Bokrecension: Vill gå hem av Jonas Gardell

11010 visningar
uppladdat: 2006-05-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling:
Den här berättelsen handlar om systrarna Rakel och Rut som är som dag och natt. Rut är äldst och bor med sin familj som består av hennes man Edmund, dottern Charlotte och sonen Daniel i en lägenhet i en liten förort i Stockholm. Rakel bor i en liten by som heter Hultsbruk som ligger i Östergötland. Hon bor där med Verner. De är inte gifta utan de bor bara ihop och det har de gjort i några år. Rakel är störtkär i Verner till skillnad från honom som trivs med att bara vara vänner.
På grund av det så känner Rakel sig förödmjukad, och har ett antal gånger intalat sig själv att han aldrig ska få såra henne igen, men tyvärr så slutar det alltid med att han gör det i alla fall. Men en dag tar hon sitt förnuft till fånga och inser hur absurd situationen verkligen är. Där sitter hon på landet där hon egentligen inte vill vara, hemma hos en man som egentligen inte vill ha henne.
Så hon köper en tågbiljett och blir inneboende hemma hos storasyster Rut. Rakel lämnar Verner för gott och hennes liv slås i spillror.
Rakel är definitivt ingen ordningsam person. Så fort hon sätter sin fot i Ruts välordnade hem blir det totalt kaos. Rakel slänger saker omkring sig, askar på golvet och är allmänt ohygienisk. Storasyster försöker förgäves få henne på bättre humör genom att prata med henne om det som har hänt men Rakel ligger mest på soffan, röker och stirrar upp i taket och går hela familjen på nerverna. Rakel rör om i grytan hemma hos Rut och Rut sätter genast igång med att organisera Rakels liv. Det slutar med att Rakel drömmer att Verner ringer henne och han vill att hon ska komma tillbaka hem till honom i Hultsbruk. Det allra sista som skrivs i boken beskriver hur Rakel har bestämt sig på riktigt denna gång för att glömma Verner.

Berättaren:
Berättarsynvinkeln i Jonas Gardells roman är för mestadels skriven från en utomstående betraktare men ibland även i jag -berättande.

Miljö och tid:
Boken utspelar sig både lantmiljö och stadsmiljö i ett medelklass Sverige i slutet av 80-talet. När miljön beskrivs, vilket den inte görs så mycket, så beskrivs den på ett tragiskt och dystert sätt. Romanen sträcker sig över en längre tid, runt ett år. Tiden har ingen betydelse i denna berättelse eftersom berättelsen inte utspelar sig under någon världsomfattande händelse.

Personer:
Tankspridda Rut är en ordningsam och ordentlig person som arbetar på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Rut är den som säger ifrån och försöker uppfostra ungdomarna på bästa möjliga sätt. Rut och Rakels mamma dog när dom var små, Rut kom då fram till att det föll på henne att uppfostra lilla Rakel och med en suck åtog hon sig denna uppgift och hon har aldrig förlåtit Rakel för att hon föddes sen dess.
Rut gifte sig tidigt men en ordentlig karl, Edmund som är professor i medicin. Det berättas inte så mycket om Edmund men det verkar som att han inte är hemma speciellt ofta.


Rakel är rena rama motsatsen till Rut. Rakel är slösaktig och oansvarig samt en riktig besserwisser, medan Rut är ordentlig och ekonomisk, Rakel är dessutom arbetslös och är rädd för allt. Verner är hennes liv, och när hon lämnar honom känner hon att livet inte är värt att leva, hennes liv rasar samman. Verner är en medelålders man som är skallig och halvtjock med dålig hållning. Han är lat och otacksam för allt som Rakel gör för honom. Framför allt är han en känslokall.

Daniel är Ruts son. Han går i femte klass och har en kompis som heter Richard. Daniel säger inte speciellt mycket, han är tyst och lite udda. Han är som Rakel, rädd för det mesta. Han har påsar under de vindögda ögonen och sned näsa. Han förstår sig inte heller på Charlotte, kanske för att hon är några år äldre än Daniel. Hon är alltid sur mot honom, också har hon problem med armsvett och förgäves försöker hon att inte vara barnslig. Charlotte är den som retas, medan Daniel är den som blir retad.


Mina egna tankar och åsikter:
Jag har aldrig varit bra på att hitta budskap i varken böcker eller filmer men vad jag tror att Jonas Gardell vill säga med den här romanen är att även fast livet är hårt och tufft, även fast allt verkar jobbigt och lönlöst så finns det ofta utvägar. Man måste bara hitta dom och komma underfund med vad problemet e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Vill gå hem av Jonas Gardell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-08]   Bokrecension: Vill gå hem av Jonas Gardell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6127 [2024-05-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×