Debatartikel om rökning

1 röster
3002 visningar
uppladdat: 2016-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete


Nej till passiv rökning. Undersökningar visar att allvarliga astmaanfall minskar och förtidiga födslar när rökningen förbjöds på allmänna platser runt om i världen. Det räcker inte att bara höja skatten på cigarretter och cigariller. Utan man borde förbjuda dem totalt på allmänna platser nära barn.
I Sverige är cigaretter och cigariller förbjudna på krogar, skolor och arbetplatser samt dagis. Och skatten är 1.51 kr per styck plus 1 procent för detaljhandelspriset. Och om cigaretten är längre än 8 cm räknas den som 2 stycken cigaretter. Jag tycker där emot inte att det räcker att höja skatten till 2 eller 3 kronor eftersom då hade folk börjat köpa cigaretter från andra länder som till exempel Ungern, Tyskland och Danmark. Jag tycker istället att riksdagen borde stifta en lag på att man inte alls får röka överhuvudtaget på allmänna platser. Och om Sverige förbjuder cigaretter på allmänna platser kommer det minska med tidiga förlossningar och allvarliga astmaattacker. Jag har själv astma och kan tycka det bli jobbigt att andas när jag tränar tänk då de som har svårt att andas hela tiden eftersom de är barn till någon som kanske röker eller jobbar i en korvkiosk ute på ett torg där det röks mycket.
När Sverige förbjuder Cigaretter på allmänna platser kommer kanske andra länder som har stora problem med att det är många personer som röker kanske också göra som Sverige och förbjuda det. Sverige är ju riktigt känt för att han bra återvinning och många tycker ju att Sverige är bra för det. Varför inte föredra med ett ännu bättre exempel och förbjuda rökning på allmänna platser. Jag tycker att man borde få ett straff om man röker ute på staden.
Men varför ska vi förbjuda folk? Det kanske nästan är lite onödigt kommer många tycka. Eftersom rökning inte bara skadar dig utan också personerna runt dig. Så måste man förbjuda det, Vissa vill kanske inte riskera att få en kärlsjukdom när de är 66 år gamla utan de vill leva tills de blir 100 år. Och alla måste ju få chansen att bli så gamla dom vill.
Runt 500-1000 personer per år. Det är hur många personer som dör av olika kärl och hjärtsjukdomar oftast för att det röker själva eller för att du är t.ex en sambo till någon som röker mycket. Jag tycker att det är 500-1000 personer för mycket som dör. Tänk att du kanske dör för att du är med den personen du älskar eftersom de har en onyttig vana. Tänk hur mycket bättre det hade varit om den personen inte hade rökt då hade den personen kanske inte död. Och om var tredje person hade slutat röka helt. Hade kanske varit nere på 250 dödsfall som är involverade med rökning som fortfarande är mycket. Du serverar inte bara dig själv med 4000 olika sorters farliga ämnen som t.ex Nickel, Nikotin, Bly, Etanol och aceton utan du serverar andra personer runt dig med exakt samma sak fast ännu fler partiklar.
På cigarett paket står det ’’Rökning dödar’’ det är inte en hemlighet längre. Jag tycker kanske att man borde ha som i Thailand att det är bilder på hur dina lungor kommer se ut. Jag tror inte att det är många som fattar vad det innebär att röka. Att förstöra sin kropp och andras. En undersökning från Karolinska institutet visar att tidiga förlossningar minskar med 5% och allvarliga astmaanfall mins...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

SVT, Wikipedia, Mimersbrunn samt Folkhälsoinstitutet

Kommentera arbetet: Debatartikel om rökning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2016-03-08]   Debatartikel om rökning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59752 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×