Kriget i Stilla havet mellan Japan och USA

6 röster
19793 visningar
uppladdat: 2006-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning


Detta arbete kommer att handla om kriget i stillahavsområdet mellan, framför allt, USA och Japan. Jag skall försöka ta upp allt mellan Pearl Harbour, 1941, fram till Hiroshima och Nagasaki, 1945. Jag kommer också att ta upp så mycket jag kan av Japans historia före kriget mot USA och de allierade. Några av de frågor jag skall försöka besvara är:
· Hur började kriget ?
· Vilka Var egentligen med ?
· Vad hände under kriget ?
· Vilka var de största slagen ?
· Vilka var de mest kända Generalerna?
· Vilka var det som regerade i Japan, USA och Storbritannien ?
· Vem led mest av kriget ?
· Hur var relationerna mellan Tyskland och Japan ?



Pearl Harbour, Krigsstarten.


Kl. 07.00 Den 7 december 1941 Attackerade hela den Japanska flottan USA i en överrasknings attack mot Pearl Harbour. Bomber föll överallt och i hela USA:s flotta förstördes. Enligt teorier visste USA om att en attack skulle äga rum, men man trodde inte att Japan skulle attackera Pearl Harbour.
Amerikanska trupper i Pearl hade sett de första planen på radarskärmarna, men trott att det var deras egna plan. Ett misstag som kostade flera hundra Amerikaner livet. USA var helt enkelt för naiva för att inse hotet mot Pearl. Några veckor tidigare hade hela den Japanska flottan helt gått upp i rök. Några veckor tidigare hade ett amerikanskt spanings plan flugit över hamnen där nästan hela den Japanska flottan låg för ankare. Men när han skulle fotografera hamnen var den helt tom. Detta satte självklart griller i huvet på folket som styrde. Men ingen visste var hela den Japanska flottan hade tagit vägen.
Man trodde verkligen inte att den var på väg mot Pearl Harbour för att starta ett krig…



Lite historia före kriget


Allting började år 1868 då Japan gick över till att vara ett kejsardöme och Kejsare Meiji tillsatte tronen, han var den förste Kejsaren som suttit på tronen på ett rätt långt tag. Inte långt efter det att Kejsaren tillsatt tronen började Japan att utvidga sina gränser. Det började i söder med öarna Bonin Island och Okinawa. De kastade sedan sina blickar norrut mot öarna Kurile och Sakhalin.
Men eftersom Ryssarna hade intressen i dessa öar, så de kom till en kompromiss, Japan fick Kurile och Ryssarna Sakhalin. Ett annat land som var i deras intresse var Korea. Korea var på den tiden mycket en stat som var ganska hårt bunden till Kina, men år 1894 störtade Japan Koreas regering och tillsatte en Japan vänlig regering, man slog också de Kinesiska trupper som sänts ut för att försöka ta tillbaka den gamla ordningen.
Ungefär samtidigt som Japan expanderade i Asien kom USA helt oväntat in i Asien genom att ha slagit Spanien och fått stora landområden i Asien, dessa sträckte sig mellan Puerto Rico och Filipinerna. Detta Hände 1898. Några år senare försökte en militant grupp, som kallades ”The Boxers”, att befria Korea och andra övertagna områden genom att belägra områden som Peking (Beijing). Eftersom den Kinesiska regeringen, som i hemlighet stödde The boxers, inte gjorde något för att hjälpa de belägrade områdena sattes en stryka med utländska trupper ihop för att bryta igenom och krossa belägringen. Några av de länder som deltog var, Ryssland, Japan och USA.



Tillbaka till andra världskriget

Relationer mellan Hitler och Japan

Hitler och Japan hade en ganska varm relation då de båda ville erövra varsin världsdel. Japan ville erövra hela Asien medans Hitler (Nazi Tyskland) ville erövra hela Europa. Som de flesta vet lyckades inte Hitler och hans Nazist Tyskland med detta. Men hur lyckades Japan då? Ja, de fick två städer utplånade av atombomben…

Trupper, Nationer och grupper som deltog i kriget


De som deltog i striderna var självklart mest Japaner och Amerikaner, men också Britter, Australiensare, filipiner, Kineser, Vietnameser, Indier och Nazister m.m. Deltog i striderna.


Början av Kriget


Samma dag son Pearl Harbour förklarade Japan USA krig.
Två dagar efter inledde de sin till början framgångs rika erövring av Asien, eller som det förkunnades i Tokyo ”Asien åt asiaterna” (vilket var det samma som ”Asien åt Japanerna”) De erövrade då Gilbertöarna och dagen efter Guam. I samma slänga erövrade de också Hongkong, Sarawak, Brittiska Borneo och öarna Malacka och Wake.
Samtidigt som Japanera erövrade stora delar av Asien pågick en konferens i Washington mellan Winston Churchill, Roosevelt och de förenade stabscheferna. På denna konferens beslöts att kriget i Europa skulle komma först och att man skulle besegra Hitler först, men endå föra ett försvarskrig i Stilla havs området. Denna konferens pågick mellan den 22 december 1941 till den 14 januari 1942. Undertiden hade Japan tillfogat sig större delar av Asien och var på väg in i Kina och Burma. Singapore, Sumatra Java och Nya Guinea Erövrades också.



