Inkafolket

2 röster
20194 visningar
uppladdat: 2001-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inkariket låg i Peru i Anderna borta i Sydamerika. Européerna upptäckte detta rike vid 1500-talet.
De tillverkade smakfulla vävnader och vacker keramik. De använde sig av jordbruk.
Deras störste härskare hette Pachakutik och regerade i början av 1400-talet.´han sa: ” Då undersåtar och ämbetsmän lojalt böjer sig för härskarens vilja, råder lugn och fred i riket.
Den som avundas en annan gör sig själv skada.
Den som dödar någon utan bemyndigande eller utan att ha rätten på sin sida, fäller dödsdomen över sig själv.

Där hör man att Inkafolket hade en stark samhällsanda och väl organiserat. Inkariket sammanhölls genom ett bra vägnät. De hade hängbroar över floder och dalar. Vid huvudvägarna fanns härbergen för resande där dem kunde vila ut och få något att äta och dricka.

Inkans ledare vördades och dyrkades som om han var solgudens son. Man trodde att solen skapat mannen och kvinnan. Den första mannen och kvinnan som skapades fick en guldstav och den guldstaven skulle dem kasta ner på marken någonstans. Där de skulle hamna skulle bli Inkas huvudstad och det blev Cuzcodalen.
Solgudens tempel var omgivet av höga murar. Murens yttre sida var täckt av guld.
Den Stora Solfesten firades en gång om året. Då solen gick upp kastade sig alla ned på marken och kysste solstrålarna. När de skulle offra ett svart lama djur skar de ut djurets hjärta och lungor och lade dem på altaret. Sen tog de en finpolerad metallspegel mot solljuset och lät strålarna falla på en hög torr ull, som tog eld. I den brasan brände de sedan lamadjuret.

Tidigare kultur

I landets norra kust övergav man den gamla jägartillvaron. Årtusende f.Kr började de odla majs och tillverka lergods. Samtliga kulturer var lokaliserade till floderna. Men det var inte tillräckligt så man var tvungen att bygga både b vattningskanaler och terrasser för att öka den odlingsbara arealen. Det krävde samarbete, organisation och ett gemensamt språk för att kunna hjälpa varandra.

Religion

På det religiösa området byggde inka vidare på de lokala förställningarna. Själva dyrkade de förutom jordens skapare, Con Ticci Viracocha, solen och månen och de krävde att de underkurade folken vad de skulle göra detsamma. Men samtidigt accepterade de lokala religioner och införlivade dem med sin egen.

Jordbruk

Man använde hacka och spade för att bearbeta jorden. Man odlade majs, potatis och koka. Av majsen gjordes chicha, ett öl som än idag finns att få tag i Sydamerika.
I de områdena inkan härskade fick befolkningen stycka av en del av jorden.

Kulturella uttrycksmedel.

En kulturell brist var att man inte hade något skriftspråk! Man hade en betydande skatt av legender och berättelser, som bevarades i muntlig form. Man hade också utvecklat en musik på grundval av den pentatoniska skalan, som än idag finns kvar i indianernas sorgsna flöjt musik.

Hantverksskickligheten var också högt uppdriven i Inkariket. De hade fina lergods och fint arbetat guld och silver. Det är känt att inkan Atahualpa vid ett tillfälle försökte friköpa sig med att ge en enorm mängd guld och silver till spanjorena.
Än idag görs fortfarande fynd av guld och silver i Peru.

Byggnadsteknik

Inkafolket kände inte tillhör man byggde valvbågar. Därför var byggnadernas dörrar och fönster aldrig rundade upptill. Men de gjorde fantastiska fästningar, palats och andra byggnader.
Fästningen Sacsahuamán som ligger ovanför och skyddar Cuzco, är ett imponerande byggnadsverk av jättelika stenar. Många fästningar finns än idag att se över hela området som en gång var Inkariket.

Solens tempel i Cuzco var av sten som alla andra byggnader där. På detta tempels murar byggde spanjorerna en kyrka. Kyrkans murar och andra bevarande inkamurar i den gamla huvudstaden finns ytterst väl huggna stenar, som slipats in på plats med hjälp av vatten och sand.

Att spanjorerna uppförde egna byggnader ovanpå och mellan de inkaiska har lett till at...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Inkafolket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-18]   Inkafolket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=658 [2022-12-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×