Leoparden

5 röster
6267 visningar
uppladdat: 2006-10-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Familj: Felidae

Släkt: Panthera

Geografi: Leoparden lever huvudsakligen i områden med tillräckligt skyddad vegetation och tillgång till bytesdjur; Från tropisk regnskog till savann, från kalla bergstrakter till områden i närheten av städernas förorter.

Utseende

Leopardens kropps längs varierar från 100 – 190 cm beroende på om det är hona/hane och var den lever. Svans längden är 75-95 cm. Mankhöjden är 45-80 cm och väger 30-70 kg. Hanarna är ca 50% större än honorna. Leopardens päls tillhör de vackraste på jorden. Den är mycket varierande, men mest förekommer svarta fläckar på ljust blekgul botten till blekbrun botten. Typiskt för leoparden är att fläckarna är små på huvudet, större4 på ben och mage samt ordnade i rosetter på ryggen, sidorna och benens övre del. Det finns också en svart variant som man brukar kalla ”Svart panter”, Men detta är egentligen en leopard. Tittar man noga på panterns päls så kan man se fläckarna.

Jakt/Byten

Leoparden fångar ett stort antal arter små bytesdjur, huvudsakligen små däggdjur och fåglar. Leoparden jagar ensam, vanligen på natten, och ligger på lur på sitt byte eller smyger sej nära inpå bytet innan den avslutar jakten med en kort rusning. Den är expert på att klättra och släpar ofta upp sitt byte i ett träd utom räckhåll för asätare. På grund av variationen vad gäller val av bytesdjur, och eftersom dessa ofta är små, undviker leoparden direkt kontakt med sådana rovdjur som lejon, hyenor och afrikanska vildhundar som är beroende av större bytesdjur.

Fortplantning

I större delen av utbredningsområdet saknar Leoparden bestämd parningstid. Honorna är sexuellt mottagliga med 3 till 7 veckors mellanrum, och brunsten varar några få dygn med täta parningar. De flesta kullar består av 3 (från 1-6) ungar som föds blinda och som väger430-570g. Ungarna hålls gömda tills dem vid 6-8 veckors ålder kan följa modern. Det är endast honan som vårdar ungarna. Detta gör hon tills de är omkring ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Leoparden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-05]   Leoparden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6837 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×