Storkyrkan

3 röster
9147 visningar
uppladdat: 2000-07-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

STORKYRKAN
St. Nikolai

Storkyrkan är Stockholms äldsta församlingskyrka och ligger i Gamla Stan. Den ursprungliga kyrkan, även kallad Bykyrkan, byggdes mellan åren 1260 – 64 beordrad av Birger Jarl. Kyrkan fick sedermera namnet S:t Nikolai, uppkallad efter de sjöfarandes skyddspatron under medeltiden, S:t Nikolai. Det utseende som kyrkan har idag överensstämmer inte alls med hur den såg ut när den byggdes på 1200-talet. Många förändringar och utbyggnader har skett och enbart vissa, obetydliga rester finns kvar från medeltiden. Gustav Vasa ville under sin tid riva kyrkan för att han tyckte att den låg för nära slottets försvarsmurar, men som tur var hindrade kyrkvärden, skeppar Olof, honom. Under 13- och 1400-talen utvidgades kyrkan avsevärt och blev en femskeppig hallkyrka istället för den ursprungliga treskeppiga.

Under upplysningstiden var det vanligt att bränder uppstod i Stockholm, men Storkyrkan klarade sig från dem. Kyrkan har ett torn placerat i väster, detta var man rädd för skulle attrahera blixten. Kyrkan drabbades dock av två åsknedslag 1567 och 1595, men klarade sig utan skador. Tornet togs däremot ned av Kung Fredrik eftersom han ansåg att det var för gammalt. Detta ledde till att hela kyrkans tak lades om och höjdes mellan åren 1736 och 1743. Kyrkan har regelbundet genomgått reparationer och ombyggnader ungefär vart hundrade år, därav de olika stilarna som finns representerade.

Kyrkans exteriör är inspirerad av den italienska barocken och externt är kyrkan en ren barockkyrka. Kyrkan fick sitt utseende samtidigt som taket lades om av Stockholms dåvarande stadsarkitekt Johan Erberhard Carlberg eftersom han fann kyrkans gamla, medeltida utseende, inte passade bra som en lämplig granne med Börshuset och det nya slottet som hölls på att byggas av Tessin. Tornen till kyrkan ritade Carlberg själv.

På insidan av kyrkan har den numera gotiska tegelvalv från medeltiden, detta har den fått under medeltiden då Sten Sture regerade, det vill säga under den senare delen av 1400-talet. Den senaste inredningen fick hon 1825. Det är inte bara utseendet av kyrkan som är känd, även det hon innehåller. Kyrkan har inga kungagravar, men har desto mer kulturella ting innanför sina väggar. Ett ting som utmärker henne är statyn Sankt Göran och draken, vilken blev beställd av Sten Sture den äldre till minne av segern över danskarna vid Brunkeberg 1471. Statyn skulle vara ett gravmonument till honom men blev...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Storkyrkan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-04]   Storkyrkan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×