själv har läst dessa tre böcker och förbluffats av författarens fängslande sätt att skriva och den otroliga historia han berättar om.

Handling

Boken är en självbiografi om hur det var för Dave Pelzer att växa upp i ett destruktivt hem med en infernalisk mor. Författaren skriver deskriptivt hur han blev misshandlad, nedtryckt och repellerad av sin mor. I denna bok berättar han också att han blev räddad från allt ont och hamnade i fosterhem för att sedan kunna leva ett så normalt liv han kunde förmå sig. Han berättar om alla underbara och serafiska människor som hjälpte honom bort från sitt hemska liv i det s.k. Huset.

Tid och miljö

Boken utspelar sig under några år på 1970-talet från att författaren, Dave som boken handlar om, var nio år gammal fram till han var i tonåren. I början av boken följer man Dave i sitt hem, med sin familj. En miljö han själv upplevde som vämjelig. Senare under bokens gång följer man även Dave genom sin resa bort från allt detta. Han hamnar i fosterhem, en miljö som är främmande för honom. Under hela boken upplever vi hur Daves liv blivit retarderat på grund av en adversativ barndom. Han var en labil och modest människa som hela tiden försökte se det ljusa med livet. Hur omgivningen ser ut i en omfattande synvinkel är svårt att se. Författaren beskriver endast omgivningen vissa stunder i boken, han fokuserar istället på att beskriva sina känslor och tankar runt alla händelser som inträffar.

Personer

De personer i boken som är värt att lägga ett öga på är för det första självklart huvudpersonen och författaren, Dave. I början av boken träffar vi Dave som nio år gammal. Han var väldigt liten och tanig för sin ålder på grund av brist på näring och god hälsa. Han bar trasor till kläder, var tystlåten och modest. Daves kropp var täckt av missfärgningar av all misshandel han fått stå ut med av sin mor. I boken följer vi Dave i sin utveckling, hur han bli äldre, ändrar inställning till livet och klättrar längre och längre upp från det mörka han så länge levt i. Daves mor var en lång, ståtlig kvinna men flera år av missbruk av alkohol lyste igenom. Hon såg grå och sliten ut. Sliten såg också Daves far ut att vara. En stark, atletisk brandman som även han missbrukade alkoholen. Daves far var en godhjärtad man, men alldeles för orkeslös för att sätta stopp för Daves hemska barndom och moderns psykiskt sjuka utfall mot sonen. I boken får vi även träffa den serafiska Miss Gold, Daves socialarbetare, en vacker ung kvinna man inget annat kan än att älska. Miss Gold är den som kämpar för att Daves liv ska bli så naturligt och vanligt som möjligt. Hon blir den enda Dave kan lita på, hans bästa vän. Genom bokens gång får vi träffa på en mängd olika människor som har stor betydelse i Daves liv. Vi upplever konflikter och diskussioner. Men våra ögon sätts hela tiden i fokus på Dave och hans känslor. Pojken som överlevde grov misshandel under flera år av sin infernaliska mor.

Dave Pelzer

Författaren som nämnts tidigare i denna recension heter Dave Pelzer, född den 29 december 1960. Han bor och är uppväxt i USA. Från att Dave bara var ett litet barn blev han brutalt misshandlad av sin mor. Hans far var alkoholist och ville inte veta av hur modern behandlade sin son. Daves äldre bröder stod bara vid sidan om och tittade på av rädsla och respekt för modern. Denna ohyggliga uppväxt blev senare hans grund att stå på för sitt framtida författarskap. Dave är nu en framgångsrik och välkänd författare. Hans böcker och otroliga berättelser har erövrat värden med storm.

Dock finns det folk som tvivlar, folk som ifrågasätter sanningen i Daves berättelser. Det finns tidningsartiklar från flera större tidskrifter i USA där just detta talats mycket om. Visserligen har aldrig någon kommit längre, ingen har kunnat bevisa att anklagelserna mot Dave Pelzer stämmer.

Omdöme

Författarens sätt att deskriptivt berätta om alla hemska saker och upplevelser som fyllt hans uppväxt är otroligt. Boken är ytterst fängslande och man följer lätt med i bokens handling. Du som läsare kan utan tvekan leva dig in i boken och sätta dig själv i situationen huvudpersonen utsätts för. Trovärdigheten i Daves berättelser om sig själv och sin uppväxt har många gånger ifrågasatts, jag själv anser att sanningshalten i hela berättelsen och alla händelser i boken ligger på topp. Jag rekommenderar absolut andra att läsa denna och även de resterade böckerna i Dave Pelzers makalösa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dave_Pelzer http://www.davepelzer.com

Kommentera arbetet: Bokrecension, Pojken som inte fanns, Dave Pelzer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2012-11-12]   Bokrecension, Pojken som inte fanns, Dave Pelzer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59153 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×