Nickelallergi

9687 visningar
uppladdat: 2006-05-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Kontaktallergi är en sorts allergi som utvecklas genom ämnen som kommer i kontakt med huden och ger allergiutslag. När man blivit allergisk kan det uppstå rodnad, svullnad, blåsor, sprickor och klåda på det ställe där man har hudkontakt med ämnet. Allergin är i regel bestående för resten av livet, men det ärvs inte. Den vanligaste orsaken till kontaktallergi är nickel. Nickel finns i metaller och är väldigt vanligt.
Det finns i många saker som man använder dagligen som till exempel nycklar, mynt, byxor, bestick och glasögonbågar, men kan även förekomma i mat.
Nickelallergi ökar av håltagning i öron och andra ställen på kroppen.
Ungefär 10-15% av landets kvinnor är drabbade av nickelallergi medan 2-5% av männen är det.Nickelallergi

Ofta kan man få allergi av olika slags metaller men den vanligaste är nickelallergi.
Olika sorts metaller och klororganiska föreningar stör immunförsvarets kommunikation och det gör att människan får allergi och även lactobacillen blir påverkad. Metaller kan starta allergi för albumin, som är vanliga i födoämnen tillexempel ägg. Metaller kan ta hårt på immuncellerna ytprotein som ofta kan vara orsak till autoimmuna sjukdomar. Immunförsvaret Av för stor metallbelastning under en längre tid kan det förekomma att man kan få minnesförlust.
Nickelallergi förekommer vanligast hos flickor och kvinnor. Hos kvinnor är de ungefär 10-15 % som har det medan det bara är 2-5 % hos män.
När man fått allergi för något ämne så försvinner det oftast inte och man har det resten av livet men kontaktallergi ärvs inte.
Nickel finns vanligast i ringar, örhänge, klockor, jeansknappar, blixtlås, nycklar, mynt och glasögonbågar. Det finns även i verktyg, saxar och handtag.
Vissa föremål med nickel i avger mycket nickel vid hudkontakt medan andra inget alls.


Kontaktallergi

Kontakt allergi är en allergi som utvecklas genom ämnen som kommer i kontakt med huden och ger allergiutslag. Vanligtvis brukar det vara att man haft kontakt med ämnet under en längre tid innan man får allergi till exempel arbeten som är med smycken. Av nickelallergi kan det uppstå rodnad, svullnad, blåsor, sprickor och klåda efter hudkontakt med något föremål med nickel i.


Orsaker

Den vanligaste orsaken till att kvinnor får allergi är nickelinnehållande smycken, jeansknappar och spännen medan män lättare får det av klockor, armband och glasögonbågar. Man vet inte varför kvinnor får nickelallergi lättare än män av olika saker.
Nickel kan även förkomma i mat som till exempel spenat, sallad och nötter och i större
mängder av bakpulver och kakao. Allergi av livsmedel kan i enstaka fall ge eksem hos
de som redan är nickelallergiker men det är alltså inte lika stor risk till allergi som kontaktallergi.
Om man har lätt att få eksem i andra sammanhang ökar det risken för utveckling av nickelallergi. Om man har kontakt med något föremål under en längre tid är det lättare att få allergi av det.


Regler

Det finns en regel att produkter som man ska ha i öronen eller på andra kroppsdelar max får innehålla 0,05 % nickel. Reglerna för mängd nickel finns bara till de föremål som kommer i kontakt med huden och dentala material som endast ska användas i munnen.


Piercing

Under 90-talet blev det allt vanligare med kroppsutsmyckning som tatueringar och piercing bland ungdomar. Piercingmodet började framför allt bland artister och modeller i tidningar och då allt mer bland ungdomar också. Det visar också att nickelallergin ökat även hos män. Nickelallergi ökar av håltagning av öron och andra ställen på kroppen. Nickel finns mycket i piercing och oäkta metaller och är en väldigt vanlig orsak till allergi. Det är bättre att vänta med piercing till man blir äldre för det minskar risken för allergi.Sammanfattning

Nickelallergi är något man får av olika sorters metaller. Allergin utvecklas oftast genom ämnen kommer i kontakt med huden och då uppstår rodnad, svullnad, blåser, sprickor och klåda. De vanligaste orsakerna till allergi är nickelinnehållande smycken, jeansknappar, spännen, armband, armbandsklockor och glasögonbågar men kan även förekomma i några olika sorters mat. Om man har lätt att få eksem i andra sammanhang ökar de även risken för nickelallergi. Om man en gång fått allergin har man den för alltid, men den ärvs inte.
Nickelallergi är vanligare bland kvinnor än män.
Piercing blir allt vanligare och nickelallergin ökar bland alla människor. Det finns en lag om hur mycket nickel där får vara i produkter. Det gäller bara på smycken och dentala material.Egna tankar och åsikter

Jag tycker med tanke på dagens mode med piercingar så är det väldigt bra att man ska vara 18 år för att pierca sig eftersom man lättare utvecklar allergi ju yngre man är. Det är ju också därför regeln finns. Tyvärr finns det ju oseriösa piercing studios där man varken tar hänsyn till åldersregler eller hygien och då är det många ungdomar som får nickelallergi. Jag tror att det är många affärer som köper in sina piercingsmycken utomlands och tar inte hänsyn till lagen som säger att det inte får vara mer än 0,05 % nickel i ett smycke. Jag tror att nickelallergin kommer öka eftersom det är fler och fler som inte tänker på vad konsekvenserna är, utan piercar till och med själv, oftast för de är underåriga och vill vara med i modet.
Jag tycker det är konstigt att det finns nickel i saker som man använder dagligen.
Att det inte är förbjudet att tillverka till exempel bestick, glasögonbågar, blixtlås, nycklar, jeansknappar och mynt med nickel i. Tillverkarna använder nickel i deras produkter eftersom det blir billigare. Jag tycker att det borde finnas regler för hur mycket nickel det ska få finnas i de olika produkterna, så att man inte utvecklar nickelallergi utan att själv kunna påverka det.Ordförklaringar :

• Den...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nickelallergi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-01]   Nickelallergi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6073 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×