Konsthistorian under första världskriget.

5 röster
15869 visningar
uppladdat: 2007-03-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Jag valde att skriva om konst historian under första världskriget, för att jag tyckte att det verkade vara ett intressant ämne, och att det finns så mycket mer bakom krigen en bara vapen, döda människor, och blod. Dessutom är konst intressant. Man kan använda konst inom så många ramar. Konst hjälper människor att få ut sina känslor, och det är viktigt så att man inte en dag ”exploderar”.



Kubismen

Kubismen föddes ca 1908 av bla. Pablo Picasso och Georges Braque. De fick sin inspiration från Paul Cézanne. Allt började med att Picasso gjorde några tavlor. Men att också människorna upptäckte att allt var geometriskt, bord, stolar, solen. Allt består av olika former, olika cirklar, fyrkanter, trekanter osv. Därför består de kubistiska målningarna av olika sorters geometriska figurer, som är sammansatta och färg lagda i olika färger. I början av kubismen utgick alla från de geometriska grunderna, konen, klotet och cylindern. Målningarna har ofta flera perspektiv. Vissa teckningar kan t ex Bestå av olika fyrkanter som bildar en bild. Det finns två olika stilar i kubismen. Den första är analytisk kubism, då är bildens figurer små och ibland kan man inte se vad bilden föreställer. De kända kvinno-huvudena går inom den ramen. Syntetisk kubism bildar en mer klar bild av klara former.

Den tidiga kubismen bestod av lite dystra bruna, blåa och gråa färger. Men sedan utvecklades det till att bli lite mer glada färger.
Kubismen brukar förklaras med orden ”betrakta naturen genom cylindern”, det skrev Cézanne i ett brev.

Jag tycker att kubismens målningar kan tolkas på så många olika sett, beroende på om man är glad eller ledsen. Färgerna i bilderna spelar en jätte stor roll, dystra färger, en dyster bild. Glada färger, en glad bild.


Futurism
Futurismen började i Italien i början på 1900-talet. Rörelsen gillade den nya tekniken, och ogillade den gamla konsten. De stod för att leva våldsamt, fort och farligt. De gillade inte kvinnor, och fred. De älskade bombattentat och racertävlingar. Futurismen är släckt men kubismen, formerna är rätt lika ibland. Futurismens bilder föreställer ofta maskiner eller människor i rörelse.
Jag tycker att futuristernas målningar är fula och opersonliga. Det som de stod för, gör inte saken bättre.


Dadaismen
Dadaismen var en rörelse (1916-1922) som var emot första världskrigets galenskaper. De var för det laglösa, slumpmässiga och det omoraliska. De hyllade det meningslösa på ett hånfullt sätt. De ville ha bort alla gamla värderingar. De ville förnya samhället. Typiska dadaism bilder är en tekopp i skinn och Mona-Lisa med mustasch.

Att dadaismen heter just dadaismen, beror på att de som skulle hitta på ett namn slog bara upp ett ord i ord boken. Det blev dada, det betyder gunghäst på franska.
Målningarna inom dadaismen, tycker jag är bra gjorda och noggrant målade.

Vad är det som skiljer nu och då?
Förr i tiden (runt första värds kriget) var det mycket mer jobbigt. Folk hade knapert med mat och pengar, alla fick inte gå i skolan osv. Idag får vi mera hjälp med problem och tankar. Om man mår dåligt kan man bara gå och prata med en psykolog. Förr i tiden kunde man inte det lika lätt, allt skulle undangömmas. Nu kan man ställa sig upp och säga vad man tycker. Förr var det ingen som brydde sig.
Därför var det nog viktigare för de i förr i tiden att få ut sina känslor genom att måla. Det är även viktigt i dag med, men inte på samma sett. Då fanns det inte så många möjligheter att få ut sina känslor på som i dag. Att skapa konst var nog ett sett att få fram sin åsikt. Jag tycker att konsten har ändrats jätte mycket sedan första världskriget. Då speglade konstnärerna mer hur det var då, orättvisor, krig, hat, och politiska åsikter. Idag har konsten fått en större utbredning. Idag kan man kalla lite hopsatt stål och glas eller klotter, för konst. Förr i tiden var det nog mer krav på ens måleri.

