Bokrecension: hemsöborna av august strindberg

38 röster
36827 visningar
uppladdat: 2007-04-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst Hemsöborna som är skriven av August Strindberg. Det handlar om en man som heter Johannes Edvard Carlsson som har fått i uppdrag att åka ut till Stockholms skärgård och hjälpa till med att rusta upp en gård som ligger på Hemsö. Ägarinnan till gården heter Anna Eva Flod och är en medel ålders kvinna som har börjat bli för gammal för att hjälpa till på gården, och hennes söner är inte till mycket hjälp.

Så fort Carlsson har kommit till gården så börjar de prata om vad som behöver göras på gården. Men det är mycket som ska göras och Annas ena son, Gusten har svårt för att acceptera Carlsson och han gillar inte att se att det går så bra för Carlsson. För till sommaren så stod gården klar.

Men Carlsson tyckte att gården hade för dålig ekonomi så han och Anna bestämde sig för att sälja gäststugan som stod tom, och det dröjde inte länge innan en rik köpman köpte gården. Den nya ägaren till stugan hade med sig sin familj men även två pigor. En av pigorna hete Ida och henne fattade både Carlsson och Gusten tycke för. Men till vintern så åkte familjen och pigorna hem, Gusten verkande ha tröttnat på Ida men Carlsson saknade henne mycket.

Anna Eva som var änka tyckte att hon och Carlsson skulle gifta sig så det vart någon som tog över gården efter henne efter som att hon nu hade blivit till åren. Så nästa sommar blev det bröllop men Gusten avstod ifrån att vara med vid vigseln för han hade fortfarande inte skaffat tycke för Carlsson. Efter några månader så åkte Eva in till sjukhuset för hon skulle få barn med barnet var dött vid födseln. Och läkarna sa att hon inte kunde få barn mer. Carlsson to det väldigt hårt, men han ville verkligen ha ett barn så han var otrogen med en av pigorna. Anna förstod att det var något så en kall vinter natt när Carlsson sa att han skulle gå ut till ladan så följde hon efter honom. Och som hon trodde så var inte Carlsson där, men man kunde se fotspår av två människor utanför ladan. Anna blev förtvivlad och skyndade sig in i huset igen.

Hon hostade mycket den kvällen efter att hon hade varit ute i kylan och hon kände att det inte var länge kvar nu. Så hon hämtade Gusten och sa till honom att hon ville skriva sitt testamente för hon kände att hon inte hade länge kvar. Hon bad Gusten skriva att allt som hon ägde skulle gå till honom och sen bad hon honom gömma testamentet väll.

Det dröjde inte många dagar innan Anna Eva dog, men det var mitt i vintern så de väntade några dagar med att föra henne till kyrkogården men till slut så var de tvungna att bege sig ut på isen, med den provisoriskt byggda kistan. När de bara var cirka 20 meter ifrån kyrkogården så såg de att den var om ringas av vatten, men de hittade ett ställe där det inte var så mycket bestämde de sig för att hoppa. De två drängarna som hade följt med hoppade först över och sedan så skjutsade Gusten och Carlsson över kistan men isen håller inte så den åker ner i sjön. Nu kunde heller inte Carlsson och Gusten komma över så de fick fortsätta till en annan ö, men precis när de började gå så hörde de en stor smäll. Gusten förstod att det var isen som höll på att spricka. Gusten och Carlsson började springa för livet men han hängde inte med i Gustens snabba tempo, så det dröjde inte länge innan han inte längre så Gusten.

Nästa dag så hörde pastorn bland öarna att någon ropade på hjälp och när han tittade ut genom dörren så såg han Gusten där utanför. Pastorn hjälpte honom in och Gusten berättade vad som hänt och att han trodde att Carlsson var död. Dom bestämde sig att åka ut leta efter Carlsson och att åka till kyrkogården för att ta upp kistan ur vattnet.
Dom samlade ihop några drängar som kunde hjälpa dem och sedan började de leta. Dom kunde inte hitta Carlsson hur mycket de än letade, men när de kom till kyrkogården så kunde de till slut dra upp kistan ur sjön.

Några dagar senare så hade de begravning och dom sa även några ord om Carlsson. Sedan åkte alla hem till sitt och Gusten riktade in sig på Hemsö.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: hemsöborna av august strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-11-04

    bök

  • Inactive member 2013-11-04

    bök

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-03]   Bokrecension: hemsöborna av august strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7886 [2021-11-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×