Handboll

2 röster
13334 visningar
uppladdat: 2006-07-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att arbeta med handboll, eller ”handball” som har varit det internationella namnet sen slutet av 1900 talet. Detta namn kommer faktiskt från det svenska namnet handboll.
Jag har alltid tyckt om att både spela och att titta på handboll. Jag har själv spelat i HKV (handbollsklubben Varberg) men slutade dels för att jag flyttade till Veddige och dels för att jag inte trivdes med laget. Vi var kanske inte det bästa laget men det spelar ingen större roll så länge man har roligt. Handbollen är bra på det sättet att det inte är så komplicerat som många andra sporter, det viktigaste är att kunna passa bra och att ha kul!

Som profil har valt att skriva om Ljubomir ”Ljubo” Vranjes eftersom han alltid har varit min favorit när det gäller handboll, han har det där lilla extra, både som spelare och person, som ingen annan har. När han spelar handboll så finns det ingenting som kan stoppa honom, inte ens en 2 meter lång jätte, kanske är det därför som aftonbladet har kallat honom ”den flygande köttbullen” i ett av deras kåserier. Jag måste säga att det stämmer väldigt bra, tyvärr så tycker inte ”Ljubo” själv om sitt öknamn.

Handbollens historia

Handboll är en av de äldsta sporterna i historien. Det sägs att grekerna och romarna spelade något som påminner väldigt mycket om dagens handboll.
På slutet av 1800- talet spelade gymnaster handboll som extra träning och fotbollsspelare spelade handboll för att hålla sig i form mellan de olika säsongerna. 1898 skrevs de första handbollsreglerna av en man vid namn Holger Nielsen och de första reglerna på svenska skrevs så sent som 1912. Handbollen blev offentlig år 1904 då det spelades på en skolidrottsfest i Randers.

Fram till 1970 spelade man handboll utomhus i elvamannalag. Handbollen kom till Sverige 1910 tack vare en man som heter Göran Wahlström. Man spelade på fotbollsplaner med fotbollsmål och målgård med en diameter på 22 m.

Handboll var med i OS första gången i Berlin 1936. Efter det var inte handbollen med förrän i München 1972. Damhandboll spelades inte i OS innan 1976.
Sveriges herrar är den enda nation som varit med i alla världsmästerskap i handboll.



Spel och regler



Spelet går i kort ut på att man ska passa en klotrund, luftfylld boll till varandra för att sedan försöka få in bollen i motståndarnas mål.
Men det finns också regler, vissa är mer grundläggande och viktigare än andra.
Man får bara ta tre steg med bollen i handen eller hålla den i 3 s innan man gör sig av med bollen, genom att kasta på mål eller passa någon annan i sitt lag, man får inte heller studsa bollen ta upp den och efter det studsa igen istället får man passa vidare eller kasta på mål. En spelare får inte trampa innanför målgården (det gula området på bilden) under spelet, vissa försvarande gör det ändå (omedvetet), och påverkar det inte spelet så är det inte alltid att domaren blåser.

Vid spelets början så gör det ena laget ett avkast på mitten av spelplanen. Det andra laget måste då hålla sig på sin sida av planen. Spelarna får röra vid bollen med hela kroppen ovanför knäna.

Om det ”blå laget” kastar bollen över sin egen mållinje får det ”röda laget” göra ett inkast från närmaste hörna. Är det de ”röda” som kastar bollen över de blåas mållinje är det målvaktens boll. Om målvakten kastar bollen över den egna kortlinjen avbryts spelet och målvakten får göra ett s.k. målvaktsavkast.

Om det röda laget kastar ut bollen över sidolinjen får det blå laget göra ett inkast från det ställe bollen åkte ut.

Om det blå laget anfaller så passar de varandra tills de hittar en målchans. Det röda försvarande laget ska försöka ”täcka” målet och försöka få tag i bollen.


Speltiden är olika beroende på åldern, tiden på plan kan vara allt från 2x10 min till 2x30 min. Efter första halvleken ska lagen byta sida med varandra, pausen är alltid 10 minuter.

Om matchen blir oavgjord i en utslagstävling blir det först en förlängning på 2x5 min, sen blir det en andra förlängning som ska vara lika lång. Om det fortfarande är oavgjort då, blir det straffkast, fem kast till båda lagen, man kastar då växelvis.


Bestraffningar

När en spelare bryter mot reglerna kan domaren ge olika bestraffningar. Det finns hårdare bestraffningar för värre regelbrott.

Frikast:
Man kan få frikast vid t.ex. felaktiga kast eller byten, passivt spel, spelavbrott utan att någon har brutit mot reglerna. Domaren kan också blåsa för frikast när någon har kastat bollen över mållinjen eller sidlinjen med flit. Om det är det blå laget som har brutit mot reglerna så får det röda laget frikast. Vid frikast gör man ett avkast från frikastlinjen.

