Boende segregation

2036 visningar
uppladdat: 2021-02-24
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Segregationens onda cirkel

 

Segregation är en naturlig konsekvens av variation i ekonomiskstandard kring invånare i ett samhälle. Men hur ska man arbeta emot den? Att sänka priset på innerstadsbostäder, för att minska bostadssegregationen, verkar helt banalt. Och det kanske det är, men det ändrar inte faktumet att boendesegregationen har konsekvenser. Och dessa konsekvenser är det som bör motarbetas för att ge alla samma förutsättningar i livet.

 

 

 

Enligt Delmos har termen socioekonomisk segregation betydelsen att människor frånskiljs på grund av att de tillhör olika sociala-, ekonomiska- och yrkesgrupper. I stockholmskällan skriver en okänd skribent om miljonprogrammet, vilket är namnet på regeringens beslut att bygga en miljon nya bostäder runt Stockholmstad 1965. Syftet var att öka tillgängligheten av bostäder, för framförallt arbetarklassen, för att motverka den rådande bostadsbristen. Detta enligt stockholmskällan.  Dessa områden utgör stor del av dagens förorter bland annat Bagarmossen och Akalla. På grund av att billiga bostäder byggdes i områden så samlades de som till hörde samma ekonomiska grupp i dessa områden. På så sätt skapades en Socioekonomisk segregation utav miljonprogrammet.

 

Enligt SCB har utrikesfödda det sämre ekonomiskt ställt gentemot svenskfödda. Detta har den naturliga konsekvensen att utrikes födda i större utsträckning än svenskfödda bor i billigare bostäder och därför bildades det inte bara en socioekonomisk segregation utan också en etnisk segregation. Detta visar också Sebastian Björk i sin artikel etnisk och socioekonomisk segregation nedan med en tematisk karta (direkt tagen från Björks artikel).

 

 

Figur 1 Andelen invandrare bland de 409 400 närmsta grannarna. Akalla är bland annat röd markerat och Bagarmossen är till störst del gult.

 

En av slutsatserna vi nu kan dra, är att den pågående boendesegregationen är fundamentalt relaterad till inkomst. Den ekonomiska segregationen påverkar alltså boendesegregationen, större ekonomiska klyftor bidrar till större skillnad i boenden. En orsak till ökade inkomstskillnaderna är jobbskatteavdragen. SCB skriver i sin artikel ”vanligare med låg ekonomisk standard bland utrikesfödda” att reformen ledde till högre disponibla inkomster för de som arbetar, medan arbetslösa inte mottog någon ökning av disponibla inkomster. Arbetslösheten är högre bland utrikesfödda, vilket innebär att inkomstskillnaderna mellan inrikes och utrikes födda ökade.

 

 

 

Socialdemokraterna anser att EBO-lagen orsakar en fortsatt segregation. EBO- lagen förser asylsökande rätten till statliga och kommunala bidrag utan hänsyn till var de väljer att bosätta sig. Lagen modifierades och från år 2020 har 32 kommuner haft möjlighet att göra undantag för asylsökande bosätter sig i områden med socioekonomiska utmaningar. Syftet var att lock asylsökande till områden med goda förutsättningar för snabb integration. Om utlandsfödda snabbt integrerar med svenskfödda minskar klyftan mellan olika etniciteter och socioekonomiska grupper, vilket innebär en minskad segregation. Socialdemokraterna skriver däremot att för en mer effektiv och långvarig lösning mot segregation krävs det att EBO-lagen avskaffas helt.

 

 

 

Som tidigare nämnt bor stor del utrikesfödda i områden med en lägre socioekonomisk standard, vilket figur 1 visar. Enligt delmos påverkas en individs studier och utbildningsnivå av att individen bor eller går i skolan i något av ovannämnda områden. Detta samband kan vi hitta utifrån statistik från SCB, i artikeln 3 av 10 tar inte examen från gymnasieskolan.

 

Diagram: Lägre andel med examen bland elever med utländsk bakgrund.

