Judeförintelsen

10029 visningar
uppladdat: 2006-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
” Kära Sturmer!
Gauleiter Streicher har berättat så mycket för oss om judar, att vi hatar dem riktigt ordentligt. Vi har i skolan skrivit en uppsats med rubriken: ”Judarna är vår olycka”. Jag skulle vilja be att få min uppsats återgiven.
Judarna är vår olycka.
Tyvärr säger än idag många: ”Judarna är också Guds skapade varelser. Därför måste ni respektera också dem”. Men vi säger:” Ohyra är också djur, och trots det utrotar vi den”. Juden är en bastard. Han har arvsanlag från arier, asiater, negrer och mongoler. Hos en bastard är det onda förhärskande. Det enda goda han äger är den vita hudfärgen. Ett ordspråk bland invånarna på Söderhavsöarna lyder: ”Den vite mannen härstammar från Gud, och den svarte mannen härstammar från Gud. Men bastarden härstammar från djävulen”. Judarna har en ondskefull lagbok. Det är Talmud. Judarna ser i oss djur och behandlar oss därefter. Pengar och ägodelar tar de från oss med all slags list. Redan vid Karl den djärves hov härskade judar. Därför infördes den romerska rätten. Men den passade inte för de tyska bönderna: det var emellertid inte heller någon lag för den romerske borgaren med jordbruk, utan det var en judisk köpmannalag. Säkerligen är judarna också skyldiga till mordet på Karl den djärve. I Gelsenkirchen har juden Gruneberg sålt djurkadaver till oss. Det får han enligt sin lagbok. Judarna har anstiftat uppror, och de har hetsat krig. Ryssland har de störtat i elände. I Tyskland skänkte de kommunisterna pengar och betalade mördarna. Vi stod vid avgrundens rand. Då kom Adolf Hitler. Nu är judarna i utlandet och hetsar mot oss. Men vi låter inte förvilla oss, vi följer vår Führer. Vi köper ingenting hos juden. Varje slant vi ger dem dödar en av våra anförvanter.
Heil Hitler!”

Insändare av Ema Listing, Gelsenkirchen, Oswaldstrasse 8, januari 1935
Det främmande är skrämmande menade Adolf Hitler och många andra tyskar som Ema om judar. När Columbus upptäckte Amerika samma år drevs judarna ut ur Spanien. Judarna flydde ut i Europa till mellan och Östeuropa. Judarna hade en annan religion och traditioner. De passade inte in helt enkelt. Kyrkan gjorde judarna ansvariga för Jesu död. Då föddes antisemitismen, motviljan mot judar. Antisemitismen utnyttjades starkt av de styrande. Judarna fick skulden för misslyckanden och i Polen och Ryssland ställde myndigheterna till med massaker för att rikta folkets ilska bort från dom själva. Hus brändes och de judar som inte lyckades komma undan slogs ihjäl. Judarna ansågs som ohyra som måste försvinna.

