Guld

3756 visningar
uppladdat: 2007-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Människan började framställa guld i ett väldigt tidigt skede och när antikens Rom föll på 400-talet hade man redan framställt ca 10 000 ton. Sökandet fortsatte hela tiden och år 1500 producerade man 5 ton guld om året och på 1700-talet framställde man ca 10 ton om året. Denna ökning fortsatte hela tiden och 1948 var det uppe i 40 ton. Nu kan dessa siffror verka ganska obetydliga jämfört med år 1990 då den totala världsproduktionen av guld var 2089 ton.

Den största producenten av guld är Sydafrika. Med sina tämligen gigantiska resurser står de för ca 30% av världsproduktionen. Efter Sydafrika kommer USA, Australien, Kanada och de länder som tidigare utgjorde Sovjetunionen. Dessa står, tillsammans med Sydafrika, för 75% av all guldproduktion. Här hemma i Sverige har vi ingen betydande roll och motsvarar ungefär 0,2 procent av världens totala guldproduktion.

För länge sedan trodde man att guld föddes ur solen därav namnet Aurum som betyder morgonrodnad på latin, numera vet vi att den antingen vaskas fram eller utvinns från malm. Guldvaskning är den äldsta varianten för att finna guld och går ut på att t.ex. Vid någon älv eller damm ta lite sand i en vask och skölja sanden så att det som blir kvar är små guldklimpar. Det finns också ovanligare former på guld som t.ex. kristallliknande guld som hittats i ”Mother lode” i Kalifornien. En annan ovanlig guldtyp är ”naturlig guldtråd” som bildas när det varit extremt hett och att guldet har utvunnits genom en springa eller en öppning i malmen där det heta smältguldet tryckt sig in och fyllt ut öppningen och stelnat blivit en ”naturlig guldtråd”

En guldform som inte kommer av sin naturliga framkomst är guldbladet, som görs genom att man pressar ut guldet till en tunn plåt. Med tjockleken 0,0001 mm är guldbladet så tunt att det går se igenom den.

Man är beräknat att det har brutits och vaskats fram ungefär 100.000 ton guld på jorden vilket är förhållandevis lite, men det finns ungefär 100.000.000.000 ton guld som inte har tagits fram än, det mesta av detta guld finns dock på cirka 36 km djup. Trots det så ser vi guld nästan varje dag i form av smycken och i tänder.

Guld finns praktiskt taget på hela jorden, emellertid mer på vissa ställen. Ett av dem är USA, Kalifornien där den stora guldrushen var på 1800 talet samt i Australien där man har hittat den största guldklimpen som vägde 285 kilo varav 214 var rent guld och då ska man veta att guld är en av de allra tyngsta metallerna med densiteten på 19,32 cm/g. Om man t.ex. skulle fylla ett mjölkpaket med guld så skulle det väga ungefär 20 kilo. Det har pratats på senare tid om att det ska finnas guld i Sverige också, vissa menar att det ska finnas lika mycket som i Kalifornien bara att det inte är många som letar efter det....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Guld

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-11]   Guld
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7912 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×