Avskaffa monarkin

1 röster
5057 visningar
uppladdat: 2018-04-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Avskaffa monarkin!

Är det rätt att kungafamiljen får 120 miljoner kronor per år när vi samtidigt har brist på lärare i förskolor för löga lön?

        

    När man pratar om att hur Sverige styrs så tänker man att Sverige är ett perfekt demokratiskt land där alla har samma rättigheter. Sverige har till och med blivit vald till världens mest demokratiska land i en undersökning av Economist Unit. Detta är kul att höra men samtidigt tänker man på att Sverige är på ett sätt känt för att vara en monarki, alltså att vi har kung, kungahus och drottning på ett konstigt sätt som existerar i Sverige.

     Om vi tänka realistisk, lever vi verkligen i en ren demokrati där har alla samma rättigheter?

Vad tror du om hur skulle det se ut om vi en dag i framtiden skulle behöva förklara för oss själva eller våra barn att vissa människor i det här landet föds till bestämda positioner.

Självklart talar vi om monarkin den stora (fråga-problem) och om vad har monarki egentligen att tillföra den svenska befolkningen? Svaret är ingenting! Just därför behöver vi avskaffa monarkin.

 

Av de existerande demokratierna i världen, är Sverige bland de äldsta. Arvmonarki redan funnits i Sverige sedan 1523 vilken betyder att Gustaf Vasa (I) tvingade riksdagen genom lagen att kronan ska vara ärftlig inom kungens släkt. (som går i arv). Och sedan 1921 har Sverige varit en ”demokratiskt” land och successionsordningen accepterade 1810.

 

Låt mig hjälpa er att förstå varför Sverige inte längre behöver kungafamilj.

 

1. Idag är kungahuset kvar av det grymma och orättvisa privilegiesamhället. En släkt som avlar (gör barn) för att bli Sveriges statchefer strider väl ändå mot de grundläggande demokratiska principer… men är det många som säger det spelar ingen så stor roll för landet. Att kungen inte är blandat på demokratiska vägar och har inte så många politiska uppgifter eller rättigheter.

Jag tycker själv att det inte är rätt 100 %!

Faktumen är att både kungen och drottningen har möjlighet att påverka politiker så bra som den allmänna opinionen. Det händer med politiska uttalandet av kungafamiljen när de är på scen.

Ett bra exempel är att när kungen kritiserade folkomröstning i Grekland.

 

2. Monarkin är helt meningslös, man säger att bevara monarki är att kungafamiljen är bra för att göra reklam för Sverige men är det inte konstig att en kung från ett demokratiskt land gör PR för Sverige?

    Dessutom är det framförallt svenska storföretag som har nytta av kungen, alltså de kan gott betala sin reklam istället att använda sig av skattemedel.

Mitt förslag är att medborgare ska kunna rösta på en person som kan tänka sig att representera Sverige under en bestämd period och som en medborgare ska jag ha rätt välja vem ska representera mig och Sverige.

 

·         Man kan säga att en fördel med kungen är att när han träffar en annan president eller kung från ett annat land så har kung med sig många företagägare och kungen är som en dörröppnare för att koppla företagna för att de ska kunna samarbeta med varandra. Men frågan är att kan inte en annan person som är duktigare eller kunnigare än kungen samarbeta med andra länder för att koppla företagna?

 

3. Att betala hela kungafamiljen, deras resor, nöje och deras lyx att bo i stora och fina hus är inte grattis för Sverige. ”Göteborg post” säger att ca 265 miljoner kronor betalades under de senaste åren bara för kungahuset. T.ex. bara år 2017 så betalades 137 miljoner kronor till detta.

Vilken betyder att skattepengar fel används och uppfyller inte sitt syfte. Pengarna kan exempelvis användas i sjukvården, skolan, jobb och miljöfrågor.   

Att staten lägger såhär mycket stor summa för kungligheter och deras lyx när samtidigt har vi brister i både vård och skola är mer än att diskutera.

 

Jag är i alla fall inte redo att lägga mina skattepengar för Madeliens smink eller Daniels resor när det finns folk som behöver verkligen det.

 

Varför kan vi inte behålla vårt parlamentiska styre eller vår riksdag utan monarkin? Eller att ha en president?

Monarkin är en indirekt hot mot demokrati. Jag hävdar inte att lämna och glömma de svenska tradition...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Avskaffa monarkin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2018-04-09]   Avskaffa monarkin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60278 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×