Påvisa Protein
uppladdat: 2020-06-12
Påvisa Protein
Protein betraktas en av kroppens viktigaste byggstenar eftersom många av hormoner och enzymer består av protein. Aminosyror är proteinets byggstenar och vissa aminosyror produceras i kroppen. Protein finns nästan i all mat därför brukar vi får stora mängder av den i oss. Syftet med den här laborationen är att undersöka om det finns protein i vissa av livsmedel såsom ägg och mjölk.
Material
2ml äggvita
Kopparsulfat
2ml Vatten
natriumhydroxid
Provrör med hållare
Utförande och Resultat
Vi förbereder två provrör. I det ena lägger vi ett visst mängd av äggvita och i det andra vatten.
I provröret med äggvita lägger vi några droppar av natriumhydroxid och skaka provröret där i samma provröret lägger vi också kopparsulfat. Vi gör samma sak med det andra provröret som innehåller vatten samt vi skaka båda proven. Den provrörets med äggvita ändrar färg till lila det vill säga att det innehåller proteiner och vatten blir ingen ändring den visar innehåller inte proteiner.
Diskussion och slutsats:
Enligt vårt resultat kunde vi påvisa att äggvita innehåller protein och det för att det finns peptidbindningar mellan aminosyror och dessa bindningar innehåller kväve atomer som visar lilla färgen när den reagerar med kopparsulfat. Vattnet visar inte lilla färg för den innehåller inte protein utan det visar bara kopparsulfats färgen dvs den blåa.
Källor
https://youtu.be/2IuN1SvHKM4
https://ylvahagg.wordpress.com/2011/11/07/pavisa-protein-och-starkelse/
Källkritik
Ylvas blogg
Ylva Hägg som har gjort laborationen och hon är en privatperson. Ylva är Systemutvecklare vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Forskargrupp Klinisk psykologi i hälso- och sjukvård.
Hemsidan gjort för att påvisa protein, stärkelse. Hemsidan är en blogg, bloggen skrivs den 20111107 och den källan stämmer om man jämföra med andra källor.
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
https://youtu.be/2IuN1SvHKM4 https://ylvahagg.wordpress.com/2011/11/07/pavisa-protein-och-starkelse/
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Hasan Ali [2020-06-12] Påvisa ProteinMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60700 [2025-01-24]