Kakao

2 röster
9401 visningar
uppladdat: 2007-05-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kakao, cacao (Theobroma cacao), är ett träd som växer och odlas i de tropiska delarna av Sydamerika, Afrika och Asien. Kakaoträdet bli 4-25 meter högt, men på plantagerna hålls det nere i lämplig plockhöjd.
En egenhet är att blommor (och givetvis även frukter) växer direkt på stammen och grövre grenar, en företeelse som kallas ¨kauliflori¨ Kakao härstammar ursprungligen från området kring Amazonas, men spreds vidare norrut av djur människor som åt fruktköttet och spottade ut fröna.

Det antas ha börjar skördas av mayaindianerna för minst 2000 år sedan. Kakao var okänt i Europa före den spanska erövringen av Mexiko. Trädet odlas för sina fröer, kakaobönorna, som sitter i fem rader inne i frukten vilken är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek.

Kakaoträdet) kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika. Nuförtiden odlas den runt ekvatorn och kan ses i Karibien, Afrika, Sydostasien och till och med på Samoa och Nya Guinea i södra Stilla havet.
Det finns tre huvudsakliga varianter av kakaoträd. Den vanligast förekommande är Forastero (forastero betyder "utländsk"), som står för nästan 80-90 % av världens produktion av kakaobönor.
Sällsyntast och mest eftertraktade är bönorna från Criollo-varianten (5-10 % av världens produktion). Deras arom och utsökthet gör dem eftersökta av världens främsta chokladtillverkare. Slutligen finns det Trinitario-varianten av kakao (10-15 % av världens kakaoproduktion). Denna är en korsning mellan dom andra kakaosorterna Criollo och Forastero.

Chokladens historia börjar hos mayafolket som levde ungefär där Guatemala ligger idag. I deras mytologi hade guden ¨Quetzacoatl¨ lärt sina undersåtar att tillreda en magisk, kraftgivande dryck av kakaoträdets frukter. Mayafolket kallade drycken "xocolatl", vilket betyder "bittert vatten".



Hur kakaoträden spreds

Spridningen av kakaoträdet började under kolonialtiden, precis som spridningen av kakaobönor. Christopher Columbus var den första europén som kom i kontakt med kakao. På Columbus sista resa till Amerika stötte han stor kanot, gjord av en stock, nära en ö utanför kusten till det som idag är känt som Honduras.

Kanoten var det största inhemska fartyget som spanjorerna hade stött på. Den var "lika lång som en galär" och var fylld med lokala handelsvaror - inklusive kakaobönor. Columbus och hans besättning beslagtog fartyget och dess varor och kvarhöll dess skeppare som sin guide.
Columbus son Ferdinand slogs av hur mycket de infödda amerikanerna satte värde på kakaobönorna. Vad Ferdinand och de andra besättningsmännen vid den tidpunkten inte visste var att kakaobönor var traktens betalningsmedel. I själva verket användes kakaobönor som betalningsmedel i Centralamerika.

Att dricka choklad var för många européer en vana som man fick förvärva sig (speciellt innan den sötades). Snart skulle chokladen göra sitt intåg på andra sidan Atlanten - först till Spanien och sedan till resten av Europa. Den första officiella transporten gjordes 1585 från Veracruz till Seville.
1849 framställde en engelsk chokladtillverkare, Joseph Storrs Fry, det som enligt mångas förmenande var världens första choklad som man kunde äta (tugga i sig). Innan det drack man chokladen från kakaon. Mycket tidigt var det skummet som var de bästa delarna, det var före Kristus. Dom människor från Europa som var vana vid godare mat tyckte inte alls om skummet fast blev väldigt förtjusta i chokladen.


Chokladens tid

Nuförtiden är schweizarna mycket berömda för sin choklad. I slutet av 1800-talet utvecklade de ett antal processer som i hög grad bidrog till skapandet av fast chokladgodis som vi alla njuter av idag. Två större framsteg skedde 1879.

Först hade Daniel Peter, en schweizisk chokladtillverkare, idén om att använda torrmjölk (framtaget av en schweizisk kemist - Henri Nestle - år 1867) för att framställa en ny sorts choklad, mjölkchoklad. För det andra uppfann Rudolphe Lindt en process benämnd "conchning", vilken i hög grad förbättrade kvalitén på chokladgodiset genom att göra den mer blandningsbar.



Viktig Information:

Bönor: Utväljandet och blandningen av bönor är mycket viktig för att få till stånd fin choklad. Företag använder upp till 12 olika varianter av bönor från hela världen.

Rostning: Alla bönorna sorteras för hand innan de rostas. Varje slags bönor rostas separat.

Att skilja ut: Efter rostningen lastas bönorna i en maskin som tar bort det yttre hårda skalet och sorterar bönornas "nibs" (nibs är delvis krossade bönor) efter storlek. Nibs är utgångspunkten för chokladproduktion.

Melangeur: Melangeuren (en vid chokladfabrikation använd apparat) har granitmattor som går över en stål- eller stenbädd för att mala "nibs" till en tjock smet. Socker och vanilj tillsätts under denna process.

Conchning: Intensiv mekanisk behandling Värme tillsätts och den här processen tar flera timmar (vissa chokladtillverkare conchar upp till 72 timmar). Conchning ser till att vätskan är jämt fördelad.

Härdning: Efter conchningen härdas den flytande chokladen under flera timmar. Härdningsproceduren ingriper att upphetta den flytande chokladen för att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kakao

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-15]   Kakao
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8177 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×