Jämförelse amerikanska och franska revolutionen

101 röster
134730 visningar
uppladdat: 2008-03-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den amerikanska och franska revolutionen

Inledning
Följande uppsats kommer ge en grundläggande kunskap om några av de två viktigaste revolutionerna i historien som påverkat dagens samhälle enormt. Frågorna som kommer att besvaras är följande. Vad var orsakerna till att de bröt ut? Fanns det några skillnader/likheter mellan de båda? Och vad blev dess konsekvenser? ”Liberté, egalité et fraternité”, var några viktiga ord i den Franska revolutionen, vad det står för kan du fundera på medan du läser.


Vad var orsakerna till att revolutionerna bröt ut?
De båda revolutionerna vad mycket lika varandra men samtidigt inte. Folket ville kunna leva fria och inte ha en hög skatt att tänka på. Kolonisterna borta i Amerika levde helt självständigt men betalade ändå skatt till England. Varför skulle de betala något de inte tjänade något på tänkte de nog rätt ofta fast var för rädda att gå emot ett av världens mäktigaste land. De tjänade ingenting på maktfördelningen med England utan beslöt sig att göra uppror då skatterna höjdes ytligare efter det sjuåriga kriget som England utkämpat. Det uppror som skedde kallar vi idag för “Boston tea party”. Frankrike led även dem av en enorm statsskuld efter kriget mot England om kolonierna i Amerika. När en statsskuld behövs betalas höjs skatterna vilket endast berörde bönderna då de fortfarande levde i ett ståndsamhälle, adeln och prästerskapet var skattebefriade, trycket på befolkningen som redan betalade skyhöga skatter blev för mycket, allt bara sprack. Det hela förvärrades då det var ett nödår och folk svalt ihjäl, detta håller inte tänka dem och revolution var ett faktum, precis som i Amerika några år tidigare.

Likheter och skillnader mellan revolutionerna
England förstod inte varför kolonisterna var så upprörde, de skyddade ju dem mot dem hemska fransmännen och ville ha ersättning för alla förlorade varor som förstördes vid Boston tea party vilket de självklart vägrade att betala. Kolonisterna stoppade all handel med England vilket stängde alla dörrar för fred, det var krig på gång. Frankrike gick in och hjälpte kolonisterna vilket leder till den franska revolutionen som vi kommer till senare. 1783 erkänner Storbritannien kolonisternas självständighet. Den här revolutionen skiljer sig stort mot den Franska då man slogs i blodiga krig som varade i flera år och Frankrike blandade sig i för egen vinning. Den franska revolutionen var mer som ett långt uppror där befolkningen stormade Bastiljen och blev ett stort hot mot staten. Som hade grävt sin egen grav då de hjälpte kolonisterna. Revolutionen gick för långt då de dödade nästan all adel. Det gick 30.000-40.000 liv för långt. Det som hände under revolutionen var att befolkningen hade blivit så inspirerad av den amerikanska revolutionen och alla filosofer som vågade säga emot ståndsamhället. Folk blev mer och mer allmänbildade, de fick mer kunskap vilket oroade kyrkan och adeln då kunskap är makt. Bönderna tryckte på om mer rättvisa och fick det i den nya national församlingen vilket samtidigt skapade ryktet att adeln hyrt in rövare för att få tyst på bönderna. Hungern och rädslan blev för stor, bönderna började plundra och frankrike blev mycket våldsamt. Oroligheterna får nationalförsamlingen att avskaffa alla privilegier som adeln hade och ett slagord uppkom bland befolkningen, ”Liberté, egalité et fraternité”, ”Frihet, jämlikhet och broderskap”. befolkningen nöjde sig inte där utan nationalförsamlingen fick delad makt med kungen vilket leder att det bildas ett nationalkonvent för att effektivisera Frankrikes krigsföringen. Republik utropas och monarkin avskaffas. Det är här allt börjar gå överstyr, situationen i landet är inte hållbart och folk börjar fundera på om det inte var bättre innan revolutionen utbröt. Nationalkonventet eliminerar alla som sagt något ont om revolutionen vilket är mellan 30,000 och 40,000 pers. situationen blir bättre och mer hållbar i landet när kyrkan som blev av med sin makt under revolutionen får tillbaka den och demokratin blir inte lika utbredd då bara vissa få rösträtt.

Konsekvenserna av de båda revolutionerna kan vi se än i dag. Vad hade hänt om frankrike aldrig blandat sig i konflikten mellan kolonisterna och England? Hade båda revolutionerna aldrig blivit av då och hur hade samhället sett ut idag i så fall?

Jag tänker citera en sak jag läste i dina anteckningar “Hobbes menade visserligen att folket inte skall göra uppror, men OM detta sker, beror detta på härskarens inkompetens, så härskaren kan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämförelse amerikanska och franska revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2009-02-18

  imba

 • Inactive member 2009-05-11

  bra fakta men lite jobbigt att läsa. du kunde gjort lite bättre uppdelning, rubriker och mer mellanrum. Men annars ett bra arbete MVH Hmpus 8:an!

 • Inactive member 2009-05-11

  bra fakta men lite jobbigt att läsa. du kunde gjort lite bättre uppdelning, rubriker och mer mellanrum. Men annars ett bra arbete MVH Hmpus 8:an!

 • Inactive member 2014-04-29

  tack för informationen ...hjälper min dotter som har jobbigt i skolan att få klart några uppgifter...nu har hon lite att skriva om ....lättförståligt

 • Inactive member 2016-01-26

  För mig som är invandrare och läser svenska som andra språk kan läsa den här artikeln så lätt. Bra jobbat!

 • Inactive member 2017-11-17

  Bra skrivet med mycket bra fakta men tänk på att göra fler mellanrum så de blir mer lättläst

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-17]   Jämförelse amerikanska och franska revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9477 [2024-03-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×