Diktanalys ”I rörelse” av Karin Boye

48 röster
118122 visningar
uppladdat: 2013-09-13
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Dikten beskriver många människors syn på livet där man aldrig är nöjd med det man har och när man väl har allt man behöver, är det ingenting man lägger vikt på att komma ihåg. Det beskrivs hur livet har en mening, men att det viktiga är vad man gör på vägen. Den handlar också om att nå livets mål, döden, då själen får nytt liv och vår kropp bryts ner. Dikten beskriver hur vi tycker om att komma till nya plaster, när vi gör det, mår vi bra och slappnar av. I slutet blir vi påminda om att vi måste sluta hänga upp oss på oviktiga saker och att det kommer nya chanser. Vår värld är full av stora möjligheter om vi bara vaknar upp och inser det.

Innehåll

Tema: Livet.

Texten handlar om livet, hur vi resonerar och tänker. ”Oändligt är vårt stora äventyr” ger oss en klar bild av att dikten handlar om vårt liv, våra äventyr genom åren. ”Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen, som är mödan värd” beskriver också hur livet har en mening, men det är hur man lever det som spelar roll.

Dikten får mig att tänka till ordentligt på hur man prioriterar sina tankar. Den handlar om sådana vardagliga saker man annars inte tänker på. Jag tror det är viktigt att ta sig en tankeställare och fokusera på det som är viktigt, att göra det man älskar och inte fasta i ett grått vakuum. Dikten gör mig lite sorgsen då den får mig att inse att många människor idag glömmer vad som betyder något och istället lägger energi på små onödiga bagateller.

Bildspråk

I dikten nämner författaren eld och i det symboliserar vår själ och inre låga. Brödet som också nämns symboliserar vår kropp. ”Den mätta dagen” är en metafor för den dagen då man har allt man behöver. ”Drömmen full av sång” är en metafor för att drömma härliga drömmar.

Stil

Språket är vuxet, reserverat och formellt men samtidigt lite mystiskt. Jag tror att dikten är skriven på senare tid, kanske 80-tal? Det tror jag för att det förekommer en hel del äldre ord, men inte allt för gamla ord, vilket gör att jag inte tror den är äldre, utan bara skriven med formella ord avsiktligt.

Dikten är uppbyggt av medellånga meningar i form av två versrader gånger fem strofer. Det finns en tydlig rytm där det sista ordet i versraden alltid rimmar med nästföljande. Slutrim förekommer alltså i varje strof; Störst-törst, Färd-värd, rast-hast, gång-sång, gryr-äventyr.

Diskussion

De begrepp som tas upp i dikten är verkligen insidan av hur vi mäniskor fungerar. Det är otroligt viktigt att fokusera på det viktiga i livet, det som gör en lycklig, men det är inte alltid det lättaste. Eftersom jag tycker att dikten symboliserar hela människors innersta syner på livet, är det lätt att dra paralleller med samhället. Det är viktigt att uppleva nya saker och komma till nya ställen för att inte tappa livsglöden. Jag tror att alla människor känner igen sig i dikten. Jag vet själv att mina bästa minnen från förra året var när jag fick komma bort från det vanliga och uppleva nya saker, då kände jag mig lycklig.

Vi människor lever alltid med en inre prestationsångest där vi alltid vill vara bättre hela tiden, vi nöjer oss aldrig med ”Bra”, det ska vara ”bäst”. Det bidrar till att vi glömmer bort att njuta när vi väl har allt vi behöver, vi inser inte att vi faktiskt har det. Vi väljer också att jämföra med andra som har det bättre, istället för med de som faktiskt har det mycket värre. Vi människor är själviska. Enligt vår ”typiska svensk” måste man åstadkomma något här i livet, annars har man misslyckats. Det kanske inte låter så konstigt? Det är väl klart att man ska åstadkomma något? Men är inte det viktiga att man har njutit och varit lycklig i sitt liv? Om man sedan dör fattig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Dikten ”I rörelse” av Karin Boye.

Kommentera arbetet: Diktanalys ”I rörelse” av Karin Boye

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2015-12-07

  Tack så mycket, Green! Din texten kommer att hjälpa mig med presentation imorgon :)

 • Kevin Jonasson 2016-12-08

  Hittade din analys och den gav helt säkert en del intressanta tankar, bra :)

 • Inactive member 2018-05-02

  Hur tycker du att ''mätt dag'' är

 • Inactive member 2018-05-02

  Hur tycker du att ''mätta dag'' är

 • Anas ALimam 2019-12-19

  Har dikten några rimord? vad har detta för effekt på dikten tycker vi ? Förekommer allitteration?Allitteration innebär att flera ord i en versrad?

 • Has Biya 2020-04-06

  Vad bra

 • Has Biya 2020-04-06

  Jag registrerar men det fungerar inte

 • Has Biya 2020-04-06

  Hej jag vill fråga dig vilken känsla förmedlar dikten i rörelse

Liknande arbeten

Källhänvisning

Olivia Green [2013-09-13]   Diktanalys ”I rörelse” av Karin Boye
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59313 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×