Utvecklingen


Efter det att Japan tagit över större delen av östra still havet började USA äntligen ta lite mer ansvar och attackerade den 7 augusti 1942 ön Guadalcanal. Striderna i djungeln var bistra och häftiga. Men Japanerna insåg till slut att de inte kunde hålla ön. Ca 13 000 män evakuerades och runt 15 000 dödades av amerikanska trupper. USA förlorade runt 6300 trupper.
I början av kriget hade en av Japans bästa generaler, General Yamamoto, sagt att man kunde vinna kriget, men endast om det inte varade längre än 6 månader.

De olika sidornas moral


Båda sidorna stred självklart för att vinna och bringa ära och stolthet mot sitt land. Men Japanernas generaler stred också för att inte förlora striden. Förlorade han striden fullkomligt ansågs det som en stor skam för honom och hans familj. Hade det varit något århundrade innan skulle antagligen en general som förlorat en strid ha tagit sitt eget liv hällre än att få leva med den skam det medförde. Det visade sig också på slagfältet. Man tog inte hand om sina döda, man lämnade hällre kvar störtade piloter än räddade dem. På den amerikanska sidan gjorde man tvärtom. Man gav inte gärna upp en strid och retirerade men om man insåg att man inte skulle ha en chans att vinna utan allt för stora förluster drog man sig tillbaka och väntade på att hitta ett bättre tillfälle att anfalla igen.
Skillnaden i moralen spelade i det stora hela inte någon som helst skillnad mellan sidorna, men man kan däremot påpeka att Amerikanerna hade fler Hjältar.

Slaget om Salomonöarna och mordet på Yamamoto


Mordet på Isoroku Yamamoto


Efter att de Japanska bombflygarna gett lite överdrivet goda rapporter bestämde sig Amiral Yamamoto för att göra ett besök hos de förband och inspektera de trupper som var förlagda på i Bougainville. Men när han skulle meddela detta till de som var av högst rang på öarna snappades meddelandet upp av Amerikanska trupper och skickades direkt till amiral Halsey som genast gav order om att man skulle göra en räd och döda Yamamoto när han skulle landa.
Kl. 09.30 på morgonen den 18 april 1943 dödades Amiral Yamamoto av 16 Amerikanska P-38:or och som sköt ner planet brutalt och flydde innan någon på marken ens hunnit fatta vad som hänt.





Slaget om Salomonöarna


Efter mordet på Yamamoto började Amerikanska trupper erövringen av ögruppen Salomonöarna. De började med att gå i land på Vangunu där de hade bra möjligheter att anfalla den närliggande ön Nye Georgien. DE tog sedan Rendova och gick i land vid staden Zanana. Det kom också en flotta från norr som gick in i Kulabukten där det inträffade ett slag mellan 5-6 juli 1943. Den 5 augusti intog de staden Munda som ligger strax söder om Zanana. Därifrån fick de sedan möjlighet att gå i land på ön Vila som låg precis bredvid. Detta skedde runt den 5-6 augusti. Eftersom de Amerikanska trupperna inte utfört något ordentligt djungelkrig förut led de stora förluster på öarna. Men de lyckades att inta dem och säkra dem. Från Vila och Ny Georgien fortsatte de sedan till öarna Gizo, Ganongga och Velle Lavella. De tog också ön Choiseul den 28 oktober.
De fortsatte sedan mot Treasuryöarna och Shortlandöarna runt den 27 oktober 1943. Denna aktion kallades ”Goodtime”. De skickade senare, den 1 november en stor anfallsstyrka mot ön Bougainville där de mötte motstånd både på land och från sjöss. Runt den 2-4 november tog de ön.


Sammanfattning av resten av kriget, slag planer med mera


Efter att Amerikanerna tagit Salomonöarna gick Amerikanska trupper och Australiensiska trupper mot Nya Guinea och den vägen vidare mot det Tyska Östindien. Samtidigt gick General MacArthur mot hans efterlängtade Filipinerna genom Gilbertöarna och Marshallöarna. De tog Filipinerna med mindre förluster. DE gick senare vidare mot Mariana öarna där de anlade en flygbas för bombningar av Japan. De var också på fastlandet och hjälpte bland annat Indien och Kina i kriget mot Japan.
Den 6 augusti, kl. 09.15 exploderade en atombomb ovanför industri staden Hiroshima och b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kriget i Stilla havet mellan Japan och USA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-28

    kan du hjälpa mig med en fråga`? Beskriv två händelser i kriget mellan Japan och Usa. Förklara hur de två händelseerna hänger ihop.?

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-11]   Kriget i Stilla havet mellan Japan och USA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6005 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×