1889 i Österrike föddes den man som skulle anses vara ansvarig för miljoner judars liv, Adolf Hitler. När Hitler tog makten i Tyskland 1933 hade han stora planer för Tyskland och judarna.
Genast började Hitler med det som anses som ett av de värsta folkmorden i historien. Genom sitt parti Nationalsocialistiska partiet började Hitler få ut sina tankar och budskap om judar. De som stödde Hitlers sätt att tro och tänka kallades nazister. Nazisternas sätt att tänka trycktes praktiskt taget in i huvudet på det tyska folket. Nazisterna menade att:
•Man behöver en stark politisk ledare- en Führer, Hitler.
•De starkaste får använda våld för att få makt.
•Den som besitter makten har rätt.
•Kommunismen och storkapitalismen kontrolleras av judar.
•Rasen arierna (tyskar) är överlägsna och borde styra över alla andra folk.
Den som såg till att detta budskap spreds var propagandaministern Joseph Goebbels. Han hade anslutit sig till nazismen 1925 och han var chef för propagandaministeriet till sin död 1945. Goebbels förbjöd alla andra åsikter och han såg till så att alla kunde höra Hitler tala. Man brände böcker av judiska författare på stora bokbål och nazisternas budskap kom att sprida sig in i dom tyska skolböckerna. 1925 kom Nürnberglagarna som skulle göra livet svårt att leva för judarna. Judarnas medborgarskap berövades och äktenskap mellan tysk och jude förbjöds. Ingen jude fick ha statlig tjänst och judiska barn fick inte gå i vanliga skolor. Judar var också tvungna att bära den så kallade Davidsstjärnan som visade att de var judar. Man uppmanade också folk att inte handla i judiska butiker. Judarna hade nu blivet en ras som alla hatade. Många gömde sig eller flydde ur landet. Alla som inte passade in i Hitlers Tyskland arresterades av den hemliga polisen, Gestapo. Det kunde vara vänner och till och med anhöriga till den angivne som anmälde dom. Många av dom som flydde ut ur Tyskland flydde till Ryssland som på den tiden hette Sovjetunionen. Men när Hitler och Sovjets ledare Stalin slöt en vänskapspakt 1939 skickade Stalin tillbaka många judar till Tyskland för att möta sitt öde. Som tryggast kunde judar känna sig i USA som ännu inte var inblandade i Hitlers planer.
(historia 3 s.59-61,64,67,89)
Nu kom lagarna på följd. Judar fick inte längre besöka parkanläggningar och offentliga platser. Besök på teatrar, biografer, konserthallar och museer förbjöds. Judarna fick lämna ifrån sig radioapparater och smycken. De fick inte heller vistas ute efter klockan 20.00.
(Shoenberner, Davidsstjärnan, 1979 s24)

Hitler var nu redo att ge sig ut i Europa för att ge tyskarna vad han kallade Lebensraum- livsrum. Han bröt mot fredsvillkoren som Tyskland fått efter att ha stått ansvariga för första världskriget och införde allmän värnplikt igen. Hitler sa att kriget om Lebensraum måste starta senast 1943-45 för att de andra nationerna inte skulle kunna ta in Tysklands försprång.
Erövringen av Lebensraum började mycket tidigare, redan 1936 började Hitler sitt framtåg genom att låta tyska trupper marschera in i Rhenlandet och 1mars 1938 tog Hitler över sitt forna hemland Österrike utan att ett skott avlossades. Fransmännen och engelsmännen fruktade för ett nytt krig och det utnyttjade Hitler. Hitler ville ena alla tyskbefolkade områden och det resulterade i krig. 1september 1939 anfölls Polen av Tyskland, utan någon krigsförklarning. Kriget var över på två veckor och det var bara början på vad som skulle komma. Tysklands attack mot Polen anses som starten på andra världskriget. 1939 blev också Tjeckoslovakien en del av Tyskland och 22juni 1940 kapitulerade Frankrike. 1940 anföll också Hitler Danmark och Norge. Danmark kapitulerade efter bara några timmar men Norge var lite svårare att inta. Den svåra bergiga terrängen gjorde det svårt för tyskarna men Norge föll till slut. Hitler var nu Europas herre.
(Historia 3 s62-63,65,79,80.)

22juni 1941 angrep tyskarna Sovjetunionen. Hitlers makt verkade utan gräns. De tyska trupperna kom så långt som in till Moskva men trycktes sen tillbaka. I dom delar av Sovjet som tyskarna ockuperat utfördes utrotningsprogrammet av judar direkt. Sovjet var det sista land tyskarna skulle ge sig på men det var det första landet där utrotningsprogrammet började. Säkerhetspolisen hade redan ett år före inlett de första transporterna till de polska förintelselägren. I vissa delar av Sovjetunionen åkte lastbilar fulla med judar till avrättningsplatser är de blev omringade av beväpnade män. Det fanns ingen annan utväg än att dö.
Massmorden i Sovjet var i full gång och deportationerna från Tyskland hade inletts. I Polen användes gaskamrarna för första gången och människojakten började. I alla länder som Tyskland ockuperat genomfördes denna människojakt.
(Shoenberner, Davidstjärnan, 1979 s81,101)