 

Figur 2 Nybörjare i gymnasieskolan höstterminen 2011 (inklusive ungdomar som skulle påbörjat gymnasieskolan höstterminen 2011) och deras resultat i gymnasieskolan. Andel i procent

 

I diagrammet kan vi se att andelen studenter som inte påbörjar ett nationellt program är betydligt större blad studenter med utländsk bakgrund (nyinvandrad och inv. efter skolstart) i jämförelse med studenter med svensk bakgrund. Skillnaden är även stor mellan utländsk bakgrund (födda i Sverige) och svensk bakgrund. Detta stärker påståendet att bostadssegregationen påverkar individens studier. Utan en högre utbildningsnivå (som kräver examen från ett nationellt gymnasieprogram) är det utmanande att få ett högavlönat jobb. Detta innebär att det bildas en etnisk arbetsmarknadssegregation, eftersom de som saknar examen från ett nationellt gymnasieprogram vänder sig till låg avlönade jobb i större uträckning än de som har examen från ett nationellt gymnasieprogram. Detta förlopp sker på grund av den rådande bostadssegregationen enligt Delmos.

 

Delmos skriver också att boendesegregationen bidrar till diskriminering vilket kan bero på en ökad ”vi- dem” uppfattning hos olika etniciteter när svensk födda koncentreras i ett visst område och utländsk födda koncentreras i ett annat område. När denna diskriminering sammanfaller med bristen på ett starkt kontaktnät, vilket är sällsynt för folk med låg socioekonomisk standard, kan det vara en bidragande faktor till att inblandas i kriminalitet. Vilket de som bor i områden med låg socioekonomisk standard löper större risk för, då de utsätts för diskriminering och saknar starkt kontaktnät.

 

Boendesegregationen, skolsegregationen och arbetsmarknadssegregationen bildar tillsammans ett samhälles segregation. I det samhälle som har koncentrationer av invånare med likartade bakgrunder och förutsättningar utvecklas det också diskriminering (vilket bryter mot diskrimineringslagen) vilket skulle innebära ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

 

Regeringskansliet skriver att för att minska segregationen har regeringen framställt ett reformprogram vars 10 reformer ska verkställas under perioden mellan 2017 och 2025. Några av dessa reformer handlar om att ge stöd till unga i socialt utsatta områden i form av stöd till förskolor och skolor. Detta ska för hoppningsvis ge konsekvensen att skillnaden mellan utbildning i områden med hög- gentemot låg ekonomisk standard ska jämnas ut. Detta ska då hindra boendesegregationen att påverka utbildningen. En reform innebär att erbjuda fler idrottsledare till dessa områden, vilket skulle kunna ha konsekvensen att färre barn rekryteras i gängkriminalitet när de får umgås med andra barn och skapa kontakter med idrottsledare och vänner. Några reformer handlar om att stärka polisen och inslussningsgrupper som ska förebygga återfall i brott. Dessa reformer skulle kunna resultera i minskad kriminalitet.

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Referenser centralbyrån, S., 2007. Vanligare med låg ekonomisk standard bland utrikesfödda , u.o.: SCB. centralbyrån, S., 2017. Inkomstrapport 2015 – individer och hushåll, u.o.: u.n. centralbyrån, S., 2017. Stor andel utrikes födda bland personer med enkla jobb, u.o.: u.n. Delmos, 2020. Om segregation, Huddinge: Delegationen mot segregation. Nationalencyklopedin, u.d. NE. u.o.:u.n. Socialdemokraterna, 2017. Nya regler gällande eget boende för asylsökande (EBO), u.o.: Socialdemokraterna . Statistiska Centralbyrån , 2018 . Var femte person född utanför Europa är trångbodd , u.o.: u.n. Statistiska Centralbyrån, 2017. vanligare med låg ekonomisk standard bland utrikesfödda , u.o.: SCB. Statistiska centralbyrån, u.d. Ekonomisk välfärdsstatestik, u.o.: SCB. Stockholmskällan, 2021. Miljonprogrammet , u.o.: u.n.

Kommentera arbetet: Boende segregation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Tuva Flink [2021-02-24]   Boende segregation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60808 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×