miljövänlig stad

692 visningar
uppladdat: 2021-06-10
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

btw är texten ganska dålig

Introduktion: 

stadsdelens funktion i samhället är att vår stadsdel är kärnan för all energiförsörjning.

 Våran stadsdel försörjer alla bostadsområden, Industriområden, Affärsområde och massa annat med energi som gör så att man kan värma hus och ge elektricitet bostäder och affärer. Vi använder oss av hållbar energi.

Material:

Ifall vi hade byggt vår stadsdel i verkligheten skulle vi ha använt oss av så lite plast som möjligt pga av föroreningar av plast i sjöar och hav och ifall vi skulle behövt använda oss av plast hade vi förbrukat oss av plast som man har hittat i sjöar och hav och det är bra eftersom man renar havet eller sjön och man tillverkar inte nya plast som gör så att det är mindre utsläpp. Vi hade använt oss av närproducerade material och vi hade inte importerat matrial från utomlands då dom inte har samma miljötankar och miljöregler som i sverige och det hade släppts ut mer koldioxid (c20).  I sverige reducerar vi vår användning av fossila bränslen kraftigt medans vissa länder förvärrar situationen.

 Vi hade planterat träd runt om bostadsområdena för att trä tar upp koldioxid och det är väldigt bra sätt att minska på den globala uppvärmningen.

I vårt bostadsområde hade vi haft ett växthus där man odlar ekologiska vegetabilier och annat. 

Vi hade använt oss av material som är mer miljövänliga och klimatanpassade. 

Vi hade isolerat våra bostäder ordentligt för att det sparar mycket på elförbrukning.

Saker som kylskåp,frys,diskmaskin och tvättmaskin hade vi använt oss av energisnåla alternativ med tanke på miljön.



Resursanvändning:

                                                               El

Vi hade försökt att spara mycket på vår elförbrukning genom att använda oss av energisnåla alternativ till våra vitvaror och isolera bostäderna mycket mer så att man sparar på elförbrukningen. 

 

                                                         Vatten

Olika sätt vi hade minskat vattenkonsumtionen i vårt bostadsområde är genom att man använder sitt egna avloppsvatten till uppvärmning av bostaden. 

Till våran närodlade och ekologiska trädgård hade vi samlat regnvatten till plantorna istället för att använda rent dricksvatten från kranen, detta hade vi gjort genom att ha tunnor vid stuprör.

I duscharna hade vi använt oss av vattensnåla duschmunstycken som sparar på vattenförbrukningen.

 

                                               Konsumtionsvaror

Vi hade haft hållbara affärer som second hand och använt oss av en tjänst där man hyr och lånar kläder som man sedan lämnar tillbaka. Denna tjänst är bra på grund av att man lånar ett plagg man bara ska använda 1 gång och sedan lämnar man tillbaka plagget och nån annan får användning av det och detta är ett mycket mer hållbart sätt än att köpa ett plagg som sedan bara ligger i byrån för att nästan en tredjedel av alla plaggs som köps används inte och detta är ett stort problem för att plaggen innehåller material som kräver stora resurser för att produceras och dom genomgår en stor process för att tillverkas och denna process kan släppa ut väldigt många avgaser för att tex så kan man ha odlat bomullen i afrika och tyget stickas i Bangladesh och tröjan sys ihop i Turkiet och sedan ska plaggen bli importerad till sverige.


Vi hade också haft ett växthus där vi odlar ekologiska vegetabilier och frukter. Det är bra att ha ett växthus för att dom som bor i bostäderna får bättre ekonomiskt då dom sparar pengar och ett växthus förlänger säsongen av odling av växter som vårt klimat normalt inte tillåter och istället för att köpa frukt från tex spanien som är mycket sämre för klimatet då det släpper ut fossila bränslen när det fraktas till sverige och det besprutas med bekämpningsmedel för att hålla det färskt så kan man odla i växthuset och dessutom är det ekologiskt.

 

Sophantering:

Vi hade haft ett soprum där man sorterar sitt avfall. 

På det sättet så kan det återvunna materialet användas till tillverkning av olika produkter och detta är en mycket bättre process för att det förbrukas mycket mindre energi jämfört med ifall man skulle framställa nya råvaror. Via denna energibesparing minskar man utsläppen av olika miljöstörande ämnen.

Det matavfallet som man sorterar kommer vi förbruka till att tillverka fordonsbränsle och gödsel.

Biogasen är ett miljövänligt bränsle till fordon därför att utsläppen av växthusgaser är nästan obefintlig vid användning av biogas som ett fordonsbränsle.

Det avfallet som inte kan materialåtervinnas blir energi i form av värme och el

Energi:

Vi hade använt oss av förnybara energikällor för att dom är bättre för miljön och dom förnybara energikällor tar aldrig slut.

Vi hade satt solpaneler på alla bostäders tak då solen är en förnybar energikälla och den är även bra då den även producerar energi under vintern och solceller är väldigt bra få dom i drift ger inga utsläpp av växthusgaser.

Vi hade också använt oss av vindkraftverk eftersom att det är en förnybar kraftkälla som i drift inte orsakar några utsläpp och inte har någon påverkan på den biologiska mångfalden. Vi hade satt ut våra vindkraftverk vid den svenska kusten då det blåser mycket runt det området.

Solpaneler producerar mindre energi runt vintern medans vindkraftverk producerar mer energi på vintern då det blåser extra mycket runt den tiden på året och det är en fördel att det blåser extra mycket runt vintern då man förbrukar mycket mer energi på vintern och ifall dom som äger solpaneler inte har tillräckligt med energi så kan dom förbruka vindkraftverkens energi.

Nackdelen med vindkraftverk är att det inte finns en förmåga att lagra energin och att man inte kan påverka var, när och hur det blåser det är därför vi också hade använt oss av vattenkraftverk.

Vattenkraftverk är bra eftersom det är en förnybar energikälla och det kan regleras detta innebär att man kan lagra vatten och sedan släppa ut det när de är behov av mer energi.

Det negativa med vattenkraftverk är dess miljöpåverkan för att byggnationen av ett vattenkraftverk skapar ett ingrepp i naturen och det påverkar fauna och flora negativt.

 

Vi hade använt oss av kollektivtrafik som går på biogas och el. Alla i staden hade fått tillgång till gratis kollektivtrafik kort och vi hade höjt skatten när man ska köpa en bil och vi hade höjt bensinskatten då dom flesta av dagens bilar får energi av fossila bränslen som ger höga utsläpp av koldioxid.

Vi hade gett folk som köper elbilar 10% av priset på bilen som ett bidrag för att dom väljer ett mer klimatsmart alternativ att ta sig fram med

Källförteckning:

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: miljövänlig stad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Aleksandra Hellström [2021-06-10]   miljövänlig stad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60874 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×