Är träning viktigt för sinne och själ

1 röster
1994 visningar
uppladdat: 2016-09-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vi alla vet att fysisk aktivitet förbättrar din kondition, det hjälper dig gå ner i vikt, dina muskler blir starkare och du blir mer biffig.

 

Men motion och träning har inte bara fysiska förmåner, den kan också hjälpa din hjärnkapacitet, tillsammans med ditt humör. Idag tänker jag gå igenom hur det är möjligt, genom att förklara hur träning:

 

  • Gör dig skarpare

  • Förbättrar din hållning

  • Förbättrar ditt självförtroende

  • Förbättrar din stresstålighet

  • Gör dig gladare

 


 

För det första så kommer träning göra dig skarpare. Efter en löpningstur eller ett pass på gymmet är det vanligt att människor tänker klarare, och till och med mer kreativt. Detta beror på två saker.

 

Den första anledningen är att när du tränar ökar du ditt blodtryck och blodflödet i hela kroppen. Så när du tränar blir din hjärna försedd med mer energi och mer syre. Det är dock inte allt.

 

Den andra anledningen är att när vi tränar stärks vår mentala kapacitet. Detta händer i den delen av hjärnan som är avgörande för inlärning och minne, eftersom den är mycket aktiv under träning.

 

Senare utredningar visar att anaerobisk träning som styrekträning, sprint och kortdistanslöpning faktiskt kan vända hjärnans krympning, som förekommer naturligt med åldern. Därmed kan minnesförlust hos äldre vuxna förebyggas.


 

För det andra så kommer träning ge dig en bättre hållning, vilket är viktig eftersom andningen blir lättare och djupare, det förbättrar cirkulationen och matsmältningen och hjälper dina muskler och leder.

 

En av de bästa sätten att förbättra en dålig hållning eller behålla en bra är regelbunden träning med de musklerna som håller dig tillbaka.

 

Bara genom att träna dina mag- och ryggmuskler kan gå en lång väg i att fastställa din hållning, både sittande och stående.


 

För det tredje så kan träning förbättra ditt självförtroende.

 

Vi blir ständigt påminda om hur samhället är besatt med kroppsuppfattning och för många människor är utseendet en direkt inverkan på självkänsla.

 

Din personliga kroppsuppfattning -  balanserad vikt, tilltalande proportioner, hållning, vitalitet och andra faktorer- är lika viktig som din styrka, kompetens på sport och andra åtgärder för fysisk kondition.

 


 

För det fjärde kan träning förbättra dina stresstålighet. Stress kan orsaka en rad hälsoproblem och humörproblem, samt minska din aptit och sömnkvalitet, genom träning kan dessa problem lösas.

 

Trettio minuters måttlig aerob träning är tillräckligt för att frigöra beta-endorfiner. De ökar känslan av välbefinnande, och sänker nivåer av kortisol, ett hormon som orsakar stress och ångest.

 


 

 

För det sjätte så gör träning dig gladare. Dopamin, en kemikalie som spelar en roll i lycka, är en signalsubstans i hjärnan som är nödvändig för känslan av glädjen och lyckan.

 

Studier visar att vi tappar stora förråd av dopamin med åldern, och därför måste man ständigt söka upp upplevelser som gör oss glada.

 

Under träning utlöses dessa signalsubstanser, och kommer ge dig en känsla av glädje, hur glad eller ledsen du än kände dig tidigare.

 


 

 <...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Är träning viktigt för sinne och själ

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-09-29]   Är träning viktigt för sinne och själ
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59882 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×