Regnskogen

11 röster
14228 visningar
uppladdat: 2006-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En uppsats om:

Regnskogen



Inledning

Jag valde att göra ett arbete om regnskogen för att jag alltid varit fascinerad av dess rika växt och djurliv. Det är så oerhört vackert och frodigt. Jag ville göra något jag var intresserad av. Att rita och måla har jag alltid tyckt om och jag tyckte det var ett utmärkt ämne att göra färggranna bilder till. Bilder inspirerar mig, därför började jag med bilderna och skrev därefter texten.


Skövlingen - ett hot mot hela planeten

Regnskogen är ett ganska hett ämne nu med tanke på den skövling som pågår i regnskogarna. Varje minut huggs 50 hektar tropisk regnskog ner. Det är mer än 100 fotbollsplaner. Det finns otroliga naturtillgångar i dessa gröna skogar, men fortsätter man att skövla så här så kommer regnskogen så småningom dö ut. Hur skulle det se ut, växthuseffekten skulle bli ännu värre och alla de djur- och växtarter som lever där skulle dö. Vad är jorden utan regnskogens tillgångar? Inte balanserad och fulländad i allafall.
Man har kommit på hur man kan skörda och använda regnskogens träd utan att skövla helt. Sättet är att "gallra" och plocka ut några träd här och var, och låta de stora bärande träden stå kvar. De största träden kan bli upp till 50 meter höga och tar man bort dessa kan inte regnskogen leva vidare. Där finns skyddet och näringen som resten av alla livsorganismer i skogen är beroende av. Så därför ska man bara ta de mindre träden, och spara de största, så att skogen kan frodas och leva vidare.
I regnskogen växer det så det knakar, alla växter växer oerhört fort pågrund av den ständiga värme och fuktighet som finns där. Bara på några veckor kan ett litet träd växa upp. Och om man vandrar genom skogen och trampar ner en stig kan man efter en månad inte se vart någonstans man gått.

Regnskogen täcker ungefär en tjugondel av jordens yta men vetenskapsmän tror ändå att de rymmer mer än hälften av jordens växt och djurarter. Då förstår man vilket liv som försigår och vilken viktig isotop regnskogen är.

Regnskogarna finns på platser där det regnar mycket och de flest finns i tropikerna runt ekvatorn. De tre största regnskogsområdena ligger vid Amazonasfloden i Sydamerika (mer än hälften av jordens regnskogar ligger där omkring), i Centralafrika och i Indonesien. Växterna är ständigt gröna och de tappar aldrig bladen samtidigt, utan växer året runt i den varma fuktiga miljön. Djuren lever på alla nivåer i skogen, från marken upp till trädtopparna. Det är fascinerande att se att var art har sin plats i denna ständigt färgsprakande skog.

Djuren - i regnskogen

Gorillan
Gorillan är den största av alla människoaporna. Förr trodde man att de var farliga och argsinta, men nu vet man att de är ganska vänliga och lugna. De lever gärna i grupper, och de flesta bor i afrikanska regnskogar. De livnär sig nästan uteslutande på gröna blad. I varje grupp finns en ledare, och denne är alltid en gammal erfaren hane. Han bestämmer vart gruppen ska färdas och får alltid den bästa platsen. Man kan se på gorillans rygg för de äldre får grå päls där, de kallas "silverback" (silverrygg) och är utmärkande för just ledarhanen.
Stora gorilla hannar kan bli nästan två meter långa och väga upp till 200 kilo. De kan leva i närmare 37 år. Gorillan har mycket god syn och ledaren håller hela tiden gruppen under uppsikt.
Då vi vet att gorillan är ett däggdjur och väldigt lik människan på många sätt förstår man ganska väl hur de beter sig. De tar hand om sina ungar med omsorg, de låter alla ungar växa upp i gruppen och ofta lever faktist mamma och unge i samma grupp hela livet ut.
Gorillahanar slår sig på bröstte när de är arga eller vill visa sin styrka.
Dessa stora djur sover gärna i träd, åtminstone honorna, och bygger därför sängar uppe i lövrika träd. Hanarna är ofta mycket större och tyngre och får därför nöja sig med att bädda på marken.
Gorillor är mycket stora och har därför inget att frukta från andra djur som lever i djungeln. Deras absolut största hot utgörs av människan, vilka hugger ner skogarna de lever i. Detta är ett problem som kan leda utrotning av arten.

