Det Stora Språnget

3 röster
13125 visningar
uppladdat: 2006-08-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det Stora Språnget

Det stora språnget startades av Mao Zedong som föddes den 26 december 1893 i Shaoshan, redan som tonåring uttryckte han fascination för kommunsimen och han kom i kontakt med kommunistiska böcker då han arbetade som bibliotekbiträde vid universitetet vid Beijing(peking). Mao var även med och grundade Kinas kommunistiska parti(KKP) år 1921 i Shanghai. Han blev också 1935 ledare för KKP. Mao kom till makten som Kinas ledare efter en lång tid av strider mot Kinas tidigare nationalistiska regering ledd av Chiang Kai-shek som tillslut flydde till Taiwan(USA) med Kinas guldreserv efter hårda strider. Mao skrev också många andra verk än hans mest kända bok "Maos lilla röda", han skrev t.ex "om praktiken","Om motsättningarna", "Om den nya demokratin" och "Tal om konst och litteratur vid ett forumi Yan''''an". Dessa verk beskrev hans och hans partis synpunkter på dom olika ämnena titlarna representerade(stod för).
Efter folkrepubliken Kinas grundande den 1oktober 1949 blev Mao Zedong(Tse-tung)Kinas ledare, en ställning han bevarade fram till sin död.

Det stora språnget var namnet på den kampanj som Kinas dåvarande president Moa Zedong(Tse-tung) lanserade 1958, syftet med kampanjen var att Kina skulle komma ikapp med omvärlden i ett enda stort "språng" inom kollektiviseringen av jordbruket och industrin. detta skulle uppnås på samma sätt som för Sovjetunionen, genom 5 -årsplaner. Det som hände var att folket på landet fick i uppdrag av regeringen att odla så mycket spannmål som möjligt, det uppmuntrades t.o.m. av regeringen att behandla kampanjen som en tävling, högsta antalet kilo av grödor per tunnland vann. I samband med denna "tävling" skapades folkkommuner som under denna tävling fungerade främst som ett namn på den folkkommuns invånare som för tillfället innehavde rekordet hitills, detta skulle alltså egga resten av befolkningen att slå rekordet och på så vis sätta sin kommuns namn på den högsta placeringen och på så vis sätta sin kommun på kartan så att säga. Tyvärr blev denna kampanj inte så bra, siffrorna på skörden som regeringen samlade ihop var inte lika höga som man hoppades på, och när man hade fått ökad uppmärksamhet från västvärlden som ett potensiell konkurrens på marknaden ville man inte visa sig svag. Det man gjorde var att man helt sonika ljög om antalet grödor som hade skördats, men det höll inte i längden och misslyckandet var ett faktum.

En annan del av kampanjen var masstilverkningen av stål som också detta skulle göras av befolkningen i dom olika nyskapade folkkommunerna. Det dom gjorde var att människorna i dom olika byarna tillverkade smältugnar av lera, men det fanns inte tillräcklig stabilitet i smältugnarna bara på detta vis, man behövde något som höll ihop leran när den senare hade torkat så man använde kvinnornas långa hår för att ge ökad stabilitet, det fungerade. När sedan smältugnarna var tillverkade i Kinas kommuner så behövde man metaller att göra stål av, så det regeringen gjorde var att än en gång ta till hjälp från befolkningen och uppmanade dom att leta efter allehanda skrot dom kunde hitta i sina kommuner och smälta ner det i smältugnarna. Tyvärr blev resultatet även här inte som förväntat, stålet blev av dålig kvalitet och kunde inte användas i några större byggen. Tyvärr blev misslyckandet med denna kampanj mycket större för Mao då 20 miljoner människor svalt ihjäl ute på landsbygden efter masstilverkningen av stål, då befolkningen bara hade ägnat sig åt stålproduktionen och inget åt spannmålsproduktionen. Anledningen till att människorna inte ägnade någon tid ute på sina åkrar var att dom hade räknat med att maten skulle räcka, dom hade ju sett rekordsiffrorna från sin kommun och alla andras och antagit att det skulle räcka. Tyvärr hade ju regeringen för sent upptäckt detta och ansvaret för denna svält hamnade på Maos regering. För att undvika för stor kännedom från folkets sida om vem som låg bakom denna misslyckade kampanj drog Mao sig lite i skymundan så att han inte skulle få skulden för detta. Men något gott kom ändå ur denna kampanj, folkkommuner hade skapats och dom fungerade som lokala organisationer med ekonomiska, administrativa och sociala uppgifter. Dom fungerade mycket bra fram till deras upplösning i början av 1980-talet. En annan sak som fortfarande lever kvar från stora språnget kampanjen är kinesernas insikt om att dom kan klara svåra bedrifter på grund av deras stora befolkning som dom har bevisat åtskilliga gånger. T.ex byggandet av den stora vattenledningen dom vi såg på BBC filmen.