År 1942 tyckte Hitler att det inte gick tillräckligt fort att driva ut judarna så han kom på den slutgiltiga lösningen. Judarna skulle dödas, utrotas och det snabbt. Henrich Himmler fick i uppdrag att tala till sina män om Förintelsen. Himmler var ledare över SS, Hitlers personliga livvakter och kom att senare övervaka koncentrationslägren. Den 4oktober 1943 talade Himmler om Förintelsen till sina män.
Nu skickades judar till koncentrationsläger i hela Europa men främst i Tyskland. Resan till lägren var inte precis i första klass eller. Långa tåg med godsvagnar anlände till lägren fullproppade med människor, gamla som unga. Resan kunde vara i flera dagar och de fick ingen mat eller vatten. De som inte stod ut på grund av trängseln eller lukten av deras egen avföring dog före ankomsten och tur kanske det. Skillnaden på ett koncentrationsläger och ett förintelseläger är att i ett koncentrationsläger användes de som dög som arbetskraft medans i förintelselägren dödades alla i gaskamrarna. Det mest omtalade koncentrationslägret är Auschwitz. Auschwitz hade varit koncentrationsläger 1940 men då bara endast för politiska fångar. Auschwitz växte sig gigantiskt. Det omfattade drygt ett 40-tal olika läger när det var som störst. Mest omtalade blev Auschwitz 1 (Stammlager), Auschwitz 2 (Birkenau) och Auschwitz 3(Monowitz). När nykomlingarna kom till lägren fick de ett nummer tatuerat på underarmen. Man var nu inte längre människa, bara numret gällde. De som var i stånd till att arbeta visades till höger och resterande till vänster på väg mot gaskamrarna. De fick klä av sig nakna och steg in i vad dom trodde var duschrum. Det kom aldrig något vatten utan istället dödlig gas. Innan liken fördes till krematorierna passade man på att ta guldet ur tänderna och skära av tjockt vackert kvinnohår. Under perioden 1942-1945 klarade många krematorier inte av påfrestningarna av alla lik så man brände kropparna i grävda gropar också.
(Historia 3 s90)
(Bruchfeld, Levine, 1998 s56)

Det kan verka som om att ingen av alla som satt i koncentrations eller förintelseläger gjorde motstånd, men många uppror uppstod i lägren men tyskarna slog ner varje försök till motstånd.
Det var ofta unga människor som gjorde motstånd men riskerade då också samtidigt släktingars och andra fångars liv. Fångarna i arbetslagen visste att en flykt kunde gå ut över dem själva och fångar i förintelselägren tvekade också på att fly trots att de kunde bli dödade närsomhelst.
(Bruchfeld, Levine, 1998 s63)
Det skulle gå ända tills 1945 innan kriget i Europa skulle vara över. Våren 1945 kom amerikaner och engelsmän att rycka in i Tyskland. Samtidigt var ryssarna på väg mot Berlin österifrån. Slaget om Frankrike hade tyskarna redan förlorat och Hitler förstod att Tyskland var på väg att förlora. Under hösten 1944 hade Hitler kallat in till och med sextonåringar för att fylla ut luckorna i arméerna. När Hitler fick höra om läget gav han order på order som alla var omöjliga att genomföra. Hitler befann sig i sin bunker och ville inte förstå att Tyskland var på väg att förlora. I bunkern fanns också hans hustru, hon och Hitler gick in i ett rum i bunkern och sen hördes två skott. Hitlers kropp har aldrig hittats men man tror att den brändes av tyska soldater. I radio sa man att der Führer hade stupat i strid för Tyskland.
8maj 1945 var kriget i Europa äntligen över.

Under hösten 1945 i Nürnberg ställdes 21 tyska ledare inför rätta. Men två saknades, propagandaministern Goebbels och SS- ledaren Himmler. De hade båda begått självmord precis som Hitler. 12 av de 21 anklagades dömdes till döden och resterande fick långa fängelsestraff.

För att minnas Förintelsen har man en minnesdag, den 27januari. Förintelsens minnesdag hedrar alla som fick s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judeförintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-17]   Judeförintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6225 [2023-02-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×