Varning:
Mindre regelförseelse mot motspelare eller vissa osportsliga uppträdanden ger en varning, då håller domaren upp ett gult kort.

Utvisning:
Om en spelare bryter mot en regel upprepande gånger eller bryter mot en viktigare regel, uppträder osportsligt eller går in fel i spelet så kan domaren ge en utvisning. En utvisning brukar vanligtvis vara 2 minuter lång och under den tiden får inte spelaren vara med i matchen men får sedan komma tillbaka i spelet igen.

Diskvalifikation
Vid diskvalifikation visar domaren upp ett rött kort. Ett rött kort är personligt och ger laget en 2 minuters utvisning. Den spelare som får det röda kortet får dock inte komma tillbaka till spelet.
Man kan bli diskvalificerad ifall man bryter grovt mot reglerna, uppträder väldigt osportsligt eller om man fått tre utvisningar.

Uteslutning:
Om man använder våld med flit så kan man bli utesluten och man får då inte spela mer den matchen.

Skillnaden mellan diskvalifikation och uteslutning är att om man får en diskvalifikation får spelaren ersättas efter två minuter men om man får en uteslutning får laget fortsätta att spela med en man mindre.

Profilen


Den 3 oktober 1973 föddes Ljubomir Vranjes. 1987 började han spela handboll i Kortedala IF som ligger i nordöstra delen av Göteborg. Under sin barndom spelade han också fotboll ändå tills han var 17 år, men han slutade med fotbollen då för att han ville han satsa på handbollen. Ljubomir är ganska kort, 166 cm för att vara exakt, men detta är inget problem för honom. När Vranjes började bli känd så var det många experter som ”förutspådde” att han inte skulle bli något proffs eftersom han var så kort, men det visade sig att de hade helt fel.

Som 18- åring debuterade han i elitserien, som
20- åring blev han svensk mästare med RIK
(Redbergslids idrottsklubb) första gången. Fem år senare blev han nordisk mästare med RIK, samma år debuterade han i EM i Italien där han var med och vann i finalen mot Spanien.
Året därefter 1999, hände det mycket i hans karriär:
• Han vann VM- guld mot Ryssland.
• Han blev årets spelare i Sverige.
• Han blev proffs i Spanien.

År 2004 skadade han axeln och blev tvungen att operera.

Om Ljubomir själv får välja vilket idrottsögonblick som var bäst, så var det när han var med och spelade i EM i Sverige. Dels tyckte han det var väldigt kul att spela men också för att det var så stort publikintresse.

Efter handbollen vill ”Ljubo” bara ägna sig åt familjen och bo både hemma i Sverige och i Spanien.



Egen diskussion

I handbollen är lagen uppdelade så att tjejer möter tjejer och killar möter killar. Det finns naturligtvis både nackdelar och fördelar med detta, som allt annat här i världen. En nackdel kan vara att man inte lär sig att samarbeta lika bra med det motsatta könet. När man är yngre vänjer man sig vid att killar spelar för sig och tjejer för sig. Om man istället skulle blanda lagen så skulle det inte bli så uppdelat, man får lättare att bli kompis med någon av det andra könet och lära sig att respektera varandra. I senare skede kanske det kommer att bli mer jämställt mellan kvinnor och män. Det skulle ju vara jättebra.

När man spelar handboll som yngre så är det ganska lika hur tjejer och killar spelar, men desto äldre man blir desto mer olika spelar de. Killar spelar oftast mycket hårdare än vad tjejer gör därför är det kanske bra att det är så uppdelat som det är. Fast om man skulle blanda lagen så lär man sig antagligen att spela lika hårt, så då blir det inget problem. Eftersom man också lär sig av varandras spel så lär det bli så att antingen kommer tjejerna spela hårdare eller så kommer killarna spela lättare. Vilket gör att det blir olika tempo och styrka i spelet. Om man har blandade lag så kommer det nog bli stora skillnader mellan lagen. Det lär nog bli så att beroendes på hur många killar eller tjejer som spelar i laget avgör hur hårt eller lätt spelet kommer bli. Desto fler killar desto hårdare, skulle jag tro.

Eftersom det var så längesen handbollen ”startade” så var det väl naturligt just då att det skulle vara uppdelat. Förr i tiden så var det nästan bara männen som sportade.

Idrotten idag har inte blivit så mycket mer jämställd. Männen får mer uppmärksamhet i media än vad kvinnorna får. Det skulle kunna vara för att männen spelar ett mer aggressivt och snabbt spel, därför är det kanske mer spännande och roligare att titta på. I ishockeyn till exempel, där får männen tacklas och ha mer ”kroppskontakt” med varandra. Tjejerna får inte röra varandra överhuvudtaget. Ganska konstigt egentligen, att herrarna får tacklas och fajtas när inte damerna får det. Damerna framställs som lite klena då tycker jag, även om de inte är det.

Herrarna har också oftast mycket lättare att få sponsorer och d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Handboll

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-07-04]   Handboll
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6226 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×