Kulturrevolutionen

Kulturrevolutionen,egentligen Den stora proletära kulturrevolutionen, var en politisk kampanj iscensatt av Mao Zedong, med stöd av en radikal yngre generation inom och närstående partiet. Kampanjen inleddes vid ett sammanträde i kommunistpartiets centralkommitté 1966, där Zedong genomförde en kupp genom att tillåta ett stort antal yngre aktivister som ej var ledamöter i centralkommittén att närvara vid sammanträdet. Mao förklarade officiellt kulturrevolutionen vara avslutad 1969, efter en växande opposition(motstånd) inom landet mot densamma. Enligt en vanlig uppfattning avslutades dock kulturrevolutionen inte definitivt förrän kampanjen mot de fyras gäng 1976.
Kulturrevolutionen hade som sitt främsta mål att utrota borgerligt tänkande i hela det kinesiska samhället och ersätta det med socialism. Tidigare hade den kinesiska kommunismen i huvudsak begränsat sig till statsapparaten och produktionsmedlen, men inte den här gången. Zedongs viktigaste medel för att genomföra denna kampanj var röda gardet, en milis bestående av radikala ungdomar, huvudsakligen storstadsungdomar som sedan mestadels tog sig runt med tåg i hela landet, och med jämna mellanrum höll gigantiska stormöten med flera tusen i publiken. Sättet rödgardisterna behandlade oliktänkande var mycket brutal och våldsam som man ser i BBC filmen då rektorn för en skola blir misshandlad för att hon inte har med sig "Maos lilla röda" för att hon har kjol, hon fick permanenta skador också.

De fyras gäng

Som sagt anses kulturrevolutionen ha tagit slut år 1976, i samband med gripandet av de fyras gäng som bestod av Maos änka Jiang Qing samt Zhang Chunqiao, Yao Wenyuan och Wang Hongwen. En rättegång hölls mot de fyra med anklagelser som korruption och maktmissbruk under kulturrevolutionen dagar(1966-76). De fyra greps strax efter Maos död( 1976, 1 september), när han inte kunde skydda dom från lagen längre. Mao Zedong blev 83 år gammal.

Jämförelse: Den Röda Fanan VS Det Stora Språnget

Det finns många likheter och skillnader mellan Stalins och Maos styresätt och tankesätt, Den enda stora skillnad jag kan se mellan Stalin(Sovjetunionen) och Mao(Kina) är deras olika ideolgier som inte har så många skillnader som man kan tro. Medans Sovjetunionen stod för kommunism stod Kina för Maoism. Maoismen kan man säga är en marxistiskt(Mao var marxist 1920) inspirerad kommunism. Det som skiljer Maos ideologi från t.ex. Marx, Lenins och Stalins är dess avvikande syn på hur en socialistisk revolution ska kunna utvecklas i tredje världen (hade betydelsen: neutrala länder, sådana som t.ex. inte var med i NATO-blocket eller Warsawapakten)
Den traditionella uppfattningen som både Leninism, Marxism och Stalinism delade var att industriproletariatet (kollektiv av industriproletärer, proletär: egendomslös) först måste nå en viss omfattning innan en samhällsomvandling vore möjlig. Maos ideologi(Maoismen) däremot motsatte sig denna teori och trodde att bönderna i ett land som Kina utgjorde en revolutionär kraft som var stark nog för att avsätta det gamla systemet. Detta är en stor skillnad mellan dom olika ideologierna, fast främst kommunism. Andra mindre likheter som både Mao(Kina) och Stalin(Sovjetunionen) hade gemensamt var deras användning av 5-års planer i sin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Det Stora Språnget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-08-23

    Jag skulle vilja ha så många å

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-23]   Det Stora Språnget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6722 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×