Martin Luther

7 röster
9927 visningar
uppladdat: 2007-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Martin Luther föddes i Tyskland 10 november 1483. Han växte upp i en gruvarbetarfamilj med bondehärstamning. Från 1488 var han elev vid latinskolan i Mansfeld. Han studerade vidare i Magdeburg och Eisenach. 1501 läste han i Erfurt. Han ville då bli jurist.
1505 blev Martin Luther munk efter att han på en vandring hade råkat ut för ett kraftigt åskväder och lovat ett helgon att bli munk om han överlevde. På klostret bad Luther till gud, och studerade bibeln mycket flitigare och alvarligare än de andra munkarna. Ändå var han mycket orolig och trode inte att gud blev nöjd med honom hur mycket han än ansträngde sig. Under åren som munk blev Luther även professor på universitetet i Wittenburg. Under tiden som professor drabbades han av svåra anfäktelser. Den avgörande frågan för honom var: "Hur ska jag finna en nådig Gud?". Den gängse uppfattningen var vid denna tid att det ankom på människan att rätt förbereda sig för att ta emot Guds nåd. Ovissheten om hans egna ansträngningar räckte plågade Luther. Någon gång mellan 1513 och 1518 skedde ett genombrott och Luther fick svar på sina frågor. Han hade då kommit på att man endast kunde bli frälst genom tron, inte genom att vara from och göra goda gärningar. efter detta började luther underviska med kraft och övertygelse. Han skrev böcker som snabbt blev populära även utanför Tysklands gränser.
Fr.o.m. år 1514 verkade Luther även som församlingspräst i Wittenberg och kom därmed i kontakt med avlatsförsäljaren Johann Tetzel och hans teologi. För Luther innebar avlatshandeln att människor förleddes till att förlita sig på något annat än evangelium. Luther önskade en disputation i frågan, och enligt traditionen anslog han 95 teser om avlaten på slottskyrkans port 31 oktober 1517. Teserna fick en annan verkan än Luther tänkt. De trycktes och spreds snabbt över hela riket. Kurian, som befann sig i ekonomiska trångmål och behövde de pengar avlatsförsäljningen inbringade, reagerade häftigt. 1518 inleddes en kättarprocess mot Luther som resulterade i påvens bannlysning tre år senare. Året före den slutliga bannlysningen hade Luther fått en bulla från påven med hot om bannlysning. Trots detta fortsatte han skriva och utgav flera böcker - bullan brände han offentligt.
Luther kallades till Worms för att ställas till svars inför riksdag och kejsare. När han vägrade ta avstånd från sin lära med mindre än att han fick motbevis ur Bibeln resulterade det i att han blev förklarad fredlös och hans skrifter förbjöds. Landsfursten Fredrik den vise av Sachsen gav Luther en fristad på sitt slott Wartburg där han stannade under tio månader och bl.a. översatte Nya testamentet till tyska.Senare översatte han resten av Bibeln. Grundtankarna vid översättandet var att Bibeln skulle översättas så att vanligt folk kunde förstå och att man skulle grunda översättningen på originaltexten. Luthers översättning fick en stor betydelse för alla bibelöversättningar fram till vår tid
Luther uttryckte sig ofta drastiskt. Om sig själv sa han bl.a.: ”Jag är den grove skogsröjaren som måste bryta väg.”
Luther var mycket idog och arbetsam. I Sverige målas han ofta fram som en dyster person. Men i själva verket sägs han ha varit en humoristisk och levnadsglad person.
Luther dog i sin födelsestad Eisleben år 1546 vid 63 års ålder.



Den evangelisk luterska kyrkan

Eftersom Martin Luther var banlyst och inte fick tillhöra den katolikiska kyrkan började han bilda egna församlingar som växte snabbt. Flera tyska furstar beslöt att då att lämna den katolska kyrkan och införa den evandelisk-luterska. Ordet evangelisk kommer ifrån att Luther starkt betonade evangeliernas och hela nya testamentes betydelse. För de nya kyrkorna var Luther den store ledaren. Han utformade läran gudstjänsterna och organisiationen. De som följde Luther och protesterade mot den katolska kyrkan började kallas protestanter.



Luthers nya lära

Här är några viktiga punkter Luthers lära
*människan kan endast bli frälst genom tron
*bibeln är det ända människor ska rätta sig efter, dom ska inte bry sig om vad påvar och biskopar säjer.Tron på skärselden och helgon har inte med bibeln att göra.
*katolska kyrkan har sju sakrament men bibeln visar bara två. Dopet och Natvarden
*bibeln och gudstjänster ska vara på folkets språk, inte på latin
*Den som är kristen ska leva och verka i sammhället inte stäga in sig på kloster, präster får gifta sig, men kvinnnor får inte bli präster.



Personliga kommentarer
Man kan ju konstatera att der var nödvändigt i alla fall, folk var missnöjda med den gamla kyrkan som egentligen bara strödde pengar över sig själv och för att inte tala om avlatsbreven
Något som var bra var att man började acceptera olikttänkande utan att kasta dem på bålet. Även fast allt olikttänkande inte tilläts
Man skulle kunna tänka sig att en del maktgalna konungar utnyttjade reformationen genom deltagandet i ”religiösa” krig (i detta fall katoliker mot protestanter) när det egentligen handlade om att sno åt sig landyta....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Martin Luther

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-02]   Martin Luther
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8364 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×