Laos

3 röster
7646 visningar
uppladdat: 2006-05-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Geografi: Laos är 235 000 kvadratkilometer stort, vilket är ungefär hälften utav Sveriges yta. Det bor 6 miljoner invånare i Laos och det är invånare 26,9 per kvadratkilometer.

Laos är ett glest befolkat land. Flest människor lever i Mekongdalen, bergstrakterna är däremot mycket sparsamt befolkade. Fler och fler börjar flytta till Vientiane och andra ”stora” städer, för att kunna försörja sig bättre. Men fortfarande så är det mer än halva folkmängden som bor på landet och livnär sig utav jordbruket.

Det är bara 52 % utav hela befolkningen som kan läsa och skriva och det är dom som bosätter sig i städerna, och därför märker jag knappt av att Laos är ett utav världens fattigaste länder, för städerna är ”överklassen” och på landet lever dom som i sin lilla bubbla.

Även om Laos är ett utav världens fattigaste länder så ligger arbetslösheten bara på 5 % och det beror på att det är så billig arbetskraft! En genomsnittig månads lön är 25 U. S. dollar, vilket är 200 svenska kronor. Tänk då på att barnbidraget i Sverige är 1050 kronor!

Mekongfloden bildar en gräns i väster mot Thailand och är av stor betydelse som transportled och för människors försörjning. Det blir mycket jobb där, med fisket och så.

Laos viktigaste export varor är skogsprodukter, vattenkraft, gips, guld och ädelstenar så det sysselsätter ju en del människor också.

Laos är inget land för turister, det är mest backpackers som besöker Laos. Dom vill söka efter det okända och inte hänga på turist hak. Dessutom så har dom inga pengar utan tar in på så billiga guest houses som möjligt. Så det är inte många människor som sysselsätter sig med turism.

Källor: http://www.landguiden.se/ datum: 12/5 -06
http://www.thailandguiden.se/fakta.php datum: 12/5 -06
http://sv.wikipedia.org/wiki/Laos datum: 12/5 -06
http://www.resbort.com/Laos/index.htm datum: 12/5 -06


Religion: I Laos är den dominerande religionen Buddhism. 60 % utav befolkningen är buddhister och cirka 38 % är animismer. (Det är en religiös uppfattning då man tror att naturen har en själ T ex att det finns en andra i varje träd och vattendrag.) Det sägs att animismer var en stor religion i Sverige innan asatron.

Sedan finns det mindre minoriteter utav framför allt kristna, hinduer och islam.

Sedan 1991 är religionsfrihet i Laos så länge man inte försöker påverka medborgarna att byta till någon annan religion. Det är också förbjudet att importera utländsk religiös litteratur och religiösa föremål.

Vardagen i Laos är inte så kontrollerad utav religionen, eftersom den är väldigt tillåtande. Man behöver inte be någon gång under dagen, men folk besöker gärna templen och offrar något till Buddha. Vill man ha hjälp med något, få råd och bli välsignad går man gärna till någon utav dom många templen. Det finns över 100 tempel i Vientiane, och det är ganska mycket med tanke på att det bara bor 500 000 människor där.

Man firar varken påsk eller julafton i Laos, eller jo men det är bara för att det har kommit hit från väst. Man älskar att ha fester, högtider och festivaler så dom passar gärna på att firar för dom få turisternas skull när det är jul och nyår.

Egna högtider har man nästan en gång varje månad. Högtider i Laos är oftast bundna med jordbrukets olika säsonger eller historiska Buddhistiska helgdagar. I januari är det Bun Pha Wet då man firar födelseberättelsen om Buddhas näst sista liv. Det här är också ett gynnsamt tillfälle för laotiska män att vigas till munk. Det är ungefär som när vi konfirmerar oss, fast det är bara männen som får göra det och man kan göra det när som helst i livet och hur länge man vill, vissa har bara en halv dag medan andra ett helt år.
Magha Puja firar man i februari och denna högtid högtidlighåller ett tal som Buddha gav inför 1 250 upplysta munkar som kommit för att lyssna till honom utan att först ha fått någon kallelse till mötet. I april är laoternas favorit högtid Boun Pimai då man firar det laotiska nyåret. I maj är det Boun Bang Fai, raketfestivalen som är en buddhistisk festival för att framkalla regn som hålls i nordöstra Thailand och Laos. Det här kan vara en av de vildaste festerna i landet med mycket musik, dans och mycket skoj.
Det finns några internationella högtider i Laos som Barnens dag, den 1 juni och Första maj.

Nationaldagen I Laos är en allmän helgdag som firas den andra december. Den firar segern över kungamakten år 1975 med parader tal osv.
Laos flagga och kommunistflaggans hammare och skära syns över hela landet. Firandet är obligatoriskt för alla i landet!

Källor: http://www.landguiden.se/ datum: 18/4 -06
http://www.resbort.com/Laos/index.htm datum: 18/4 -06
http://www.thailandguiden.se/fakta.php datum: 18/4 -06
Somvang, jobbar hos mig, Laotisk medborgare, intervjuad 4/4 -06


Historia: Laos flagga består utav två röda ränder med en blå i mellan, i
Mitten är det envit cirkel. Flaggans blå färg anses beteckna välstånd och
den vita cirkelskivan enighet mellan landets olika folkgrupper.
Den röda färgen symboliserar det blod som spillts i försvaret utav landet.

Det står inga fakta på internt om Laos nationalsång men jag vet att den heter Pheng Xat Lao. Om man sätter på den lokala TV så spelas låten varje kvart. Men jag hittade den engelska variationen i alla fall.
“For all time the Lao people have glorified their Fatherland.
United in heart, spirit and vigour as one.
Resolutely moving forwards.
Respecting and increasing the dignity of the Lao people
and proclaiming the right to be their own masters.
The Lao people of all origins are equal
and will no longer allow imperialists and traitors to harm them.
The entire people will safeguard the independence
and the freedom of the Lao nation.
They are resolved to struggle for victory
In order to lead the nation to prosperity.”


Källor: http://www.landguiden.se/ datum:12/5 -06
http://www.resbort.com/Laos/index.htm datum: 12/5 -06

Sammhällskunskap: Sen 1975 Laos är styrt utav en kommunistisk enpartistat, inga andra partier är tillåtna i landet. Någon kritik av det rådande systemet tolereras inte. De enstaka protester mot diktaturen som förekommit på senare år har snabbt slagits ned.
Militärens politiska inflytande är stort. I slutet av 1997 hölls nya val till nationalförsamlingen med 99 platser. De flesta av de nya kandidaterna var gamla konservativa partiveteraner, många utbildade i Moskva eller Hanoi. Av en några som inte var partianslutna kandidater valdes bara en in i parlamentet. Sjutton av de invalda var militärer.
Somvang kommenterar detta och säger, ”det är verkligen ett typiskt `val` i Laos”
Runt millennieskiftet hölls det för ovanlighetens skull lite blyga protester mot det politiska systemet. Hösten 1999 ordnade lärare och studenter en demonstration i huvudstaden. De protesterade bland annat mot regeringens misslyckade ekonomiska politik och krävde fria val. Demonstrationen upplöstes av polisen och många av deltagarna greps. Året därpå hölls en an...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Laos

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-15

    Bra arbete!När man använde

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-15]   Laos
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6194 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×