Ludvig XVI

23 röster
34761 visningar
uppladdat: 2001-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
LUDVIG XVI (1754-93)

Ludvig XVI föddes 1754 i Frankrike, son till Deauphin Ludvig och Maria Josefa av Saxsen. Redan som 16 åring var han tvungen att gifta sig med Marie Antoinette född 1755 ,dotter till kungen av Österrike. När Ludvig var 20 år ärvde han det kungliga arvet av sin farfar.

Ludvig var : tafatt ,godhjärtad , anspråkslös, vankelmodig, energilös,
moralisk men illa uppfostrad och med en begåvning under medel.
Han var tjock och tyckte om att leva i prakt och prål.

Han var inte uppfostrad till att bli kung . När han besteg tronen hade både hans far och hans två äldre bröder dött innan farfadern . Ludvig XVI hade levt i skuggan av både äldre och yngre syskon . Två av hans yngre bröder blev kungar av Frankrike efter Napoleons fall.

Kungens fru , den Österrikiska prinsessan Marie Antoinette vann aldrig fransmännens förtroende och blev utsatt för mycket trackaserier långt innan revolutionen.

Delvis för hennes slösaktiga hantering av hovets ekonomi och hennes
kärlek till den svenske greven Axel von Fersen . Men detta berodde lika mycket på en svaghet hos kungen: som ung var nämligen Ludvig XVI impotent. Det var allmänt känt att äktenskapet fullbordades först efter flera år . Detta utnyttjades av den underjordiska pornografipressen i fantasifulla skildringar av drottningens sexualliv i bild och text .

Under franska revolutionen var Ludvig XVI mycket villrådig och fick ofta hjälp med stora beslut som skulle fattas. Många tror att revolutionen aldrig hade uppstått om Ludvig XVI hade varit mer bestämd och vetat vad han ville.
1789 var Frankrike som mest fattigt , hela stadskassan var slut och dom var tvungna att göra något åt saken .

Tiiiiiiiiiiiilll ssslluuuuuuuutttttttttt……..
bestämde Ludvig XVI att han skulle inkalla riksdagen som inte hade behövts på 175 år. Under hela den tiden hade kungarna härskat över frankrike utan att bry sig om vad folket och riksdagen tyckte.
När riksdagen hade tillkallats bestämdes det att alla klasserna skulle vara en nation , så bildades nationalförsamlingen. När det senare blev revolution i landet var kungafamiljen tvungna att fly från sitt praktfulla slott till ett mindre inne i Paris där folket ” vaktade ” dom.

Kungafamiljen var rädda för vad nationalförsamlingen och folket kunde ta sig till så dom planerade att fly till Marie Antoinettes bror i Österrike.
Sent en kväll i juni år 1791 körde en täckt vagn i hemlighet från slottet. Inne i vagnen satt drottningen och dom två barnen Ludvig och Marie Therese Charlotte med slöjor för ansiktena. PÅ kuskbocken satt Ludvig XVI utklädd till betjänt. Han hade en enkel kappa över axlarna och en rund hatt på huvudet. Bredvid honom satt den svenske greven axel von Fersen som skulle hjälpa dom att fly.

Det var meningen att kungafamiljen skulle fly från Paris och ta sig till gränsen. Där fanns det soldater som kungen kunde lita på. Men tyvärr gick det inte som beräknat, när vagnen kom till den lilla staden Varennes hejdades vagnen och en soldat ville se passen . Dom blev igenkända och satta i fängelse i Paris. Kungen anklagades för att ha kämpat emot folkets frihet och landets säkerhet. Det blev röstning i nationalförsamlingen om kungen skulle föras till giljotinen eller inte. Det blev 361 för och 360 mot , bara en röst som skilde .

En gråkall och dimmig morgon den 21 januari 1793 fördes kungen till giljotinen , innan han halshögs sa han :” FRANSMÄN! Jag dör oskyldig. Jag måste säga det innan jag står inför gud ”.

Marie Antoinette och barnen satt i fängelsehela vintern och våren 1793.
På sommaren flyttades hon ifrån barnen, och den 15 oktober dö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ludvig XVI

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-11]   Ludvig XVI
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=594 [2024-07-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×