Pablo Picasso
Pablo Picasso föddes den 25 oktober 1881, i staden Malaga, Spanien. Hans far var konstnär och undervisade i målarkonst. Det hade alltid varit klart att Picasso skulle bli en konstnär. När han var 14 år gammal flyttade familjen till Barcelona för att Picasso skulle gå i en riktig konst skola, istället för att bli undervisad av hans far. 1896 hade Picasso sin första utställning. Utställningen ägde rum i Escuela. 1897 flyttade han till Madrid och började läsa på kungliga akademin. Han och hans målar kompisar levde fattigt. I Madrid pressenterades han för modernismen. Han och hans vänner begav sig år 1900 till paris, för att få uppleva den franska konststilen. Efter en tid av lärande kunde Picasso sälja sina verk.
1902 gör Picasso sin första skulptur, ”den sittande kvinnan”. Skulpturen är gjord i brons.

Picasso har haft olika perioder. Den första var den ”blåa perioden”. Under denna tiden målade han mycket i färgen, kall blå. Under denna tiden fann han även sin egen stil, när det gäller målandet. Han började också att signera sina målningar med Pablo Picasso, istället för Pablo Ruig Y Picasso. (Som han egentligen hette). Under den ”blåa perioden” var Picasso för mestadels i Barcelona.

Den ”rosa perioden” var en period när han målade mycket i rosa. Picasso kände kärlek för omvärlden, och koncentrerade sig mycket på figurernas form. Han fick även sin första köpare, kvinnan Gertrude Stein och Leo.

Kubismen var en ism som Picasso skapade runt 1908. (Och Georges Braque) Sommaren 1909 åkte han med en vän till den ”kantiga” staden Horta de Ebro. Den resan hjälpte Picasso att få inspiration till de kubismiska tavlorna. När han höll på med den syntetiska kubismen, kunde han ibland blanda i lite sand i färgerna han målade med.
Picasso påverkades mycket under första värds kriget. Under den perioden målade han mycket kubismiska målningar.
Picasso har varigt gift tre gånger och han fick fyra barn.
Han dog hemma den 8 april 1973.
Under sin livstid har han skapat ca 13 500 målningar, 300 skulpturer och keramik skulpturer. Han sålde 3 579 målningar, med sammanlagda värdet ca 8 miljarder kronor. Målningen Garçon à la Pipe, (som han målade 1905) såldes 2004 för ca 104 miljoner kronor.

Det gör att han är med i Guinness rekord bok, med tre rekord.



Summering…

Detta arbete var svårt och jobbigt att skriva, men jag har lärt mig mycket.



Källor:
http://hem.passagen.se/studenten/picasso.htm

http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.riise.se/art/picasso/lavie1.jpg&imgrefurl=http://www.riise.se/art/picasso/1903.html&h=250&w=180&sz=18&hl=sv&start=1&tbnid=5iQ7EkLzIY29SM:&tbnh=111&tbnw=80&prev=/images%3Fq%3Dpicassos%2Bverk%26svnum%3D10%26hl%3Dsv%26lr%3D
http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.riise.se/art/picasso/lavie1.jpg&imgrefurl=http://www.riise.se/art/picasso/1903.html&h=250&w=180&sz=18&hl=sv&start=1&tbnid=5iQ7EkLzIY29SM:&tbnh=111&tbnw=80&prev=/images%3Fq%3Dpicassos%2Bverk%26svnum%3D10%26hl%3Dsv%26lr%3D
http://www.artchive.com/artchive/p/picasso/girlgoat.jpg

http://www.modernamuseet.se/v4/templates/template1.asp?id=2419&bhcp=1
http://www.ronnaskolan.sodertalje.se/galleri/art/picasso.html

http://susning.nu/Pablo_Picasso

http://susning.nu/Dadaism http://www.mimersbrunn.se/arbeten/3016.asp ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konsthistorian under första världskriget.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-16]   Konsthistorian under första världskriget.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7779 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×