Mandrillen
Mandriller är stora apor som lever på marken i de Centralafrikanska skogarna. De har som färgstarka masker i ansiktet, en utmärkande del av speciellt hanarnas utseende. Om de blir arga eller upphetsade lyser den röda färgen på kinderna starkare. Honor och ungar har inte lika starka färger som hanarna.
De rör sig på alla fyra och har långa fingrar som är ypperliga hjälpmedel att samla mat med.
Mandrillerna lever precis som gorillorna i grupper och de föredrar också att sova i lövverken.

Djävulsblomman
Detta är en mycket lömsk och egendomlig insekt, det är en slags bönsyra och fungerar som en fälla för andra insekter. Den vackert utsmyckade och färgade framsidan lockar lätt till sig bytesdjuren, som tror att den är en blomma - de blir då uppätna av bönsyrsan.

Chimpanser
Detta är människans närmaste släkting. De lever bor i Afrikas skogar och livnär sig mestadels på frukt, först trodde forskare att de var vegetarianer, men de äter faktist också en hel del kött. De dödar ofta vildsvin och antiloper som de delar i gruppen.
Chimpanser är mycket välutvecklade djur, vissa är nästan lika intelligenta som en människa. De lär sig snabbt och kan tänka ganska logiskt. En del chimpanser har lärt sig att använda en käpp för att slå sönder nötter för att komma åt den goda kärnan. När de kommer i fara kastar de ofta stenar eller käppar på sin fiende.
Chimpanshanar väger upp emot 50 kilo och kan bli 170 cm långa, honorna är aningen mindre.
Dessa människoapor är mycket sociala och kan leva i grupper på puu till 100 djur. Gruppledaren är den hane som väsnas mest, hanarna bråkar ofta med varandra men honorna håller mestadels sams.
Chimpanser gör enkla sängar uppe i träden genom att väva samman lövruskor, de använder samma bädd en längre tid.
Detta är ett djur att inte förakta för intelligensen är snarlik vår egen, skillanden är att deras stämband inte är lika välutvecklade hos dem och därför kan de inte komunicera på samma sätt som vi. De använder teckenspråk och mimspel istället.

Pilgiftsgrodan
Pilgiftsgrodan är världens giftigaste djur. Giftet finns i dess hud som ett skydd mot andra djur. Grodan har fått sin namn därför att man använt grodans gift att smörja in pilspetsar med . Endast ett litet skrapsår från en giftig pil kan döda ett stort djur. Giftet verkar när det kommer in i blodet. Djuret som fått en giftig pil i sig kan ätas. Giftet förstörs när man sväljer det.
Pilgiftsdrodan har en mycket stark och signalerande färg för att andra djur just ska bi varande och inte jaga dem. De flesta pilgiftsgrodor har suglameller på tårna, så att de kan hålla sig fast på blöta och blanka ytor.
Det finns vissa grodor som har så starkt gift att 100 000 människor skulle dö av bara ett gram. En del arter är mondre än 2 cm långa, det är väldigt litet.
Hanen har äggen och ynglen på sin rygg. Grodynglen livnär sig på mat som lagrats i äggen, så när maten är slut släpper hanen ner ynglen i en vattenpöl.

Indiska eleftanten
Den indiska elefanten är det största djuret och härskare över Asiens regnskogar, även om de är lite mindre än sina afrikanska kusiner. De är bara honorna och ungarna som lever i grupp. Äldre hanar dyker endast upp vid brunsttiden och om de är flera så utkämpar de ofta strider med sina långa betar, om vem som ska få leda sina gener vidare.
Elefantens betar är stora tänder och materialet kallas elfenben. Honorna ar oftast lite mindre betar än hanarna.
Dessa gigantiska djur älskar att bada och under en dag kan de dricka 200 liter vatten. De sprutar in vattnet i munnen genom snabeln, och emellanåt sprutar de ut vatten över sin rygg för att svalka sig.
Människan har även börjat tämja och lärt elefanterna att sammarbeta med dem. De kan hjälpa till att dra stora stockar från skogen. Det är mycket smidigare än att använda skogsmaskiner eftersom elefanterna rör säg med lätthet mellan träden. Varje elefant har sin egen skötare. På det sättet skapas en mycket speciell relation dem emelllan. Det är mycket viktigt att bygga upp ett förtroende med ett djur man har i fångenskap.
Den indiska elefanten har en mycket mer krökt rygg än den afrikanska elefaneten.
Elefanter äter mest löv som de plockar med hjälp av sin långa snabel.
Den indiska elefanten har mindre öron, kortare betar och mer rundad panna än den afrikanska elefaten. Den kan väga upp till 6 ton.

