Undersöka protein LAB
uppladdat: 2020-06-12
Undersöka protein
Syfte
Syfte med laborationer att undersöka och påvisa protein som finns i vardagliga livsmedel.
MATERIAL
Löpe
Mjölk
Ofärgad vinäger
Bikarbonat
Termometer
Plastpipetter
4 bägare eller glas
Isbad (glasslåda)
Värmeplatta eller spisplatta
Kastrul
Kaffe filter paper
Metod
1. 50 ml mjölk värms till 40 C med hjälp av en vattenbad eller en kastrull med varmt vatten i där placeras en bägare med mjölk samt termometer i kastrullen. Sen 2,5 ml av löpe tillsätts till mjölken och röras om. Efter några minuter antecknas förändringen av mjölken. Blandning hällas i kaffefilter för att samla ihop massan.
2. 50 ml mjölk värms till 80 C på liknande sätt som stig ett. Alltså 2,5 ml av löpe tillsätt och röras om, samt anteckna förändringen av mjölken efter den har svalnat. 2,5 ml ytterligare av löpe tillsätt blandningen efter att dess temperatur sjunkit till 40 C, samt röra om och anteckna förändringar.
3. 50 ml mjölk frysas till 10 C, 2,5 ml av löpe tillsätts och röras om. Förändringar antecknas efter att blandningens temperatur ökas till rumstemperatur. Sedan värms blandningen vattenbad till ca 40 C med omrörning.
4. 50 ml av mjölk i ny bägare och ca 10 ml av vinäger tillsätts med omrörning.
5. Ostmassan samlas ihop, skärs till bitar och tesked vatten och 2,5 tesked bikarbonat tillsätts ostmassan och röras ihop.
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
Källhänvisning
Hasan Ali [2020-06-12] Undersöka protein LABMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60702 [2024-10-23]