Osthyvel

18 röster
23847 visningar
uppladdat: 2006-10-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
OSTHYVEL

Historia
Osthyveln uppfanns av en norsk möbelsnickare vid namn Thor Bjørklund. 1925 blev han så irriterad över att han inte kunde skära nog tunna skivor ost med sin kniv att han började använda snickarhyveln istället. Thor utvecklade sedan konstruktionen och fick patent på osthyveln 1927.

Utseende
Påminner i ett vanligt utförande något om en stekspade. I främre delen som är i rostfritt stål finns en vass skåra. Handtaget är av plast. Det finns många olika sorters osthyvlar. Bland annat utan den stekspadliknande delen, lämpas väl till ostar som är lite krämigare då de brukar fastna på bladet. Finns även ostskärare som har en spänd pianotråd utefter ett stålskaft.

Funktion
Osthyveln används till att skära upp ost med. Den läggs längst fram på osten och då man pressar och drar redskapet mot sig själv kommer den tunna ostskivan ut.

Material
Skaftet är gjort av vanlig hårdplast. Den främre delen är gjort i rostfritt stål. Finns även bekvämare osthyvlar med handtag gjorda av gummi. Förr var det vanligare med trähandtag men detta var inte speciellt praktiskt.

Tillverkning
Osthyveln produceras i stor masstillverkning. Bladen gjuts i formar och skaftet likaså. Därefter sammanfogas de båda delarna med hjälp av lim. Många företag till exempel Fiskars och Sveico är tillverkare av osthyvlar. Osthyveln jag har valt är tillverkad av Fiskars i Sverige och kostade cirka 40 kronor. Prisläget varierar kraftigt.

Förbättringar
En förbättring som redan gjorts är en specialtillverkad osthyvel för människor med reumatism. Skaftet är böjt i 90º vinkel för att lättare kunna ta tag. En bra idé som jag kommit på själv är att tillverka en osthyvel med 3 löstagbara blad. Ett blad specialiserat för riven ost, ett kortare för krämigare ostar och ett där skåran är större så att man får tjockare skivor.