Bladskärarmyror
Detta är Sydamerikas bladskärande myrorsom är myrvärldens bönder. De odlar till och med sin egen mat i sina små trädgårdar. Myrorna klättrar upp i träden och skär ut små bitar av bladen. De bär sedan med sig bitarna hem och där arbetar andra myror med att skära bladen i mindre delar och sprider sedan ut dem i i speciellt utformade "trädgårdar". Bladen börjar så småningom mögla. Myrorna skördar möglet och äter det. De är till på köpet så fyndiga att de gödslar sin trädgård med sin egen avföring för att få bästa möjliga skörd.
Arbetarna kan röra sig över 100 meter för att skära bladen. Större myror, så kallade soldater, skyddar dem under arbetet.
Dessa bladskärare lever i så väl trädgårdar som i skogen. De förstör all slags odlingar för de skär oftast ner hela växten innan de drar vidare till nästa.
Bladskärarmyrorna kallas också parasollmyror. För det ser ut som om de går med parasoll och skyddar sig mot solen, när de håller upp bladen med käkarna.
Deras käkar fungerar som saxar, de är vassa och kan lätt skära genom bladen.

Kameleonten
Kameleonter är en sorts långsam ödla som lever i träd. Det finns ett flertal olika arter i Afrikas regnskagar. Trots att det är ett långsamt djur är den expert på att fånga insekter. De fångar sitt byte med sin långa klibbiga tunga, som skjuter fram oerhört snabbt. Kameleontenär duktig på att sikta, den missar sällan sitt mål.
Den har rörliga ögonglober som kan vridas åt alla håll. Den kan till och med titta bakåt med ena ögat och bakåt med det andra.
Kameleonter har kloförsedda tår som gör att de har bra fästa nästan överallt, oftast flyttar de en fot i taget. Svansen är mycket rörlig och fungerar som stöd eller gripsvans.
Sist men inte minst den är mycket bra på att kamouflera sig. Kameleonter är mycket skickliga på att byta färg så att den passar in i miljön. De döljer sig på det sättet mycket lätt för sina byten, men även för fåglar som gärna äter kameleont.

Leopard
Leoparder är mycket kraftfulla kattdjur. De finns på många platser i Afrika och södra Asien. Den trivs både i klippiga landskap och skogen. Dess skicklighet i klättring har de bra nytta av, för de drar ofta upp sitt byte i ett träd för att asätare inte ska stjäla det. Leoparder är ensamdjur mesta dels och kan jaga när som helst på dygnet. Deras bytes är bland annat vildsvin, antiloper, apor, hundar och många andra djur. De ligger ofta på en gren och väntar in bytet för att senare kasta sig på det med snabb precision. Kattdjur kan inte sprinag särskilt långt, de är snabba och explosiva och experter på att smyga sig fram tills de vet att de kan gå till attack.
Den fläckiga pälsen gör det svårt att upptäcka leoparden i skogens skiftande ljus. Alla leoparder har olika mönster, ingen är exakt som någon annan. I fuktiga områden är leoparder ofta kolsvarta. De kallas svarta pantrar.

Tukan
Tukanen har en av världens största näbbar. Iblandär näbben till och med längre än resten av kroppen. Fåglarna lever i små flockar och deras förgranna näbbar används när de signalerar till varandra. Tukaner kan också åstadkomma trummande ljud när de slår näbben mot en gren. De är väldigt lekfulla djur, ibland har de små vänskapliga krig då de försöker slå ner varandra från en gren medhjälp av den stora näbben.
Tukaner livnär sig mest på frukt, men äter även en del grodor, insekter och så tar de också ägg och fågelungar från andra fågelarte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Regnskogen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-25]   Regnskogen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6400 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×